REKLAMA

Zdroj: Pixabay: RitaE

Rýchly a jednoduchý zemiakovo pórový nákyp

Tento recept na "zemiakový pórový nákyp" je jedným z mojich najobľúbenejších zimných jedál. Je krémový, hrejivý a veľmi sýty. Toto jedlo som pripravila nespočetne veľakrát pre svoju rodinu a priateľov a vždy má veľký úspech. Čerstvý pór a zemiaky sú dusené s cesnakom a potom zapečené v rúre - lahôdka pre chuťové bunky!

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4
  • 800 Gram zemiaky Pridané do
  • 2 Kus Pór Pridané do
  • 200 Gram Strúhaný syr (gouda alebo ementál) Pridané do
  • 200 ml Krém Pridané do
  • 100 ml mlieko Pridané do
  • 2 nakrájané strúčiky cesnaku Pridané do
  • soľ a korenie Pridané do
  • muškátový oriešok Pridané do
  • 2 Tablespoon maslo Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

40 min.
1. Krok

Na prípravu gratinovaných zemiakov s pórom začnite predhriatím rúry na 200 stupňov Celzia. Je dôležité, aby bola rúra úplne predhriata, aby sa gratinovaný pokrm rovnomerne uvaril.

2. Krok

Kým sa rúra predhrieva, ošúpte a umyte zemiaky. Potom ich nakrájajte na tenké plátky. Čím tenšie plátky nakrájate, tým rýchlejšie a rovnomernejšie sa upečú.

3. Krok

Pór očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Ja radšej odrežem spodnú a vrchnú časť póru, aby som zachoval len najšťavnatejšiu a najvoňavejšiu časť.

4. Krok

Olúpte a nadrobno nakrájajte strúčiky cesnaku.

5. Krok

Na panvici, ktorá je odolná voči rúre (ak ju nemáte, môžete použiť zapekaciu misu), rozpustite maslo a orestujte na ňom nasekaný cesnak. Dbajte na to, aby sa cesnak nepripálil.

6. Krok

Pridajte plátky zemiakov a póru a premiešajte ich s maslom a cesnakom. Nechajte ich niekoľko minút dusiť.

7. Krok

Pridajte smotanu a mlieko a dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Nechajte niekoľko minút povariť. Zemiaky a pór tak zmäknú a chute sa spoja.

8. Krok

Na vrch rovnomerne rozotrite strúhaný syr.

9. Krok

Panvicu alebo zapekaciu misu vložte do vyhriatej rúry a pečte gratinovaný pokrm 25 až 30 minút, alebo kým nie je zlatohnedý a chrumkavý.

10. Krok

Pred podávaním nechajte gratinované zemiaky a pór niekoľko minút vychladnúť. Vďaka tomu bude ešte šťavnatejší a lepšie sa prejaví jeho chuť.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov