Ako roztopiť čokoládu? Detailné postupy pre krásne hladký a rovnomerný výsledok

6 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Ako roztopiť čokoládu? Hoci to znie ako banalita, na získanie perfektne rozpustenej čokolády sa zíde niekoľko trikov. Odmenou je krásne lesklá čokoládová poleva, bez ktorej si len ťažko predstaviť množstvo sladkých dobrôt.

REKLAMA

🍫Čo je dobré vedieť o čokoláde?

Ak kúsok čokolády podržíme v ruke, tablička sa začne rozpúšťať. Čokoláda má nízky bod topenia a začína mäknúť už pri teplote 25 °C. Táto zdanlivá výhoda sa však už pri o niečo rýchlejšom zohrievaní môže premeniť na komplikáciu. Čokoládu by sme nemali topiť pri teplote vyššej ako 50 °C. Ak teplotu neustriehneme, začnú sa po rýchlom rozpustení vytvárať nepekné hrudky alebo sa čokoláda pripaľuje. Vyššia teplota znehodnotí aj kvalitnú čokoládu s vyšším obsahom kakaa, ktorá behom okamžiku získa nepríjemnú horkú pachuť.

Najjednoduchšie sa rozpúšťa biela čokoláda. Má totiž nižší obsah kakaa, ale za to vyšší obsah tukovej zložky. Podobné vlastnosti má mliečna čokoláda. Na čokoládovú polevu sa najčastejšie používa čokoláda na varenie alebo kvalitná horká čokoláda, pri ktorých treba dávať väčší pozor a doslova – zostať pri topení prítomný v každej sekunde.

Polovicou úspechu je výber čokolády (bez zbytočných prísad a cukru naviac), druhou zase nakrájanie alebo nalámanie čokolády na rovnomerne veľké kúsky. Iba tak budeme mať kontrolu nad celým procesom rozpúšťania a nestane sa, že sa časť čokolády príliš prehreje až spáli, kým väčšie časti ešte topeniu odolávajú.

👉Ako roztopiť čokoládu vo vodnom kúpeli?

Poďme si krok za krokom predstaviť základný postup na roztopenie čokolády.

Budeme potrebovať:

  • čokoládu
  • vodu
  • hrniec
  • kovovú alebo sklenenú misku, ktorú môžeme preložiť cez priemer hrnca tak, aby do neho nespadla (väčší priemer ako hrniec)
  • metličku alebo lyžicu na miešanie
  • látkovú utierku
REKLAMA

Postup:

  1. Čokoládu nakrájame na rovnomerné kúsky.
  2. Približne do ⅔ výšky hrnca nalejeme vodu a privedieme ju do varu.
  3. Cez okraje hrnca preložíme misku. Vyberáme takú, pri ktorej máme istotu, že ju nedeformuje vysoká teplota, ideálne sklenenú alebo nerezovú.
  4. Dôležitý bod – dno misky sa nesmie dotýkať horúcej vody. Čokoládu bude rozpúšťať horúca vodná para. Ak by sa dno misky dotýkalo vody, čokoláda by sa rýchlo pripaľovala alebo by v nej vznikali hrudky.
  5. Na dosah ruky si pripravíme látkovú utierku, nakrájanú čokoládu a metličku na miešanie.
  6. Vsypeme čokoládu do misky a začíname čokoládu topiť pri pozvoľnom miešaní.
  7. Dávame veľký pozor na to, aby sa do misky s topiacou čokoládou nedostala ani kvapka vody. Znehodnotila by celú snahu.
  8. Akonáhle je čokoláda rozpustená bez pevných kúskov, odložíme misku preč z hrnca. Opatrne, dno misky je horúce, preto používame utierku alebo chňapku.  

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

📌Ako roztopiť čokoládu v mikrovlnke?

Tento postup nie je vo všetkých smeroch ideálny, no určite pomôže v časovej tiesni. Nalámanú čokoládu vsypeme do misky, ktorá je vhodná do mikrovlnky. Nastavíme najnižší ohrevný výkon.

Ohrievame ju postupne, vždy po približne 15 – 20 sekundách. Misku opatrne vyberieme, čokoládu premiešame a krátke ohrievanie v mikrovlnke opakujeme, kým sa nestane tekutou. Nenechávame ju však ohrievať naraz a dlhší čas. Roztopené okraje by sa veľmi rýchlo spálili.

🍩Ako roztopiť čokoládu v rúre?

Rozpúšťanie čokolády v rúre má jednu zásadnú podmienku – rúru je možné nastaviť na teplotu 40 °C, čo však nie je štandardnou výbavou (väčšina rúr začína s ohrevom na teplote 50 °C).

REKLAMA

Rúru nastavíme na 40 °C, nalámanú čokoládu presypeme do sklenenej misky a vložíme ju do rúry na približne 15 – 20 minút (v závislosti od množstva). Čokoláda sa pomaly topí, bez rizika prihorenia.

🧈Ako roztopiť čokoládu s maslom?

S obľúbenou maslovou čokoládovou polevou sa stretneme pri mnohých tradičných zákuskoch. Zdobí rezy, zákusky a drobné nepečené cukrovinky. Vďaka maslu je poleva rovnomerná, vláčna a hladká. Netreba kupovať drahé hotové čokoládové polevy, ak si vieme jednu delikátne jemnú a všetranne využiteľnú pripraviť aj doma.

Budeme potrebovať:

  • na jeden diel masla ide jeden diel čokolády – pomer 1: 1 (napríklad na 200 g masla použijeme 200 g čokolády)

Postup:

Najlepší výsledok dosiahneme trpezlivým rozpúšťaním nad vodným kúpeľom (viď náš prvý postup). Najskôr v miske rozpustíme maslo a do rozpusteného masla pridáme na kúsky nalámanú čokoládu. Miešame, kým sa obe prísady krásne neprepoja. Hladká hmota sa pre prítomnosť masla nepripaľuje. Nalejeme na zákusok, uhladíme roztieracím nožom a necháme stuhnúť na chladnom mieste.

🥣Ako roztopiť čokoládu so smotanou?

Ganache – lahodne jemná a pritom intenzívna čokoládová poleva vzniká spojením čokolády a smotany na šľahanie. Pochádza z dielne francúzskych cukrárov a ukrýva v sebe šarm a všestrannosť. Ako jedna z mála poliev sa pri krájaní vôbec neláme. Dezertom dodáva výnimočnú eleganciu a chuť. Najlepšia je z kvalitnej horkej čokolády (obsah kakaa min. 60 %) a smotany na šľahanie 33 %. Ako ganache pripraviť?

Budeme potrebovať:

  • na základné ganache použijeme 1 diel smotany na šľahanie a 1 diel horkej čokolády  (napríklad na 200 ml smotany použijeme 200 g čokolády)
REKLAMA

Postup:

Čokoládu nalámeme na kúsky a vložíme ich do misky. Smotanu privedieme do bodu varu. Keď sa na povrchu začnú objavovať bublinky, prelejeme horúcu smotanu do misky s čokoládou. Miešame dovtedy, kým sa čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká a lesklá čokoládová poleva – ganache.

Náš tip: Ak by sme použili 1 diel čokolády na 2 diely smotany na šľahanie, pripravíme ganache použiteľné aj ako "krém" do dezertov a praliniek. Zmes po vychladnutí vyšľaháme šľahačom a vznikne nadýchaná čokoládová ganache pena.

🎂Aký je tvoj obľúbený dezert s čokoládovou polevou? Pozri si naše recepty, začnú sa ti zbiehať slinky!

Perníkové minitortičky s kokosovou plnkou a čoko polevou

Profilová fotka používateľa
Naty 78 receptov
60 min.
11
60 min.
11
Postup
Pripravíme si suroviny. Vo väčšej miske si vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme škoricu, kakao, lekvár. Spojíme. Zapracujeme múku zmiešanú so sódou bikarbónou a práškom do perníka, vlažné mlieko a olej. Cesto som si vyliala do silikónovej srdcovej formy a zvyšok cesta som naliala do muffinových košíkov. Pečieme na 180°C kým nie sú tortičky hotové. V jednej miske si vyšľaháme šľahačku a v druhej mascarpone s práškovým cukrom. Oboje zmiešame potom mixérom dokopy a nakoniec pridáme kokos, s ktorým to dobre ešte premiešame. V hrnci zohrejeme smotanu. Čokoládu nalámeme na menšie kúsky, vložíme do sklenenej misky a prelejeme ju horúcou smotanou. Necháme to 10 minút približne postáť, až potom ju dôkladne premiešame. Necháme vychladnúť cca 10 minút a potom ju zľahka rozotrieme na jednotlivé tortičky. Ozdobíme a dáme stuhnúť do chladničky.
Pripravíme si suroviny. Vo väčšej miske si vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme škoricu, kakao, lekvár. Spojíme. Zapracujeme múku zmiešanú so sódou bikarbónou a práškom do perníka, vlažné mlieko a olej. Cesto som si vyliala do silikónovej srdcovej formy a zvyšok cesta som naliala do muffinových košíkov. Pečieme na 180°C kým nie sú tortičky hotové. V jednej miske si vyšľaháme šľahačku a v druhej mascarpone s práškovým cukrom. Oboje zmiešame potom mixérom dokopy a nakoniec pridáme kokos, s ktorým to dobre ešte premiešame. V hrnci zohrejeme smotanu. Čokoládu nalámeme na menšie kúsky, vložíme do sklenenej misky a prelejeme ju horúcou smotanou. Necháme to 10 minút približne postáť, až potom ju dôkladne premiešame. Necháme vychladnúť cca 10 minút a potom ju zľahka rozotrieme na jednotlivé tortičky. Ozdobíme a dáme stuhnúť do chladničky.

Tvaroháčik

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
30 min.
1
30 min.
1
Rýchly nepečený tvaroháčik s Bebe keksíkmi.
Rýchly nepečený tvaroháčik s Bebe keksíkmi.

Gaštanový cheesecake

Profilová fotka používateľa
Svarne_dzifca 17 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Postup
Sušienky rozdrtíme a zmiešame s mäkkým maslom následne cesto vtlačíme na dno formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na cca 6 až 10 minút na 180 stupňov (záleží od rúry). Kým sa nám pečie korpus, mixérom alebo kuchynským robotom vyšľaháme smotanu, ku ktorej pridávame smotanový syr, gaštanové pyré, práškový cukor a na záver pridáme rum. Pripravenú plnku vylejeme na vychladený korpus a dáme odpočívať do chladničky na cca 45 minút. Čokoládová ganache: Do menšieho hrnca si pripravíme čokoládu a privedieme k varu. Miešame metličkou na šľahanie a pomaly prilievame smotanu. Keď nám čokoláda začne hustnúť odstavíme ju zo sporáka a na záver do polevy pridáme maslo a pomiešame, kým sa nám maslo nerozpustí. Pripravenú ganache vylejeme na vychladenú plnku a dáme odpočívať do chladničky na 4 hodiny (ideálne celú noc). Hotový cheesecake ozdobíme hoblinkami gaštanového pyré, kúskami lieskovcov alebo podľa svojej fantázie a podávame.
Sušienky rozdrtíme a zmiešame s mäkkým maslom následne cesto vtlačíme na dno formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na cca 6 až 10 minút na 180 stupňov (záleží od rúry). Kým sa nám pečie korpus, mixérom alebo kuchynským robotom vyšľaháme smotanu, ku ktorej pridávame smotanový syr, gaštanové pyré, práškový cukor a na záver pridáme rum. Pripravenú plnku vylejeme na vychladený korpus a dáme odpočívať do chladničky na cca 45 minút. Čokoládová ganache: Do menšieho hrnca si pripravíme čokoládu a privedieme k varu. Miešame metličkou na šľahanie a pomaly prilievame smotanu. Keď nám čokoláda začne hustnúť odstavíme ju zo sporáka a na záver do polevy pridáme maslo a pomiešame, kým sa nám maslo nerozpustí. Pripravenú ganache vylejeme na vychladenú plnku a dáme odpočívať do chladničky na 4 hodiny (ideálne celú noc). Hotový cheesecake ozdobíme hoblinkami gaštanového pyré, kúskami lieskovcov alebo podľa svojej fantázie a podávame.

Úžasný krémový tvarohový koláčik s lekvárom a čokopolevou

Profilová fotka používateľa
Cesminaz 92 receptov
30 min.
17
30 min.
17
Super jednoduchý a rýchly koláčik, ktorý si zamilujete😍 Kombinácia tvaroh, lekvár a čokoláda je jednoducho fantastická!!! Príprava vám zaberie naozaj len pár minút a výsledok stojí za to.
Super jednoduchý a rýchly koláčik, ktorý si zamilujete😍 Kombinácia tvaroh, lekvár a čokoláda je jednoducho fantastická!!! Príprava vám zaberie naozaj len pár minút a výsledok stojí za to.
REKLAMA

Brnianske rezy

Profilová fotka používateľa
Iwa 500 receptov
60 min.
71
60 min.
71
Perfektný zákusok, ktorý sa skladá z 2 tipov cesta a orechovej plnky. Poliaty je ganážovou polevou.
Perfektný zákusok, ktorý sa skladá z 2 tipov cesta a orechovej plnky. Poliaty je ganážovou polevou.

Koláč Deň a Noc

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
60 min.
4
60 min.
4
Koláč môjho detstva. Sladučký, nadýchaný a jemne kyselkavý.
Koláč môjho detstva. Sladučký, nadýchaný a jemne kyselkavý.

Nanukové rezy

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
60 min.
4
60 min.
4
Legendárne nanukové rezy mám ako spomienku na detstvo. Piekla nám ich naša mamka, na meniny, narodeniny. Sú výborné, orechové cesto s príchuťou kávy a vanilkovou plnkou.
Legendárne nanukové rezy mám ako spomienku na detstvo. Piekla nám ich naša mamka, na meniny, narodeniny. Sú výborné, orechové cesto s príchuťou kávy a vanilkovou plnkou.

Cuketový koláč s tvarohom

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
45 min.
1
45 min.
1
Zdravý cuketový koláč s tvarohom
Zdravý cuketový koláč s tvarohom

Zdroj: Canva

REKLAMA

Perníková torta s kokosovou plnkou a čoko polevou

Profilová fotka používateľa
Naty 78 receptov
160 min.
1
160 min.
1
Postup
Vo väčšej miske si vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme škoricu, kakao, lekvár. Spojíme. Zapracujeme múku zmiešanú so sódou bikarbónou a práškom do perníka, vlažné mlieko a olej. Vylejeme do okrúhlej tortovej formy a pečieme na 180°C. Minúty som si nestopovala, ale som kontrolovala špajdlou či je cesto hotové. V jednej miske si vyšľaháme šľahačku a v druhej mascarpone s práškovým cukrom. Oboje zmiešame potom mixérom dokopy a nakoniec pridáme kokos s ktorým to dobre ešte premixujeme. V hrnci zohrejeme smotanu. Čokoládu nalámeme na menšie kúsky, vložíme do sklenenej misky a prelejeme ju horúcou smotanou. Necháme to 10 minút približne postáť,až potom ju dôkladne premiešame. Necháme vychladnúť cca 10 minút a potom ju zľahka rozotrieme do strán. Ozdobíme a dáme stuhnúť do chladničky.
Vo väčšej miske si vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme škoricu, kakao, lekvár. Spojíme. Zapracujeme múku zmiešanú so sódou bikarbónou a práškom do perníka, vlažné mlieko a olej. Vylejeme do okrúhlej tortovej formy a pečieme na 180°C. Minúty som si nestopovala, ale som kontrolovala špajdlou či je cesto hotové. V jednej miske si vyšľaháme šľahačku a v druhej mascarpone s práškovým cukrom. Oboje zmiešame potom mixérom dokopy a nakoniec pridáme kokos s ktorým to dobre ešte premixujeme. V hrnci zohrejeme smotanu. Čokoládu nalámeme na menšie kúsky, vložíme do sklenenej misky a prelejeme ju horúcou smotanou. Necháme to 10 minút približne postáť,až potom ju dôkladne premiešame. Necháme vychladnúť cca 10 minút a potom ju zľahka rozotrieme do strán. Ozdobíme a dáme stuhnúť do chladničky.

Banánovo - kokosová čokoláda

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
15 min.
2
15 min.
2
Skvelá maškrta len z troch ingrediencií.
Skvelá maškrta len z troch ingrediencií.

Čokoládový cheesecake

Profilová fotka používateľa
Janka 6 receptov
120 min.
1
120 min.
1
Postup
Bebe sušienky si rozdrvíme buď ručne alebo dáme ich do mixéra. Rozpustíme si maslo. Do misky si nasypeme rozmixované sušienky a pomaličky ručne primiešavame roztopené maslo. Pripravenú zmes postupne dávame do formy, (môžete, a nemusíte dať na spodok papier na pečenie ), a lyžičkou pritlačíme okolo celej vnútornej formy. Pripravenú hmotu dáme do rúry. Pečieme na 180C cca 45min. Treba to sledovať a podľa rúry sa riadiť. Po upečení necháme ešte 15 minút v rúre. Do hrnca si dáme zohriať smotanu, pridáme čokoládu a necháme rozpustiť. Zmes nám nesmie vrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť. V miske si rozmixujeme maslo a práškový cukor, postupne pridávame čokoládovú hmotu. (Maslo musí byť izbovej teploty.). Na korpus rozotrieme čokoládový krém. Dáme na 20 min zachladiť. Potom polejeme vrch ešte čokoládou. Vrch ozdobíme čerstvým ovocím (jahody). Prajem dobrú chuť :).
Bebe sušienky si rozdrvíme buď ručne alebo dáme ich do mixéra. Rozpustíme si maslo. Do misky si nasypeme rozmixované sušienky a pomaličky ručne primiešavame roztopené maslo. Pripravenú zmes postupne dávame do formy, (môžete, a nemusíte dať na spodok papier na pečenie ), a lyžičkou pritlačíme okolo celej vnútornej formy. Pripravenú hmotu dáme do rúry. Pečieme na 180C cca 45min. Treba to sledovať a podľa rúry sa riadiť. Po upečení necháme ešte 15 minút v rúre. Do hrnca si dáme zohriať smotanu, pridáme čokoládu a necháme rozpustiť. Zmes nám nesmie vrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť. V miske si rozmixujeme maslo a práškový cukor, postupne pridávame čokoládovú hmotu. (Maslo musí byť izbovej teploty.). Na korpus rozotrieme čokoládový krém. Dáme na 20 min zachladiť. Potom polejeme vrch ešte čokoládou. Vrch ozdobíme čerstvým ovocím (jahody). Prajem dobrú chuť :).

Čokoládovo orechová torta

Profilová fotka používateľa
Petra_Bockova 6 receptov
75 min.
75 min.
Klasická babičkina torta :)
Klasická babičkina torta :)
REKLAMA

Mätové srdiečka v čokoláde

Profilová fotka používateľa
Veggie_spajza 41 receptov
15 min.
2
15 min.
2
Nepečená dobrota plná mätovej príchute a kokosu, obaľovaná v horkej čokoláde
Nepečená dobrota plná mätovej príchute a kokosu, obaľovaná v horkej čokoláde

Granko koláč

Profilová fotka používateľa
Iwa 500 receptov
35 min.
35 min.
Nadýchaný hrnčekový granko koláč. Pochúťka pre všetkých malých i veľkých maškrtníkov.
Nadýchaný hrnčekový granko koláč. Pochúťka pre všetkých malých i veľkých maškrtníkov.

Zdroj: Vlastná fotka

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA