Briošky ako z detstva

VIDEORECEPT Briošky ako z detstva

REKLAMA

Fantastické pečivko, vhodné ako sladké raňajky. Briošky, natreté maslom a džemom s pohárom teplého kakaa🙂 Tieto sú upravené podľa našej chuti, ako si ich pamätám z detstva🥰 Iné už nerobím.

  • 60Minút
  • 4Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4

Cesto

  • 500 g múka hladká Pridané do
  • 4 pl cukor kryštálový Pridané do
  • 1 dl mlieko Pridané do
  • 134 dl cca. voda Pridané do
  • 12 dl olej Pridané do
  • 1 ks žĺtok Pridané do
  • 2 pl šťava citrónová Pridané do
  • 2 pl med Pridané do
  • 1 balík cukor vanilkový Pridané do
  • 112 kl soľ Pridané do
  • 21 g čerstvé droždie Pridané do

Na potretie

  • 1 bielok Pridané do

Na posypanie

  • celý) mak Pridané do

Okrem toho

  • Trocha oleja na vybitie cesta Pridané do
REKLAMA

Postup

00:00 / 00:00
1. Krok

Do jednej misky dáme múku, kryštálový a vanilkový cukor, soľ a pomiešame celé lyžicou. Potom pridáme vaječný žĺtok, olej, med, napučaný kvások (1 dl mlieko + 21 g droždie + 1 KL cukor) a 1 dl vlažnej vody, do ktorej sme dali 2 PL čerstvej citrónovej šťavy. Zvyšných cca 75 ml vody pridávame postupne. Vypracujeme od polomäkšieho mäkšie, dosť lepkavé cesto. Následne si do dlane dáme trocha oleja, poťapkáme celý vrch cesta a potom s olejovou rukou cesto niekoľkokrát dookola ponadhadzujeme/vybijeme :-) Ak cesto rýchlo vpije olej, nalejte si ešte troška do dlane. Od tohto "vybitia" bude cesto vzdušné a ľahké :-) Cesto nakoniec zakryjeme a necháme na teplom mieste 1 h nakysnúť.

2. Krok

Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na 8 rovnakých častí. Každý kúsok cesta ešte raz vymiesime do bochníčka.

3. Krok

S bochníčkami pracujeme hneď ďalej. Každý bochník vyšúľame na dĺžku cca 12 cm a zložíme do tvaru klasickej briošky :-) Briošky kladieme na plech s papierom trocha ďalej od seba. Takto naukladané necháme 20-25 minút na teplejšom mieste podkysnúť.

4. Krok

Keď briošky podkysli, natrieme ich vaječným bielkom a posypeme makom. Nakoniec ich dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 20 minút. Treba si ich sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

5. Krok

Briošky sú výborné čerstvé, ale nám lepšie chutia až o pár hodín, lebo dobre vychladnuté cesto dostane trocha inú konzistenciu a aj chuť. Na druhý deň sú tiež výborné. Samotné chutia veľmi dobre, ale sú fantastické aj s maslom a džemom. Výborne sa hodia na raňajky s pohárom mlieka, kakaa alebo s meltou :-)

Briošky ako z detstva - krok prípravy 5
6. Krok

Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Podobné recepty

Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
Lístkujúce syrové pagáčiky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2

Lístkujúce syrové pagáčiky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2

Muffiny pre detičky

4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
Koláče s trojitou plnkou a chrumkavou cukrovou kôrkou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2

Koláče s trojitou plnkou a chrumkavou cukrovou kôrkou

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
Jemné tvarohové koláče
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2

Jemné tvarohové koláče

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
Cesnakové uzle
Recept od prémiového používateľa
Fotorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Cesnakové uzle

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Podobné recepty

Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
Lístkujúce syrové pagáčiky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2

Lístkujúce syrové pagáčiky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2

Muffiny pre detičky

4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
Koláče s trojitou plnkou a chrumkavou cukrovou kôrkou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2

Koláče s trojitou plnkou a chrumkavou cukrovou kôrkou

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
Jemné tvarohové koláče
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2

Jemné tvarohové koláče

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
Cesnakové uzle
Recept od prémiového používateľa
Fotorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Cesnakové uzle

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Top kategórie

Mäsité jedlá

354 receptov

Obed

876 receptov

Lacné jedlá

528 receptov

Raňajky

357 receptov

Dezert

736 receptov

Večera

754 receptov

Nápoj

40 receptov

Cestoviny

118 receptov
Recipe author image Cesminaz

Briošky ako z detstva

Fantastické pečivko, vhodné ako sladké raňajky. Briošky, natreté maslom a džemom s pohárom teplého kakaa🙂 Tieto sú upravené podľa našej chuti, ako si ich pamätám z detstva🥰 Iné už nerobím.

60
Minút
4
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Do jednej misky dáme múku, kryštálový a vanilkový cukor, soľ a pomiešame celé lyžicou. Potom pridáme vaječný žĺtok, olej, med, napučaný kvások (1 dl mlieko + 21 g droždie + 1 KL cukor) a 1 dl vlažnej vody, do ktorej sme dali 2 PL čerstvej citrónovej šťavy. Zvyšných cca 75 ml vody pridávame postupne. Vypracujeme od polomäkšieho mäkšie, dosť lepkavé cesto. Následne si do dlane dáme trocha oleja, poťapkáme celý vrch cesta a potom s olejovou rukou cesto niekoľkokrát dookola ponadhadzujeme/vybijeme :-) Ak cesto rýchlo vpije olej, nalejte si ešte troška do dlane. Od tohto "vybitia" bude cesto vzdušné a ľahké :-) Cesto nakoniec zakryjeme a necháme na teplom mieste 1 h nakysnúť.

2. Krok

Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na 8 rovnakých častí. Každý kúsok cesta ešte raz vymiesime do bochníčka.

3. Krok

S bochníčkami pracujeme hneď ďalej. Každý bochník vyšúľame na dĺžku cca 12 cm a zložíme do tvaru klasickej briošky :-) Briošky kladieme na plech s papierom trocha ďalej od seba. Takto naukladané necháme 20-25 minút na teplejšom mieste podkysnúť.

4. Krok

Keď briošky podkysli, natrieme ich vaječným bielkom a posypeme makom. Nakoniec ich dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 20 minút. Treba si ich sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

5. Krok

Briošky sú výborné čerstvé, ale nám lepšie chutia až o pár hodín, lebo dobre vychladnuté cesto dostane trocha inú konzistenciu a aj chuť. Na druhý deň sú tiež výborné. Samotné chutia veľmi dobre, ale sú fantastické aj s maslom a džemom. Výborne sa hodia na raňajky s pohárom mlieka, kakaa alebo s meltou :-)

6. Krok

Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Ingrediencie
Cesto
500 g
múka hladká
4 pl
cukor kryštálový
1 dl
mlieko
134 dl
cca. voda
12 dl
olej
1 ks
žĺtok
2 pl
šťava citrónová
2 pl
med
1 balík
cukor vanilkový
112 kl
soľ
21 g
čerstvé droždie
Na potretie
1
bielok
Na posypanie
celý) mak
Okrem toho
Trocha oleja na vybitie cesta