TVAROHOVÝ KOLÁČ S JAHODAMI A ČEREŠŇAMI
Na dnes som sa rozhodol pripraviť pečený tvarohový koláč s jahodami a čerešňami, pretože kombinácia tvarohu a čerstvého ovocia vytvára lahodný a osviežujúci dezert, ktorý je ideálny na blížiace sa letné dni. Aktuálne je sezóna jahôd a čerešní.
Ingrediencie
- 250 g maslové sušienky
- 30 g maslo
- 500 g jemný tvaroh
- 250 g kyslá smotana
- 2 balenia vanilkového cukru
- 2 ks vajce
- 20 g kukuričný škrob
- 1 polievková lyžica mletý mak
- jahody
- čerešne
- želatína
Najnovšie letáky
Postup
Rozdrvte 250 g maslových sušienok, zmiešajte s 30 g rozpusteného masla a vtlačte do dna tortovej formy. Formu vložte na 10 minút do chladničky. V miske zmiešajte 500 g jemného tvarohu, 250 g kyslej smotany, 2 balenia vanilkového cukru a 20 g kukuričného škrobu. Pridajte 2 vajíčka a dobre premiešajte, potom primiešajte 1 PL mletého maku. Predhrejte rúru na 160°C. Tvarohovú plnku nalejte na sušienkový základ a pečte 50-60 minút, kým stred nebude takmer tuhý. Po upečení nechajte koláč vychladnúť pri izbovej teplote, potom ho vložte na minimálne 4 hodiny do chladničky. Následne na vrch naukladáme jahody a čerešne a zalejeme želatínou podľa návodu na balení. Do želatíny som pridal rozmixované jahody kvôli chuti a zafarbeniu.
Tip: Pre ešte jemnejšiu a krémovejšiu textúru tvarohového koláča nechajte všetky ingrediencie pred prípravou dosiahnuť izbovú teplotu. A po upečení nechajte koláč vychladnúť pomaly – najskôr v mierne pootvorenej rúre a potom pri izbovej teplote, čím predídete prasklinám na povrchu.