Briošky ako z detstva

Briošky ako z detstva

60 min
5
REKLAMA

Fantastické pečivko, vhodné ako sladké raňajky. Briošky, natreté maslom a džemom s pohárom teplého kakaa🙂 Tieto sú upravené podľa našej chuti, ako si ich pamätám z detstva🥰 Iné už nerobím.

60 min
5
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4

Cesto

  • 500 g múka hladká Pridané do
  • 4 pl cukor kryštálový Pridané do
  • 1 dl mlieko Pridané do
  • 134 dl cca. voda Pridané do
  • 12 dl olej Pridané do
  • 1 ks žĺtok Pridané do
  • 2 pl šťava citrónová Pridané do
  • 2 pl med Pridané do
  • 1 balík cukor vanilkový Pridané do
  • 112 kl soľ Pridané do
  • 21 g čerstvé droždie Pridané do

Na potretie

  • 1 bielok Pridané do

Na posypanie

  • celý) mak Pridané do

Okrem toho

  • Trocha oleja na vybitie cesta Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Do jednej misky dáme múku, kryštálový a vanilkový cukor, soľ a pomiešame celé lyžicou. Potom pridáme vaječný žĺtok, olej, med, napučaný kvások (1 dl mlieko + 21 g droždie + 1 KL cukor) a 1 dl vlažnej vody, do ktorej sme dali 2 PL čerstvej citrónovej šťavy. Zvyšných cca 75 ml vody pridávame postupne. Vypracujeme od polomäkšieho mäkšie, dosť lepkavé cesto. Následne si do dlane dáme trocha oleja, poťapkáme celý vrch cesta a potom s olejovou rukou cesto niekoľkokrát dookola ponadhadzujeme/vybijeme :-) Ak cesto rýchlo vpije olej, nalejte si ešte troška do dlane. Od tohto "vybitia" bude cesto vzdušné a ľahké :-) Cesto nakoniec zakryjeme a necháme na teplom mieste 1 h nakysnúť.

2. Krok

Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na 8 rovnakých častí. Každý kúsok cesta ešte raz vymiesime do bochníčka.

3. Krok

S bochníčkami pracujeme hneď ďalej. Každý bochník vyšúľame na dĺžku cca 12 cm a zložíme do tvaru klasickej briošky :-) Briošky kladieme na plech s papierom trocha ďalej od seba. Takto naukladané necháme 20-25 minút na teplejšom mieste podkysnúť.

4. Krok

Keď briošky podkysli, natrieme ich vaječným bielkom a posypeme makom. Nakoniec ich dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 20 minút. Treba si ich sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

5. Krok

Briošky sú výborné čerstvé, ale nám lepšie chutia až o pár hodín, lebo dobre vychladnuté cesto dostane trocha inú konzistenciu a aj chuť. Na druhý deň sú tiež výborné. Samotné chutia veľmi dobre, ale sú fantastické aj s maslom a džemom. Výborne sa hodia na raňajky s pohárom mlieka, kakaa alebo s meltou :-)

Briošky ako z detstva - krok prípravy 5
6. Krok

Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Podobné recepty

Podobné recepty

Top kategórie

Mäsité jedlá

574 receptov

Obed

1335 receptov

Lacné jedlá

710 receptov

Kuracie mäso

225 receptov

Raňajky

487 receptov

Šaláty

103 receptov

Dezert

983 receptov

Pre diabetikov

602 receptov