Bešamel – základná biela omáčka: Ako ju pripraviť bez jedinej chybičky?

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Bešamel, inak aj základná biela omáčka, patrí k esenciálnej výbave profesionálnych aj domácich kuchárov. Je vytvorená iba z jednoduchých surovín, no pri varení sa dá využiť na prekvapivo veľa spôsobov. Ako sa robí bešamel a v akých receptoch ho použiť?

REKLAMA

Krátky prehľad:

🥣Čo je bešamel?

Ako bešamel sa označuje jednoduchá, hodvábne biela omáčka vyrobená z mlieka, múky a masla. Vo francúzskej kuchyni patrí k tzv. materským omáčkam a je základom pre ďalšie zložitejšie omáčky. Bešamel sa najviac udomácnil v jedlách francúzskej a talianskej kuchyne. 

Aký je pôvod bešamelovej omáčky? Jej vznik sa viaže na obdobie toskánskej a francúzskej renesancie a traduje sa, že je pomenovaná na počesť finančníka Louisa de Béchamela. V kuchárskych knihách bola označovaná ako „lepivá“ omáčka, pretože mala schopnosť prepojiť v pokrmoch jednotlivé ingrediencie. Už asi začínaš tušiť, prečo sa dáva bešamel na lasagne a do zapekaných zemiakov!

📜Bešamelová omáčka – základné ingrediencie

Na prípravu bešamelovej omáčky budeme potrebovať:

  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • jemnú soľ
  • nastrúhaný muškátový oriešok
  • mleté čierne korenie

👩‍🍳Ako sa robí bešamel? Recept so všetkými krokmi

Na prípravu bešamelovej omáčky existuje niekoľko postupov, no všetky sú veľmi jednoduché. Dôležité je dodržať postupnosť krokov a nepoužívať studené mlieko. S teplým mliekom sa rýchlejšie dopracujeme k rovnomerne krémovému výsledku. Takže, ako na to?

  1. Mlieko najskôr samostatne zohrejeme v hrnci. Nemusí vrieť, stačí ak bude dostatočne teplé.
  2. V ďalšom hrnci necháme na miernom ohni rozpustiť maslo. Akonáhle je rozpustené, odstavíme ho z plameňa a naraz vsypeme dané množstvo múky. Múku dôkladne rozmiešame, aby nevznikli hrudky.
  3. Po rozmiešaní vrátime hrniec s múkou na plameň a pražíme, kým zmes nezozlatne. Ide o podobný princíp, ako je príprava svetlej zápražky. Netreba sa zľaknúť, že je táto zmes lepivá.
  4. Do osmaženej zmesi (pozor, nesmie zhnednúť) pridáme teplé mlieko, soľ, muškátový oriešok a korenie. Metličkou intenzívne miešame niekoľko minút, kým omáčka nezíska krásne jemnú, krémovú textúru.
  5. Ak sa aj stane, že v bešamelovej omáčke zostanú hrudky, pomôžeme si precedením cez sitko. Hustejšiu bešamelovú omáčku zase rozriedime pridaním malého množstva mlieka.
REKLAMA

⭐Bešamel v obľúbených receptoch

Ak vieš, ako pripraviť bešamelovú omáčku, na rad prichádza je rozmanité využitie. Pri varení otvára priam nové možnosti a dovtedy všedným jedlám dodáva jemnosť a krémovosť. Najčastejšie sa bešamel používa k mäsu, do lasagní, gratinovaných zemiakov, zapekaných zeleninových jedál, zeleninových koláčov, ale aj do cestovín a krémových polievok.

Bešamelová omáčka – aj na lasagne

Zapekané cestoviny s kuracím mäsom

Zapekané cestoviny s kuracím mäsom
Videorecept

Zapekané cestoviny s kuracím mäsom

TASTElist

Pre všetkých milovníkov cestovín, je tento recept ako stvorený.

Zobraziť recept

Cuketové lasagne s bešamelom

Cuketové lasagne

TASTElist

Nie sú to úplne klasické, ale cuketové lasagne. Recept som si poskladala podľa seba a to z bešamelovej omáčky, omáčky na spôsob bolognese a namiesto klasických lasagní som použila plátky cukety.

Zobraziť recept

Lasagne s mletým mäsom

Lasagne s mletým mäsom

TASTElist

Talianska klasika upravená podľa mňa.

Zobraziť recept
REKLAMA

Vynikajúce gratinované zemiaky s bešamelom

Vynikajúce gratinované zemiaky
Videorecept

Vynikajúce gratinované zemiaky

lucia.priedhorska

Recept na skvelé zapekané zemiaky.

Zobraziť recept

Rýchle zapekané zemiaky s brokolicou

Rýchle zapekané zemiaky s brokolicou
Videorecept

Rýchle zapekané zemiaky s brokolicou

lucia.priedhorska

Ak máte chuť na zdravé zapekané zemiaky, skúste pridať brokolicu, ktorá je veľmi zdravá.

Zobraziť recept

Zapekaný karfiol so zemiakmi

Zapekaný karfiol so zemiakmi
Videorecept

Zapekaný karfiol so zemiakmi

lucia.priedhorska

Zapekaný karfiol so syrom je úplná klasika, ale pokiaľ by sme chceli tento pokrm trošku vylepšiť, je super k nemu pridať zemiaky. Recept na výborný zapekaný karfiol, ktorý si zamilujete.

Zobraziť recept

🔎Bešamel a zaujímavosti

Omáčky s bešamelovým základom

Bešamel sa používa pri príprave bohatších omáčok. Populárnou je omáčka Mornay, do ktorej sa navyše pridáva strúhaný tvrdý syr a vaječný žĺtok. Zaujímavá je aj omáčka Aurora, ktorá je spojením bešamelu a paradajkovej omáčky. Vo Francúzsku sa k mäsu a divine podáva omáčka Soubisse, ktorá je spojením bešamelu a cibuľového pyré. V Anglicku sa na spestrenie a výraznejšiu chuť do bešamelu pridáva nasekaná petržlenová vňať a citrónová šťava.

Bešamelová omáčka pre vegánov

Do základnej bešamelovej omáčky ide mlieko a maslo, čo znamená, že nie je v súlade s vegánskym stravovaním. Tieto prísady sa však dajú nahradiť alternatívnymi prísadami – namiesto kravského mlieka použiť sójové mlieko a za náhradu masla zvoliť vegánske maslo alebo olivový olej.

Bezlepková bešamelová omáčka

Celiatikom nebude vyhovovať prítomnosť múky. Na prípravu bezlepkového bešamelu preto treba namiesto klasickej múky použiť niektorý z odporúčaných škrobov so symbolom prekríženého pšeničného klasu (označenie „Gluten free“, „Bez lepku“).

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA