REKLAMA

Rýchly jablkový fit koláč

Tento recept kombinuje sezónne jablká a hrušky s voňavou škoricou a orechmi.

REKLAMA
Vynikajúce jablkové koláče – Tradičné aj originálne poklady z rodinných kuchárskych kníh

Recept nájdeš v tomto článku

Vynikajúce jablkové koláče – Tradičné aj originálne poklady z rodinných kuchárskych kníh

Ingrediencie

porcií
8

Na cesto potrebujeme

  • 250 g celozrnnej múky Pridané do
  • 125 g studeného masla Pridané do
  • 125 g práškového cukru Pridané do
  • 1 vajce (plus bielok) Pridané do
  • 1 čl vanilkovej esencie Pridané do
  • štipka soli Pridané do

Na orechovú plnku potrebujeme

  • 50 g mletých vlašských orechov Pridané do
  • 50 g maslo Pridané do
  • 50 g práškového cukru Pridané do
  • 10 g hladká múka Pridané do
  • 1 vajce Pridané do

Na jablkovo-hruškovú plnku potrebujeme

  • 3 jablko Pridané do
  • 2 hrušky Pridané do
  • 1 čl mletého zázvoru Pridané do
  • 1 čl mletej škorice Pridané do
  • 12 čl mletého muškátového orechu Pridané do
  • 1 pl citrónová šťava Pridané do
  • 2 plátky maslo Pridané do

Na posýpku potrebujeme

  • 60 g maslo Pridané do
  • 50 g trstinového cukru Pridané do
  • 75 g celozrnnej múky Pridané do
  • 25 g mletých vlašských orechov Pridané do
REKLAMA

Postup

35 min.
1. Krok

Na cesto si do veľkej misy pripravíme preosiatu celozrnnú múku, cukor, soľ a na plátky nakrájané studené maslo z chladničky. Všetko spolu rukami spracujeme na drobivé cesto. Pridáme celé vajíčko a vanilkovú esenciu a vypracujeme hladké cesto. Hotové cesto dáme do sáčku a odložíme do chladničky na 2 hodiny

2. Krok

Na orechovú plnku si v menšej miske vyšľaháme maslo s práškovým cukrom. Pridáme vajce, múku a mleté vlašské orechy a dobre vyšľaháme. Misku s hotovou plnkou zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme taktiež odležať na 2 hodiny do chladničky

3. Krok

Na ovocnú plnku si ošúpeme a nakrájame jablká a hrušky na menšie kocky. Na panvici rozohrejeme maslo, na to dáme ovocie a zalejeme citrónovou šťavou. Pridáme škoricu, muškátový orech aj mletý zázvor a dobre premiešame. Varíme kým nebude ovocie pekne zmäknuté

4. Krok

Po dvoch hodinách predhrejeme rúru na 180 stupňov (ak máte teplovzdušnú rúru, postačí aj 160 stupňov). Tortovú formu o priemere 26 cm vymastíme maslom. Vyberieme cesto z chladničky a vyvaľkáme ho na jemne pomúčenej doske do kruhu. Z cesta vykrojíme 26 cm kruh a preložíme ho na dno tortovej formy. Popicháme ho vidličkou a dáme ho piecť na 15 minút. Potom ho vyberieme z rúry, potrieme vaječným bielkom a dáme piecť na ďalších 7 minút. Medzičasom si pripravíme mrkveničku, a to tak, že zmiešame maslo, cukor, múku a orechy rukou, aby z toho vznikla taká sypkejšia hmota

5. Krok

Keď je cesto upečené, vyberieme tortovú formu von z rúry. Na cesto nanesieme vrstvu orechového krému, na to vrstvu ovocnej plnky a nakoniec posypeme mrveničkou. Dáme znovu zapiecť na 15 minút a koláč je hotový :) Môžete ho podávať aj teplý samotný, alebo so šľahačkou, s vanilkovou zmrzlinou či posypaný práškovým cukrom. Dobrú chuť

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov