![Úžasné domáce kaiserky Úžasné domáce kaiserky](https://eu.tastescdn.net/thumbor/oKht81ruVSiUuxqg56cKWIIKhQ0=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/Vhshn9zqtyeMu5Mh1E0R/66ba5123ee2ab9132a9b8867f93e76.jpeg)
Úžasné domáce kaiserky
Chrumkavá kôrka a ľahučká striedka :-) Najlepšie raňajky sú s voňavým, čerstvo upečeným domácim pečivom! Chuť a vôňa sa s obchodnými nedá porovnať.
Ingrediencie
Cesto
- 1 kg hladká múka
- 450 ml voda
- 200 ml mlieko
- 50 g maslo
- 21 g čerstvé droždie
- 1 pl soľ
- 1 pl kryštálový cukor
Na potretie
- voda
Na posypanie
- semienka
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V miske si najprv lyžicou premiešame múku s cukrom a so soľou. Pridáme tekuté maslo a v 2 dl mlieka napučané droždie. Vodu pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podľa toho, ako múka pije. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré ešte s trochou múky vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.
Zatiaľ si pripravíme rôzne semienka na posyp, ale nie je to nutné :-) Ďalej trochu vody na potretie žemlí pred pečením a aj mištičku vody, ktorú dáme na spodok rúry počas pečenia. Z mištičky sa počas pečenia voda vyparuje a od toho budú naše žemle príjemne chrumkavé a aj sa oveľa ľahšie nadvihujú pri pečení :-)
Nakysnuté cesto rozdelíme na 17 rovnakých častí a každý kúsok ešte raz krátko vymiesime do bochníčka. Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme 10 minút oddychovať.
Po uplynutí času bochníčky vyvaľkáme a formujeme / ručne skladáme do tvaru kaiserky. Najlepšie je pozrieť si presné skladanie vo videu, lebo hoci veľmi rada vypisujem postupy, to skladanie fakt neviem opísať :-) Napokon hotové kaiserky pokladieme obrátene na pomúčenú dosku a necháme takto 20 minút podkysnúť. Vzorom nadol sa kladú preto, aby pri podkysnutí nezmizol ;-) Za tento čas rozohrejeme aj rúru na 210 °C a dáme do nej aj mištičku s vodou, najlepšie už s horúcou, aby začala vrieť, kým sa rúra rozohreje na 210 °C.
Žemle pokladieme na suchý plech, potrieme poriadne vodou a pofŕkame aj plech. Posypeme podľa voľby semienkami a dáme piecť do rúry na 20 minút. Vlastne pekne do zlatista :-) Treba si to radšej sledovať, keďže každá rúra pečie trochu inak.
![Úžasné domáce kaiserky - krok prípravy 1 Úžasné domáce kaiserky - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/VOOs5dmOJYrJQ1ZOuLi0KStSqRs=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/Vhshn9zqtyeMu5Mh1E0R/006b52fcd765c10c381f58ae696683.jpeg)
Kaiserky sú výborné, ľahučké a zvonka chrumkavé :-) Verím, že skúšku neoľutujete! Moja rodinka sa vždy poteší keď upečiem k raňajkám takéto čerstvé pečivko. Prekvapte aj vy vašich doma s čerstvo upečenými kaiserkami! Prajem dobrú chuť!
![Úžasné domáce kaiserky - krok prípravy 1 Úžasné domáce kaiserky - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/4DpJd-UzvQMlFyJ_q9h-svtXTgA=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/Vhshn9zqtyeMu5Mh1E0R/dcc6c9de4a12e403ad0179d7741e48.jpeg)
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube