![Častkovské rožteky Častkovské rožteky](https://eu.tastescdn.net/thumbor/EV5dH2f3tmbWcHEWMzeR981MQz8=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/RMBQI_kekOE59w8Nj-jx/cb6a3bf1b4586b4f8fc0a52f330ba037.jpeg)
Častkovské rožteky
Výborný dezert pre tých, čo milujú kombináciu orechovej a čokoládovej chuti.
Ingrediencie
Cesto
- 150 g walnuts v4
- 100 g strúhanka
- 250 g práškový cukor
- 2 vajce
Krém
- 250 ml mlieko
- 3 Lyžice zemiakový škrob
- 2 Lyžice kakao
- 4 Lyžice práškový cukor
- 250 g maslo
- 1 Lyžice rum
Poleva
- 100 g čokoláda na varenie
- 2 Lyžice mlieko
- 1 Lyžice rastlinný tuk
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Prvým krokom je príprava cesta. Orechy, strúhanku a cukor zmiešame potom pridáme vajce spolu s bielkom a vymiešame, tak, aby cesto bolo hladké. Z cesta vytvoríme valec, z ktorého odkrajujeme rovnako veľké časti. Tie potom vytvarujeme do malých rožtekov a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch, približne 20min (do zlatohneda).
Ďalším dôležitým krokom je príprava krému. Mlieko, solamyl a kakao dáme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny, do ktorej po lyžičkách zapracujeme vychladnutú mliečnu kašu s lyžicou rumu. Po vychladnutí nanesieme kuchárskym vrecúškom/zdobičkou pripravený krém na rožteky.
V teplom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s mliekom a tukom. V mierne vychladnutej poleve namáčame (prípadne lyžicou polievame) rožteky ozdobenou stranou, priamo na krém. Na záver necháme v chlade úplne stuhnúť.
Vynikajuci, super, musím chváliť.