Bešamel – základná biela omáčka: Ako ju pripraviť bez jedinej chybičky?

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Bešamel, inak aj základná biela omáčka, patrí k esenciálnej výbave profesionálnych aj domácich kuchárov. Je vytvorená iba z jednoduchých surovín, no pri varení sa dá využiť na prekvapivo veľa spôsobov. Ako sa robí bešamel a v akých receptoch ho použiť?

REKLAMA

Krátky prehľad:

🥣Čo je bešamel?

Ako bešamel sa označuje jednoduchá, hodvábne biela omáčka vyrobená z mlieka, múky a masla. Vo francúzskej kuchyni patrí k tzv. materským omáčkam a je základom pre ďalšie zložitejšie omáčky. Bešamel sa najviac udomácnil v jedlách francúzskej a talianskej kuchyne. 

Aký je pôvod bešamelovej omáčky? Jej vznik sa viaže na obdobie toskánskej a francúzskej renesancie a traduje sa, že je pomenovaná na počesť finančníka Louisa de Béchamela. V kuchárskych knihách bola označovaná ako „lepivá“ omáčka, pretože mala schopnosť prepojiť v pokrmoch jednotlivé ingrediencie. Už asi začínaš tušiť, prečo sa dáva bešamel na lasagne a do zapekaných zemiakov!

📜Bešamelová omáčka – základné ingrediencie

Na prípravu bešamelovej omáčky budeme potrebovať:

  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • jemnú soľ
  • nastrúhaný muškátový oriešok
  • mleté čierne korenie

👩‍🍳Ako sa robí bešamel? Recept so všetkými krokmi

Na prípravu bešamelovej omáčky existuje niekoľko postupov, no všetky sú veľmi jednoduché. Dôležité je dodržať postupnosť krokov a nepoužívať studené mlieko. S teplým mliekom sa rýchlejšie dopracujeme k rovnomerne krémovému výsledku. Takže, ako na to?

  1. Mlieko najskôr samostatne zohrejeme v hrnci. Nemusí vrieť, stačí ak bude dostatočne teplé.
  2. V ďalšom hrnci necháme na miernom ohni rozpustiť maslo. Akonáhle je rozpustené, odstavíme ho z plameňa a naraz vsypeme dané množstvo múky. Múku dôkladne rozmiešame, aby nevznikli hrudky.
  3. Po rozmiešaní vrátime hrniec s múkou na plameň a pražíme, kým zmes nezozlatne. Ide o podobný princíp, ako je príprava svetlej zápražky. Netreba sa zľaknúť, že je táto zmes lepivá.
  4. Do osmaženej zmesi (pozor, nesmie zhnednúť) pridáme teplé mlieko, soľ, muškátový oriešok a korenie. Metličkou intenzívne miešame niekoľko minút, kým omáčka nezíska krásne jemnú, krémovú textúru.
  5. Ak sa aj stane, že v bešamelovej omáčke zostanú hrudky, pomôžeme si precedením cez sitko. Hustejšiu bešamelovú omáčku zase rozriedime pridaním malého množstva mlieka.
REKLAMA

⭐Bešamel v obľúbených receptoch

Ak vieš, ako pripraviť bešamelovú omáčku, na rad prichádza je rozmanité využitie. Pri varení otvára priam nové možnosti a dovtedy všedným jedlám dodáva jemnosť a krémovosť. Najčastejšie sa bešamel používa k mäsu, do lasagní, gratinovaných zemiakov, zapekaných zeleninových jedál, zeleninových koláčov, ale aj do cestovín a krémových polievok.

Bešamelová omáčka – aj na lasagne

Bešamelová omáčka

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
15 min.
2
15 min.
2
Postup
Z múky a masla pripravíme zápražku. Keď je hotová, do hrnca pridáme mlieko izbovej teploty, soľ a korenie. Zmes varíme asi 15 minút. Keď omáčka zhustne, precedíme ju cez jemné sitko. Podávame ju ako prílohu k mäsku, môžeme ju tiež použiť ako základ omáčok, polievok a tiež na prípravu lazaní. Ak chceme pripraviť light verziu bešamelu, múku s maslom nahradíme celozrnnou múkou a hroznovým olejom.
Z múky a masla pripravíme zápražku. Keď je hotová, do hrnca pridáme mlieko izbovej teploty, soľ a korenie. Zmes varíme asi 15 minút. Keď omáčka zhustne, precedíme ju cez jemné sitko. Podávame ju ako prílohu k mäsku, môžeme ju tiež použiť ako základ omáčok, polievok a tiež na prípravu lazaní. Ak chceme pripraviť light verziu bešamelu, múku s maslom nahradíme celozrnnou múkou a hroznovým olejom.

Zapekané cestoviny s kuracím mäsom

Zapekané cestoviny s kuracím mäsom

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
60 min.
2
60 min.
2
Pre všetkých milovníkov cestovín, je tento recept ako stvorený.
Pre všetkých milovníkov cestovín, je tento recept ako stvorený.

Zdroj: youtube / CookCook

Cuketové lasagne s bešamelom

Cuketové lasagne

Profilová fotka používateľa
foodbytinka 17 receptov
80 min.
1
80 min.
1
Nie sú to úplne klasické, ale cuketové lasagne. Recept som si poskladala podľa seba a to z bešamelovej omáčky, omáčky na spôsob bolognese a namiesto klasických lasagní som použila plátky cukety.
Nie sú to úplne klasické, ale cuketové lasagne. Recept som si poskladala podľa seba a to z bešamelovej omáčky, omáčky na spôsob bolognese a namiesto klasických lasagní som použila plátky cukety.

Lasagne s mletým mäsom

Lasagne s mletým mäsom

Profilová fotka používateľa
Janci 3 recepty
120 min.
3
120 min.
3
Talianska klasika upravená podľa mňa.
Talianska klasika upravená podľa mňa.
REKLAMA

Vynikajúce gratinované zemiaky s bešamelom

Vynikajúce gratinované zemiaky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
80 min.
5
80 min.
5
Recept na skvelé zapekané zemiaky.
Recept na skvelé zapekané zemiaky.

Zdroj: Youtube

Rýchle zapekané zemiaky s brokolicou

Rýchle zapekané zemiaky s brokolicou

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Ak máte chuť na zdravé zapekané zemiaky, skúste pridať brokolicu, ktorá je veľmi zdravá.
Ak máte chuť na zdravé zapekané zemiaky, skúste pridať brokolicu, ktorá je veľmi zdravá.

Zdroj: Youtube.com

Zapekaný karfiol so zemiakmi

Zapekaný karfiol so zemiakmi

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
50 min.
6
50 min.
6
Zapekaný karfiol so syrom je úplná klasika, ale pokiaľ by sme chceli tento pokrm trošku vylepšiť, je super k nemu pridať zemiaky. Recept na výborný zapekaný karfiol, ktorý si zamilujete.
Zapekaný karfiol so syrom je úplná klasika, ale pokiaľ by sme chceli tento pokrm trošku vylepšiť, je super k nemu pridať zemiaky. Recept na výborný zapekaný karfiol, ktorý si zamilujete.

Zdroj: Youtube

🔎Bešamel a zaujímavosti

Omáčky s bešamelovým základom

Bešamel sa používa pri príprave bohatších omáčok. Populárnou je omáčka Mornay, do ktorej sa navyše pridáva strúhaný tvrdý syr a vaječný žĺtok. Zaujímavá je aj omáčka Aurora, ktorá je spojením bešamelu a paradajkovej omáčky. Vo Francúzsku sa k mäsu a divine podáva omáčka Soubisse, ktorá je spojením bešamelu a cibuľového pyré. V Anglicku sa na spestrenie a výraznejšiu chuť do bešamelu pridáva nasekaná petržlenová vňať a citrónová šťava.

Bešamelová omáčka pre vegánov

Do základnej bešamelovej omáčky ide mlieko a maslo, čo znamená, že nie je v súlade s vegánskym stravovaním. Tieto prísady sa však dajú nahradiť alternatívnymi prísadami – namiesto kravského mlieka použiť sójové mlieko a za náhradu masla zvoliť vegánske maslo alebo olivový olej.

Bezlepková bešamelová omáčka

Celiatikom nebude vyhovovať prítomnosť múky. Na prípravu bezlepkového bešamelu preto treba namiesto klasickej múky použiť niektorý z odporúčaných škrobov so symbolom prekríženého pšeničného klasu (označenie „Gluten free“, „Bez lepku“).

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA