Ako pripraviť kuracie prsia? Na panvici či v rúre – a vždy skvelé

4 min. čítania

Potrebujete rýchly a chutný obed alebo večeru? Jednou z prvých volieb sú kuracie prsia. Isto nám dáte za pravdu, že je to mäso lahodné, jemné, s nízkym obsahom tuku, ale aj náchylné na vysušenie. Pozrite, ako pripraviť kuracie prsia v rúre či na panvici.

REKLAMA

Aj keď máte pocit, že z kuracích pŕs už nedokážete vyčarovať nič nové, vždy sa nájde niekoľko spôsobov, ak si pripraviť chutné a šťavnaté kuracie prsia, ktorým neodololajú ani náročné jazýčky. Je pravdou, že sa z nich nikdy nestane lahodná tuková hovädzina. Ich univerzálny potenciál, jednoduchá príprava a dobrá kombinovateľnosť s koreninami z nich však robí jeden z najpredávanejších druhov mäsa.

Dobrý výber a detailná príprava

Ak si chcete na kuracích prsiach pochutnať, začnite už s výberom v obchode či u mäsiara. Kvalitné a čerstvé kuracie prsia spoznáte podľa jemne ružovej farby. Ak je na kuracine koža, môže mať jemne žlté, akoby tukovejšie zafarbenie. Je to znak kvalitného kŕmenia. Kuracie prsia balené na táckach musia mať neporušený celistvý obal. Jemným zatlačením vyskúšajte pružnosť mäsa. Na čerstvej kuracine priehlbinka behom pár sekúnd zmizne.

Počas cesty domov sa snažte ochrániť kuracie mäso pred prudkými teplotnými skokmi. Už niekoľko minút v rozhorúčenom aute prispieva k jeho rýchlemu kazeniu.

Chystáte sa variť z kuracích pŕs? Chladené kuracie prsia opláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Mrazené kuracie prsia vyberieme s dostatočným predstihom, aby sa pri izbovej teplote mohli pozvoľna a prirodzene rozmraziť. Prudkým rozmrazovaním (napríklad ponorením do teplej vody) sa stratí ich krehká štruktúra, aj sa vyplaví časť šťavnatosti.

Ostrým nožom vyrežeme kostičky a odstránime blany. Kuracie prsia následne podľa receptu nakrájame na tenšie plátky, medailónky, rezance alebo rovnomerné kúsky.

Máte kuracie prsia pripravené? Skúste tento obľúbený recept na kurací perkelt alebo kurací stroganov.

Tastelist

Aké korenie sa hodí ku kuracím prsiam?

Chuť kuracieho mäsa sa stáva originálnou v spojení s výrazným korením a bylinkami. Je to najmä červená paprika, čierne a biele korenie, saturejka, majorán, rozmarín, kari korenie, sušená cibuľa a sušený cesnak, tymián, oregano, bazalka, ktoré kuracinu krásne dopĺňajú. Zaujímavé možnosti, však? Ak si chcete pripraviť kuracie prsia na panvici / v rúre, odporúčame ich vopred vložiť do olejovej, smotanovej či jogurtovej marinády. Získajú bohatšiu chuť a neodolateľnú krehkosť.

REKLAMA

Kuracie prsia na panvici

Na panvici rozpálime menšie množstvo rastlinného oleja a pridáme sprudka orestovať kuracie prsia. Prvé minúty s nimi nehýbeme, inak z nich nadmerne unikne šťava. Otočíme ich na druhú stranu a dozlatista osmažíme. Na prípravu kuracích kúskov v chrumkavom cestíčku už budeme potrebovať v panvici viac oleja. Kuracie prsia sa pripravujú veľmi rýchlo. Máme tak zároveň istotu, že akonáhle chytí cestíčko hnedo-zlatú farbu, žiadny kúsok nebude vo vnútri surový. 

Príprava kuracích pŕs na panvici môže mať veľa podôb – od základného orestovania, cez vysmážanie, až po chuťovo výrazné jedlá mexickej, indickej a čínskej kuchyne

Tastelist

Ako dlho dusiť kuracie mäso? 

V porovnaní s inými druhmi mäsa je čas dusenia výrazne kratší. Kuracie mäso je na panvici alebo v hrnci pod pokrievkou pripravené už do 20 minút. Záleží od veľkosti kúskov mäsa a jeho množstva. Pri použití tlakového hrnca je kuracie mäso z pŕs hotové dokonca za 10 minút. Ak pripravujete kuracie mäso v omáčke, nechajte ho v hrnci pod pokrievkou pomalšie prebublávať a podusiť o pár minút dlhšie. Chute sa pekne prepoja a mäso do seba nasiakne arómy.

Kuracie prsia v rúre

Máte chuť na šťavnaté kuracie prsia pečené v rúre? Také, ktoré nevyžadujú zdĺhavé státie pri panvici a nie je s nimi žiadna veľká práca nazvyš? 

Do kuracích pŕs urobíme zárezy nožom. Keďže je v nich obsah tuku minimálny a hrozí ich vysušenie, potrebujeme tuk dodať prostredníctvom ďalších surovín. Čo je dobrou voľbou? Obľúbené sú plátky slaniny, mozzarelly alebo nastrúhaný tvrdý syr. Lahodný krémový “výpek” dosiahneme pridaním smotany na varenie alebo šľahanie. Na plechu vytvoríme balíčky z alobalu, aby sa šťava zbytočne neodparovala do priestoru rúry. Použiť môžeme aj sklenenú zapekaciu misku s vekom. Kuracie prsia pečieme pri teplote 200 °C približne 20 – 25 minút.

Týmto sa využitie kuracích pŕs zďaleka nekončí! Načerpajte inšpiráciu a pozrite si desiatky našich receptov, kde hrajú hlavnú úlohu práve kuracie prsia.

REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA