Vysušené kuracie prsia sú minulosťou! Vďaka týmto tipom budú aj pečené kuracie prsia šťavnaté

5 min. čítania

Zdroj: pexels.com

Čo robiť, aby si kuracie prsia zachovali šťavnatosť? Poznáme niekoľko dobrých tipov, vďaka ktorým zostanú kuracie prsia aj po upečení lahodnejšie a jemnejšie. Nebudú chýbať ani chutné recepty na pečené kuracie prsia...

REKLAMA

Krátky prehľad:

👍Skvelé tipy, ako pripraviť šťavnaté kuracie prsia

Príprava kuracích pŕs je pomerne nenáročná a ani nezaberie veľa času. Kuracie prsia sa najčastejšie ponechávajú v celosti, krájajú sa na tenšie plátky, rezance alebo kocky – v závislosti od toho, o aký recept s kuracími prsiami ide. Nie je nič jednoduchšie, ako pripraviť kuracie prsia, ktoré sú už bez kosti a bez kože! Sú skvelé na restovanie, vyprážanie, pečenie aj grilovanie. No konečný výsledok (i napriek jednoduchosti) nemusí zakaždým potešiť chuťové poháriky. Kuracie prsia totiž nemajú vysoký obsah tuku, ani nie sú pretkávané šľachami. Stačí, ak na panvici alebo v rúre pobudnú dlhšie a výsledkom sú tuhé a vysušené kusy mäsa, ktoré sú veľmi vzdialené od predstavy o dokonalom obede či večere. 

Ak už nechceš riskovať, že sa ďalšie plátky kuraciny zmenia na sklamanie, nechaj sa inšpirovať nasledujúcimi jednoduchými tipmi.

⏰Dôležitý je čas a teplota

Pri tepelnej príprave kuracích pŕs je základom nepodceniť správnu teplotu a dĺžku prípravy. Najmä čas tepelnej úpravy je úzko naviazaný na hrúbku kuracieho mäsa. Tenkým plátkom kuracích pŕs neraz postačí polovičný čas na panvici alebo v rúre v porovnaním s hrubším kusom kuraciny. Aj preto je dôležité, aby boli kuracie prsia pripravované v približne rovnakej veľkosti a hrúbke, aby sa všetky časti rovnomerne prepiekli a nevysušili.

⏩Ako upiecť kuracie prsia v rúre, aby si zachovali šťavnatosť?

Ak sú kuracie prsia v celosti, vo vyhriatej rúre im stačí pobudnúť 25 – 30 minút pri teplote 200 – 210 °C. Ešte pred pečením plech, pekáč alebo misu vytrieme olejom a na každý kus mäsa položíme hrubší plátok mäsa. Po upečení kuracie prsia zabalíme do alobalu a pred podávaním počkáme pár minút, aby si pečené kuracie prsia oddýchli a šťava v nich sa rovnomerne rozšírila od stredu smerom k okrajom.

REKLAMA

⏩Ako pripraviť kuracie prsia na panvici bez vysušenia?

Na chutné kuracie prsia netreba vždy zapínať rúru s veľkým objemom. Pri príprave jedného alebo dvoch kusov výborne poslúži i panvica. Dobrou voľbou je nepriľnavá panvica s rovnomernou distribúciou tepla.

Na panvici necháme rozpustiť maslo a do panvice uložíme osolené a korenené (alebo marinované) kuracie prsia. Z jednej strany opekáme 6 – 7 minút, následne otočíme na druhú stranu. Na druhú stranu opäť položíme plátky masla. Ak sa na panvici hromadí výpek, lyžicou kuracie prsia opakovanie polievame. Po necelých 15 minútach bude kuracie prsia hotové a krásne voňavé. Po upečení na panvici kuracie prsia zabalíme do alobalu a necháme pár minút odležať. Vetvičky byliniek pridané do alobalu ich ešte krásne prevoňajú.

💡Kuracie prsia musia mať správnu hrúbku

Kuracie prsia v celosti nemajú vo všetkých miestach rovnakú hrúbku. V strede sú najhrubšie a smerom k stredu sa výrazne stenšujú. Aj preto je dobrým zvykom kuracie prsia prekrajovať na tenšie plátky s rovnakou hrúbkou, aby sa nestalo, že sa okraje spália, kým stred ešte nebude ani prepečený. Pozor však, ak sú kuracie prsia nakrájané len na tenké plátky, na panvici či v rúre sa veľmi rýchlo presušia. 

Výsledná hrúbka úzko súvisí od konkrétneho receptu. Na plnenú roládu z kuracích pŕs sú ideálne aj natenko nakrájané plátky. Ak má ísť o obed či večeru á la plnená kapsa (napríklad kuracie prsia plnené šunkou a syrom), postačí mäso opatrne narezať dlhým nožom cez stred a dať si záležať na tom, aby bolo mäso rovnako hrubé z jednej aj druhej strany.

REKLAMA

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

👉Ľahké naklepanie kuracích pŕs

Pri príprave rezňov je dobrým zvykom mäso naklepať. Robí sa to najmä preto, aby sa do štruktúry každého plátku dostalo korenie a soľ a mäso malo rovnakú hrúbku pre rovnomerné prepečenie. Naklepaný rezeň má väčšiu plochu, čo znamená, že aj pri obaľovaní do trojobalu, sa do jeho štruktúry zachytí viac múky, vajec aj strúhanky. Pri smažení alebo pečení sa mäso v trojobale zmršťuje a trojobal sa stáva krásne nadýchaným. Oplatí sa klepať kuracie rezne?

Kuracie prsia sú na prípravu kuracích rezňov výbornou voľbou. V porovnaní s rezňami z vykostených kuracích stehien však väčšinou nebývajú také šťavnaté. To sa dá zmeniť šetrnejšou predprípravou. 

Naporciované kuracie prsia rozložíme rovnomerne na dosku, osolíme a okoreníme ich a prekryjeme potravinovou fóliou. Pomocou hánkov na ruke kuracie rezne jemne vyklepkáme a vymasírujeme. Mäsový tĺčik je na kuracie prsia príliš silný a budúce rezne by mohol potrhať. Kuracie rezne budú po vysmažení alebo upečení krehkejšie a chutnejšie.

✔️Marinovanie kuracích pŕs

Dobrá marináda sa postará o intenzívnejšiu a bohatšiu chuť kuracích pŕs. Tepelnou úpravou sa chuť korenín a byliniek ešte viac zvýrazní a aj „neutrálne“ kuracie prsia tak môžu chutiť zakaždým inak. Ďalším dobrým dôvodom, prečo kuracie prsia marinovať, je skrehnutie mäsa. Ak sa do marinády na kuracinu použije kyslá zložka, po niekoľkých hodinách bude mäso krehkejšie a mäkšie. Ako kyslá zložka sa najčastejšie používa jogurt, sójová omáčka, víno, šťava z citróna alebo limetky. 

S akými marinádami sa kuracie prsia zmenia na skvelý chuťový pôžitok? Tu je našich 5 tipov na marinádové recepty:

REKLAMA

Jogurtová marináda na kuracie mäso

Jogurtová marináda na kuracie mäso

Iwa

Recept na fantastickú jogurtovú marinádu, ktorá sa hodí ku kuraciemu mäsu.

Zobraziť recept

Marináda na kuracie prsia s ostrým kečupom, horčicou a cibuľou

Medová marináda na kuracie mäso

Medová marináda na kuracie mäso

Iwa

Táto sladko-korenistá medová marináda premení vaše bežné kuracie mäso na kulinársky zážitok. Jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie, posypte mäso a nechajte ho marinovať na niekoľko hodín.

Zobraziť recept

Marináda na grilované lepkavé kuracie prsia

Marináda na grilované lepkavé kuracie prsia

Tammers

Zmes sladkých a pikantných chutí s trochou korenia dokáže zázraky a dodá kurčaťu lahodnú chuť. Je úžasne univerzálna, skvelá nielen na grilované kurča, ale aj na pečené alebo pečené.

Zobraziť recept
REKLAMA

Najlepšia marináda na kuracie mäso

Najlepšia marináda na kuracie mäso
Videorecept

Najlepšia marináda na kuracie mäso

lucia.priedhorska

Marináda na kuracie mäso na grilovanie, receptov je naozaj mnoho. Tento jeden určite stojí za vyskúšanie.

Zobraziť recept

🧂Máčanie kuracích pŕs v slanom roztoku

Overeným, no menej používaním trikom na zmäkčenie štruktúry kuracích pŕs je namočenie do slaného roztoku. Pre suchšie kuracie mäso sa slaný roztok pripravuje napríklad s pomerom 45 – 60 g soli (cca 3 lyžice soli) na 1 liter vody.

Umyté kuracie prsia vložíme do slaného roztoku aspoň na 30 minút, ideálne až na 1 hodinu. Všetky kusy musia byť pod hladinou. Ide o techniku známu pod názvom brining (vysoľovanie), pri ktorej prebieha v mäse niekoľko chemických procesov. 

Soľ preniká do mäsa, mení štruktúru svalových vlákien a vďaka tomu dokáže mäso absorbovať viac vody. Mäso je po vybratí zo slaného nálevu dokonca aj ťažšie. Pri následnej tepelnej úprave sú kuracie prsia menej ohrozené vysušením a zachovajú si viac šťavnatosti.

Dobrým zvykom je soľný roztok vopred prevariť a pridať do neho koreniny a bylinky (čierne korenie, pretlačený cesnak, tymián, rozmarín, …). Kuracie prsia vkladáme do vychladnutého slaného roztoku. Po dobe pôsobenia kuracie prsia opláchneme. Slaný roztok je nepožívateľný.

👩‍🍳10 chutných receptov na šťavnaté pečené kuracie prsia

Poďme teraz od teórie k inšpiratívnej a chutnej „praxi“. Na Tastelist máme stovky receptov s kuracím mäsom a niektoré z nich dokazujú, ako môžeme aj suchšie kuracie prsia pripraviť šťavnato, a predsa zakaždým inak.

Šťavnatosť kuracích pŕs podporí aj opakované podlievanie v pekáči alebo na plechu. Pozri, ako zaujímavo sa dajú pripraviť skvelé pečené kuracie prsia, na ktoré sa nebude nikto sťažovať. Sú vhodnými adeptami na chutný obed alebo večeru.

Zapekané kuracie prsia so šunkou a syrom – recept

Zapekané kuracie prsia so syrom a šunkou

Iwa

Zapekané kuracie prsia syrom a šunkou sú skvelým jedlom pre celú rodinu. Tento jednoduchý a chutný recept je ideálny na večeru, keď nemáte veľa času na varenie.

Zobraziť recept

Pečené kuracie prsia s mozzarellou a cherry – recept

Zapekané kuracie prsia v rúre

Iwa

Recept na vynikajúce zapekané kuracie prsia so cherry a mozzarellou v rúre.

Zobraziť recept

Šťavnaté pečené kuracie prsia – recept

Mňam pečené kuracie prsia

Tammers

Toto chutné kuracie mäso je nielen chutné, ale aj aromatický doplnok vášho jedálenského stola.

Zobraziť recept
REKLAMA

Kuracie závitky so slaninou – recept

Kuracie závitky so slaninou

Iwa

Kuracie závitky so slaninou a syrom sú chrumkavé, bohato chutné a jednoduché na prípravu. Toto jedlo je perfektné pre všetky príležitosti, či už pre rodinné obedy alebo pre slávnostné večere.

Zobraziť recept

Zapekané kuracie mäso s mozzarellou a paradajkami – recept

Zapekané kuracie mäso s mozzarellou a paradajkami

Iwa

Recept na lahodné zapekané kuracie mäso s mozzarellou a paradajkami.

Zobraziť recept

Zapekané kuracie prsia so zemiakmi – recept

Pečené kuracie prsia s extra dávkou syru – recept

Zapekané plnené kuracie prsia

Iwa

Recept na zapekané plnené kuracie prsia, ktoré sú naplnené zmesou syra, bylinkami a šunkou, zapečené s vrstvou syra vrchu.

Zobraziť recept
REKLAMA

Kuracie filety z rúry – recept

Kuracie filety z rúry

Iwa

Recept na pečené kuracie filety z rúry posypané syrom.

Zobraziť recept

Zapekané kuracie prsia so slaninou – recept

Zapekané kuracie mäso so slaninou

Iwa

Perfektné zapekané kuracie mäso, ktoré je obalené v plátku slaniny.

Zobraziť recept

Cordon Bleu v rúre – recept

Cordon Bleu v rúre

Gretarezepte

Tento recept na cordon bleu pečený v rúre je ideálny, ak hľadáte zdravšiu alternatívu k tradičnej vyprážanej verzii, ale stále si chcete vychutnať úžasnú chuť a štruktúru cordon bleu. Tento recept som pripravila na niekoľkých rodinných stretnutiach a zakaždým si vyslúžil potlesk, a som si istá, že sa bude dobre vynímať aj u vás doma!

Zobraziť recept

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA