:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/FgCUQ1ONGvbMmqmsuDkX/e7c9d0676ab76e8db9470f8a5b6426.png)
Zdroj: Pixabay.com
Vyrobte si vlastný broskyňový džem
Už ste niekedy sami pripravovali džem? Ukážeme vám základný recept na džem z akéhokoľvek ovocia. Ovocný džem je vhodný ako nátierka na raňajky alebo desiatu a môžete ho darovať aj ako darček.
Ingrediencie
- 1 Čerstvé ovocie, napr. jahody, maliny, broskyne alebo černice
- 500 Želírovací cukor
- šťava z polovice citróna
- Voliteľné: vanilka, škorica alebo iné korenie podľa chuti tu rozmarín
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu domáceho džemu ovocie umyte a v prípade potreby odstráňte jadierka alebo ho nakrájajte na kúsky.
Ovocie zohrejte v hrnci na miernom ohni a rozmixujte ručným mixérom alebo vidličkou na homogénnu hmotu.
Do džemu pridajte konzervačný cukor (2:1 ) a citrónovú šťavu a za stáleho miešania priveďte do varu.
Džem varte na silnom ohni asi 4 minúty, pravidelne miešajte a odšťavujte.
Prípadne pridajte korenie (napríklad rozmarín).
Nalejte džem do horúcich vypláchnutých pohárov a uzavrite ich.
Pokojne obráťte poháre hore dnom a nechajte ich asi 10 minút vychladnúť. Hotový džem podávajte na raňajky ako nátierku alebo ho darujte ako darček.