REKLAMA

Zdroj: Pixabay

Takmer zabudnutý recept na tradičný veľkonočný mazanec

Vynikajúci mazanec s cukrovou polevou.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4

Cesto

  • 400 g polohrubá múka Pridané do
  • 250 ml mlieko Pridané do
  • 100 g maslo Pridané do
  • 80 g cukor práškový Pridané do
  • 30 g droždie Pridané do
  • 10 g kryštálový cukor Pridané do
  • 4 ks žĺtok Pridané do
  • štipka soli Pridané do

Poleva

  • 250 g práškový cukor Pridané do
  • 1 vaječné bielka Pridané do
  • šťava z polovice citróna Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

140 min.
1. Krok

Zo 150 ml mlieka, droždia, cukru a lyžice múky pripravíme kvások.

2. Krok

Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, práškový cukor, 3ks žĺtky, rozpustené maslo, zvyšné mlieko a vypracujeme cesto.

3. Krok

Cesto prikryjeme a nehcáme na teplom mieste vykysnúť. Malo by sa zdvojnásobiť.

4. Krok

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Vytvarujeme bochník môžeme si ho uložiť do veľkého papierového košíčka aby držalo tvar. Necháme ešte 20 minút podkysnúť.

5. Krok

Celý mazanec potom potrieme zvyšným žĺtkom. v strede môžeme mazanec narezať aby nám nepraskol.

6. Krok

Pečieme ho pri teplote 170 stupňov podľa potreby. Upečený necháme vychladnúť a polejeme polevou.

7. Krok

Polevu si pripravíme tak že si vymiešame v miske cukor, bielko a citrónovú šťavu do penista. Aby sa nám cukor rozpustil.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov