Ako urobiť karamel? S týmito radami je perfektný výsledok zaručený

6 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Karamel je skvelý do zákuskov, palaciniek, sladkých pohárov, na torty, cheesecake– nečudo, že mnohí z nás chcú mať pri jeho príprave istotu, že sa podarí na jednotku. Ako urobiť karamel, ktorý sa postará o ten správny chuťový pôžitok? 

REKLAMA

🧡Čo je karamel?

Karamel nie je nič iné, ako roztopený kryštálový alebo krupicový cukor. Postupným zahrievaním sa jeho štruktúra mení. Pri teplote 170 °C už dochádza k štiepeniu molekúl cukru a dovtedy jasne biely cukor sa mení na tekutý karamel s jantárovou až stredne hnedou farbou. Používa sa predovšetkým ako dochucovadlo pri príprave veľkého množstva dezertov a sladkých jedál. Medzi obľúbené cukrovinky, ktoré majú svoj základ v karamele, patria aj cukríky karamelky, karamelové lízanky a je neodmysliteľnou náplňou mnohých čokoládových tyčiniek. 

Skôr, ako siahneš po hotovom karamelovom topingu z obchodu, pozri si naše jednoduché postupy, ako urobiť karamel – základný, s maslom aj smotanový. Nevynecháme ani mimoriadne vyhľadávaný slaný karamel.

Príprava karamelu nie je náročná, no počas celej doby prípravy bude vyžadovať prítomnosť a dohľad. Už za pár minút sa môžeš tešiť na lahodnú domácu pochúťku, ktorá sa bude rozplývať na jazyku. Okrem toho sme pripravili aj výber našich najobľúbenejších receptov z karamelu, aby ti nechýbala motivácia pustiť sa do práce! 

📝Ako urobiť karamel – základný postup na číry karamel

Budeme potrebovať:

  • 200 g cukru
  • 3 – 4 lyžice vlažnej vody

Postup: Pripravíme si hrniec so širším dnom a dostatočne vysokým okrajom, pretože karamel rád pení a spôsobuje mierne “šokové” stavy. Zíde sa tiež drevená vareška s dlhšou rúčkou. Cukor nasypeme do hrnca a pri pomalom zahrievaní ho rozpustíme. Akonáhle začne byť tekutý, pridáme malé množstvo vody. Rozpustený cukor začne peniť, no ak obsah hrnca pomaly miešame a dostaneme ho tak opäť pod kontrolu. Akonáhle sa voda odparí a farba sa zmení na svetlohnedú, je karamel hotový. Nenechávame ho zohrievať príliš, inak stmavne a bude prevládať ťažká, horká chuť. 

REKLAMA

✅ Je dobré vedieť, že ak potrebuješ karamelové ozdoby na tortu, stačí urobiť karamel iba z cukru, bez vody. Počas prípravy je však náchylnejší na tvorbu hrudiek, prepaľovanie a po dokončení zase pomerne rýchlo stuhne. Prečo teda pracovať s vodou? Malé množstvo vody karamel zjemňuje a dá sa s ním potom dlhšie pracovať.

Perfektný slaný karamel

Profilová fotka používateľa
Iwa 490 receptov
10 min.
2
10 min.
2
Domáci slaný karamel. Hodí sa na palacinky, lievance či do koláčov.
Domáci slaný karamel. Hodí sa na palacinky, lievance či do koláčov.

🥛Ako urobiť karamel s mliekom (mliečny karamel)

Budeme potrebovať:

  • 200 g cukru
  • 3 - 4 lyžice vlažného mlieka

Postup: Ide o rovnaký postup, avšak s tým rozdielom, že namiesto vody zmiešame cukor s mliekom. Výsledkom prechádzajúcej prípravy je číry, svetlo hnedý a zľahka priehľadný karamel. Ak namiesto pár lyžíc vody použijeme mlieko, dostaneme tzv. mliečny karamel (nepriehľadný) – taký, ako sa používa napríklad na výrobu karamelových cukríkov, lízaniek či polevy na dezerty.

TIP, ako rýchlo očistiť hrniec od karamelu! Prilej do hrnca mlieko a nechaj ho prehriať. Z dna a stien hrnca sa karamel uvoľní, roztopí do mlieka a vznikne karamelové mlieko. Už žiadne komplikované umývanie hrnca!

🧈Ako urobiť karamel s maslom (maslový karamel)

Budeme potrebovať:

  • 200 g cukru
  • 3 lyžice vlažnej vody
  • 3 - 4 lyžice masla

Postup: Maslový karamel je zaujímavé spojenie sladko-horkej chuti a jemnosti. Maslo má za úlohu štruktúru karamelu zjemniť, vďaka čomu je výsledný karamel tvárnejší a dá sa s ním dobre pracovať. Je delikátny na zmrzlinových pohároch a ovocí. 

Najskôr zmiešame cukor s vodou a pomaly zohrievame. Voda sa bude postupne odparovať a roztápajúci cukor bublinkovať. Striehneme na chvíľu, kedy sa roztopený cukor začne meniť na karamelovú hmotu. Po zhnednutí pridáme zmäknuté maslo a miešame, kým sa karamel s maslom krásne neprepojí.

REKLAMA

📌Ako urobiť karamel so smotanou

Budeme potrebovať:

  • 200 g cukru
  • 3 lyžice vody
  • 100 g masla
  • 100 ml šľahačkovej smotany (33%)

Postup: Stačí ingrediencia naviac a výsledok má zase o kúsok iné využitie! Táto karamelová omáčka je mimoriadne obľúbená ako poleva na cheesecakoch, cupcakoch, muffinoch, či koláčoch na plechu. Ako poleva síce dokáže stuhnúť, no zároveň sa pri krájaní vôbec neláme a nekazí celkový výsledok. Je to presne tá karamelová dobrota, ktorú si môžeš pripraviť aj do zásoby a potierať ňou sladké pečivo alebo palacinky. Po dovarení ju prelož do skleneného pohára, nechaj vychladnúť, uzatvor viečkom a odlož do chladničky. V chlade vydrží 1 - 2 týždne, ale ak sa vydarí k dokonalosti, pohár bude prázdny omnoho skôr!

Postup sa nebude v ničom prevratnom odlišovať od prechádzajúcich možností. Takže – najskôr zmiešame cukor s vodou, necháme roztopiť, bublinkovať a zhnednúť. Potom pridáme maslo a dôkladne rozmiešame. Posledným krokom prípravy je vmiešanie šľahačkovej smotany, ktorá zabezpečí finálnu krémovosť.

3 tipy pre dokonalý výsledok: 

  • Používame maslo a smotanu izbovej teploty.
  • Pracujeme iba na miernom ohni. Horúci karamel má vysokú teplotu a spôsobuje okamžité pľuzgiere.
  • Po vychladnutí môžeme karamelovú omáčku premixovať ponorným mixérom. Zostane nadýchanejšia a bez hrudiek.

Ak patríš k milovníkom slaného karamelu, môžeš do karamelovej omáčky na záver primiešať ½ -  1 čajovú lyžičku soli.

⭐Výborné karamelové recepty

Mandľové tartaletky so slaným karamelom

Profilová fotka používateľa
Janka 6 receptov
60 min.
2
60 min.
2
Postup
Hl. múku , kryš. cukor , mleté mandle , palmarin a vajce zmiešame všetko spolu. Vytvorí sa nám krásne mäkké cesto, ktoré si necháme odležať aspoň hodinku v chladničke. Formičky na tartaletky si dôkladne vymastíme maslom alebo olejom a formujeme do nich cesto. Pečieme pri 180°C približne 20 minút. Ešte teplé ich vyberieme z formičiek a necháme vyhladnúť. Práškový cukor a jemný tvaroh vyšľaháme. Pridáme vanilku a citrónovú šťavu. Premiešame všetko spolu. Plníme hotové tartaletky tvarohovým krémom. Cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Trvá to pár minút. Pridáme kocku masla, premiešame, varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa a pridáme soľ. Na plnku lejeme slaný karamel. Ozdobíme čerstvou mätou. Hurá do toho :).
Hl. múku , kryš. cukor , mleté mandle , palmarin a vajce zmiešame všetko spolu. Vytvorí sa nám krásne mäkké cesto, ktoré si necháme odležať aspoň hodinku v chladničke. Formičky na tartaletky si dôkladne vymastíme maslom alebo olejom a formujeme do nich cesto. Pečieme pri 180°C približne 20 minút. Ešte teplé ich vyberieme z formičiek a necháme vyhladnúť. Práškový cukor a jemný tvaroh vyšľaháme. Pridáme vanilku a citrónovú šťavu. Premiešame všetko spolu. Plníme hotové tartaletky tvarohovým krémom. Cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Trvá to pár minút. Pridáme kocku masla, premiešame, varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa a pridáme soľ. Na plnku lejeme slaný karamel. Ozdobíme čerstvou mätou. Hurá do toho :).

Crème caramel

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
55 min.
55 min.
Postup
Rúru predhrejeme na 160°C. Do misy dáme celé vajíčka, mlieko, kryštálový a vanilkový cukor. Zmes šľaháme nad parou približne 5 minút, kým sa z nej nevytvorí hladký krém. Karamelový sirup: kryštálový cukor, vodu a ocot varíme v hlbšej panvici pri strednej teplote, kým sa z nich nevytvorí zlatistý karamel. Zmes nemiešame!. Do malých zapekacích misiek dáme najskôr horúci karamelový sirup a následnej naň pomaly nalejeme pripravený vanilkový krém. Misky s krémom poukladáme do pekáča, ktorý sme naplnili vodou do 3/4. Pečieme približne 45 minút. Hotový crème caramel musí byť pred vyklopením z misky dobre vychladnutý.
Rúru predhrejeme na 160°C. Do misy dáme celé vajíčka, mlieko, kryštálový a vanilkový cukor. Zmes šľaháme nad parou približne 5 minút, kým sa z nej nevytvorí hladký krém. Karamelový sirup: kryštálový cukor, vodu a ocot varíme v hlbšej panvici pri strednej teplote, kým sa z nich nevytvorí zlatistý karamel. Zmes nemiešame!. Do malých zapekacích misiek dáme najskôr horúci karamelový sirup a následnej naň pomaly nalejeme pripravený vanilkový krém. Misky s krémom poukladáme do pekáča, ktorý sme naplnili vodou do 3/4. Pečieme približne 45 minút. Hotový crème caramel musí byť pred vyklopením z misky dobre vychladnutý.

Domáca karamelová poleva

Profilová fotka používateľa
Iwa 490 receptov
10 min.
2
10 min.
2
Najlepšia karamelová poleva. Výborne sa hodí aj do plniek s pudingom alebo maslom.
Najlepšia karamelová poleva. Výborne sa hodí aj do plniek s pudingom alebo maslom.

Zdroj: Facebook - VARÍME s MIRKOU a RECEPTAMI

Newyorský cheesecake so slaným karamelom

Profilová fotka používateľa
PeciemsVeronikou 9 receptov
90 min.
2
90 min.
2
Z Talianska sa moja kuchyňa presúva na cestu "za veľkou mlákou". Našou chuťovou destináciou je mesto New York alias "The Big Apple".
Z Talianska sa moja kuchyňa presúva na cestu "za veľkou mlákou". Našou chuťovou destináciou je mesto New York alias "The Big Apple".
REKLAMA

Krémový karamelový dezert

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
45 min.
1
45 min.
1
Postup
Do hlbšej misy dáme 6 vaječných bielkov. Začneme ich šľahať a keď zmes trochu zhustne, postupne do nej za stáleho miešania pridávame práškový cukor. Mlieko privedieme do varu. Z hustého vaječného snehu formujeme lyžicou väčšie obláčiky, ktoré budeme v mlieku variť. Varíme ich približne 4-5 minút z každej strany. Po uvarení ich vyložíme na tanier a necháme vychladnúť. Kým sa vaječné obláčiky varia, pripravíme krém. Mlieko, cukor, žĺtky a zopár kvapiek vanilkovej esencie šľaháme nad parou asi 10 minút, kým sa zo zmesi nevytvorí redší krém. Hotový krém nalejeme do zmrzlinových pohárov a položíme naň jeden bielkový obláčik. Vrch dezertu ozdobíme karamelom a posypeme mandľovými lupienkami.
Do hlbšej misy dáme 6 vaječných bielkov. Začneme ich šľahať a keď zmes trochu zhustne, postupne do nej za stáleho miešania pridávame práškový cukor. Mlieko privedieme do varu. Z hustého vaječného snehu formujeme lyžicou väčšie obláčiky, ktoré budeme v mlieku variť. Varíme ich približne 4-5 minút z každej strany. Po uvarení ich vyložíme na tanier a necháme vychladnúť. Kým sa vaječné obláčiky varia, pripravíme krém. Mlieko, cukor, žĺtky a zopár kvapiek vanilkovej esencie šľaháme nad parou asi 10 minút, kým sa zo zmesi nevytvorí redší krém. Hotový krém nalejeme do zmrzlinových pohárov a položíme naň jeden bielkový obláčik. Vrch dezertu ozdobíme karamelom a posypeme mandľovými lupienkami.

Ryžová kaša s karamelizovaným banánom

Profilová fotka používateľa
mala.kucharka 9 receptov
15 min.
1
15 min.
1
Postup
1. Ryžu uvaríme v mlieku. 2. Uvarenú kašu prelejeme do misky. 3. Na menšej panvici skaramelizujeme banán s trstinovým cukrom. Banán otočíme z oboch strán, kým nebude mať zlatistú farbu. 4. Skaramelizovaný banán položíme na vrch kaše. 5. Pridáme už len kokosový jogurt, arašidové maslo a posypeme škoricou.
1. Ryžu uvaríme v mlieku. 2. Uvarenú kašu prelejeme do misky. 3. Na menšej panvici skaramelizujeme banán s trstinovým cukrom. Banán otočíme z oboch strán, kým nebude mať zlatistú farbu. 4. Skaramelizovaný banán položíme na vrch kaše. 5. Pridáme už len kokosový jogurt, arašidové maslo a posypeme škoricou.

Jednoduchý karamelový zákusok

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
50 min.
1
50 min.
1
Karamelový zákusok zo salka, čokoládovo karamelové brownies so salkom
Karamelový zákusok zo salka, čokoládovo karamelové brownies so salkom

Zdroj: Canva

Griláž

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
30 min.
14
30 min.
14
Domáce karamelové grilážky s plnou chuťou orieškov a karamelu zmiznú z tácky vianočného pečiva medzi prvými.
Domáce karamelové grilážky s plnou chuťou orieškov a karamelu zmiznú z tácky vianočného pečiva medzi prvými.
REKLAMA

Karamelové frappuccino

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
5 min.
5 min.
Postup
Najprv pripravíme filtrovanú kávu, ktorú necháme úplne vychladnúť. Vychladnutú kávu nalejeme do mixéra a pridáme k nej mlieko, ľad a cukor. Zmes mixujeme dovtedy, kým sa zo zmesi nevytvorí frappucino. Hotový nápoj nalejeme do pripravených sklenených pohárov. Vrch frapuccina ozdobíme šľahačkou, karamelom a pralinkami. Ihneď podávame.
Najprv pripravíme filtrovanú kávu, ktorú necháme úplne vychladnúť. Vychladnutú kávu nalejeme do mixéra a pridáme k nej mlieko, ľad a cukor. Zmes mixujeme dovtedy, kým sa zo zmesi nevytvorí frappucino. Hotový nápoj nalejeme do pripravených sklenených pohárov. Vrch frapuccina ozdobíme šľahačkou, karamelom a pralinkami. Ihneď podávame.

Salted Caramel Cheesecake

Profilová fotka používateľa
TimiStrnal 1 recept
90 min.
1
90 min.
1
Základ na cheesecake asi všetci poznáme. A čo by to bol za pravý NY cheesecake bez Philadelphie? K tomu lahodný domáci slaný karamel a praclíky je tá najlepšia kombinácia!
Základ na cheesecake asi všetci poznáme. A čo by to bol za pravý NY cheesecake bez Philadelphie? K tomu lahodný domáci slaný karamel a praclíky je tá najlepšia kombinácia!

XXL Kinder MaxiKing

Profilová fotka používateľa
diana.l88 3 recepty
45 min.
2
45 min.
2
XXL doma vyrobená sladkosť, ešte lepšia a chutnejšia ako tá z obchodu
XXL doma vyrobená sladkosť, ešte lepšia a chutnejšia ako tá z obchodu

Brownie cheesecake

Profilová fotka používateľa
30 min.
30 min.
Najlepší koláč aký ste jedli!
Najlepší koláč aký ste jedli!
REKLAMA

Košíky z BB pudingu s tvarohom a karamelom

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
25 min.
1
25 min.
1
Postup
Ceru roztopíme nad vodnou parou. Necháme asi 10 minút chladnúť. Primiešame práškový cukor, kakao, nakoniec BB puding. Keď pridáme prísadu, vždy dobre premiešame a až potom pridáme ďalšiu. Keď máme všetky prísady zamiešané, ešte chvíľu dáme nad vodnú paru. Hotovú čokoládu dáme do košíkov / na spodok košíka som dala 2 lyžice . Počkáme, kým čokoláda troška stuhne / aby nám nepadol tvaroh na dno / a dáme tvaroh premiešaný so skyrom, karamel podľa chuti a opäť tvaroh / tvaroh som nesladila vôbec. Zalejeme čokoládou. Ozdobíme sekanými praženými lieskovcami . Z uvedených surovín mi vyšlo 12 väčších košíkov. Dobrú chuť 🙂.
Ceru roztopíme nad vodnou parou. Necháme asi 10 minút chladnúť. Primiešame práškový cukor, kakao, nakoniec BB puding. Keď pridáme prísadu, vždy dobre premiešame a až potom pridáme ďalšiu. Keď máme všetky prísady zamiešané, ešte chvíľu dáme nad vodnú paru. Hotovú čokoládu dáme do košíkov / na spodok košíka som dala 2 lyžice . Počkáme, kým čokoláda troška stuhne / aby nám nepadol tvaroh na dno / a dáme tvaroh premiešaný so skyrom, karamel podľa chuti a opäť tvaroh / tvaroh som nesladila vôbec. Zalejeme čokoládou. Ozdobíme sekanými praženými lieskovcami . Z uvedených surovín mi vyšlo 12 väčších košíkov. Dobrú chuť 🙂.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA