Oškvarkový kváskový chlieb

REKLAMA

Obľubujete oškvarky? V tom prípade musíte tento chutný chlebík určite vyskúšať.

  • 600Minút
  • 10Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
10

Rozkvas

  • 100 g ražná celozrnná múka na kváskovanie Pridané do
  • 120 g voda Pridané do
  • 112 pl ražný kvások Pridané do

Cesto

  • 600 g pšeničná chlebová múka na kváskovanie Pridané do
  • 330 g voda Pridané do
  • 3 čl soľ Pridané do
  • 1 čl mletá rasca Pridané do
  • 150 g oškvarky Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

POSTUP: Rozkvas si pripravíme v miske tak, že zmiešame múku, vodu a kvások. Prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote 12h kvasiť.

2. Krok

Po 12h pridáme k rozkvasu múku, vodu, soľ a rascu. Premiešame, prikryjeme a necháme kysnúť 3h. Počas týchto 3h cesto 2x premiesime.

3. Krok

Keď je cesto vykysnuté, roztiahneme ho do tvaru štvorca, vložíme oškvarky a vytvarujeme do tvaru bochníka (oválneho alebo guľatého - záleží od tvaru ošatky).

4. Krok

Cesto preložíme do ošatky vysypanej škrobom. A pri izbovej teplote necháme kysnúť ešte 2h.

5. Krok

Trúbu rozohrejeme spolu s prázdnym plechom na 250 stupňov.

6. Krok

Vykysnuté cesto preložíme na plech, narežeme a postriekame vodou. Do spodného plechu, ktorý sa nám rozohrieval v trúbe, nalejeme pohár vody a trúbu rýchlo zatvoríme.

7. Krok

Pečieme na 250 stupňov 15 minút. Potom vyberieme plech s vodou, chlieb opäť postriekame a teplotu stiahneme na 200 stupňov. Pečieme cca 30 minút, až kým chlieb zo spodnej časti znie duto.

8. Krok

Po upečení chlieb prikryjeme utierkou a necháme ochladnúť na mriežke.

9. Krok

SERVÍROVANIE: Vychladnutý chlieb nakrájame a servírujeme s čímkoľvek, čo na chlebíku obľubujeme.

10. Krok

"Chlieb náš každodenný, daj nám dnes."

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Hodnotenia (2)

3.0

Ďakujem, chutí ešte lepšie, ako vyzerá. Nám chlebík vydrží cca 2 dni, skladujem v utierke a sáčiku. Ešte nám neobschol. :)

Mňam, ten vyzerá úžasne! :-) A môžem sa spýtať, koľko dní takýto chlebík vydrží mäkký? Mne sa väčšinou na druhý deň zvrchu zosuší, kôrka stvrdne.

Podobné recepty

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Domáci "NEKVASKOVÝ" chlebík

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Domáci chlieb
Recept od prémiového používateľa
4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 13

Domáci chlieb

4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 13
Najlepšie univerzálne kysnuté cesto
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Najlepšie univerzálne kysnuté cesto

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Cesnakové uzle
Recept od prémiového používateľa
Fotorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Cesnakové uzle

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
Plnené slané rožteky
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2

Plnené slané rožteky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
Trojuholníky s medvedím cesnakom a syrom
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Trojuholníky s medvedím cesnakom a syrom

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Praclíkový chleba
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Praclíkový chleba

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Syrové pagáčiky
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Syrové pagáčiky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Podobné recepty

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Domáci "NEKVASKOVÝ" chlebík

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Domáci chlieb
Recept od prémiového používateľa
4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 13

Domáci chlieb

4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 13
Najlepšie univerzálne kysnuté cesto
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Najlepšie univerzálne kysnuté cesto

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Cesnakové uzle
Recept od prémiového používateľa
Fotorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Cesnakové uzle

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
Plnené slané rožteky
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2

Plnené slané rožteky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
Trojuholníky s medvedím cesnakom a syrom
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Trojuholníky s medvedím cesnakom a syrom

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Praclíkový chleba
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Praclíkový chleba

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Syrové pagáčiky
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Syrové pagáčiky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Top kategórie

Obed

790 receptov

Dezert

670 receptov

Raňajky

328 receptov

Večera

676 receptov

Mäsité jedlá

324 receptov

Kuracie mäso

147 receptov

Lacné jedlá

480 receptov
Recipe author image Cooking_with_Moni

Oškvarkový kváskový chlieb

Obľubujete oškvarky? V tom prípade musíte tento chutný chlebík určite vyskúšať.

600
Minút
10
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

POSTUP: Rozkvas si pripravíme v miske tak, že zmiešame múku, vodu a kvások. Prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote 12h kvasiť.

2. Krok

Po 12h pridáme k rozkvasu múku, vodu, soľ a rascu. Premiešame, prikryjeme a necháme kysnúť 3h. Počas týchto 3h cesto 2x premiesime.

3. Krok

Keď je cesto vykysnuté, roztiahneme ho do tvaru štvorca, vložíme oškvarky a vytvarujeme do tvaru bochníka (oválneho alebo guľatého - záleží od tvaru ošatky).

4. Krok

Cesto preložíme do ošatky vysypanej škrobom. A pri izbovej teplote necháme kysnúť ešte 2h.

5. Krok

Trúbu rozohrejeme spolu s prázdnym plechom na 250 stupňov.

6. Krok

Vykysnuté cesto preložíme na plech, narežeme a postriekame vodou. Do spodného plechu, ktorý sa nám rozohrieval v trúbe, nalejeme pohár vody a trúbu rýchlo zatvoríme.

7. Krok

Pečieme na 250 stupňov 15 minút. Potom vyberieme plech s vodou, chlieb opäť postriekame a teplotu stiahneme na 200 stupňov. Pečieme cca 30 minút, až kým chlieb zo spodnej časti znie duto.

8. Krok

Po upečení chlieb prikryjeme utierkou a necháme ochladnúť na mriežke.

9. Krok

SERVÍROVANIE: Vychladnutý chlieb nakrájame a servírujeme s čímkoľvek, čo na chlebíku obľubujeme.

10. Krok

"Chlieb náš každodenný, daj nám dnes."

Ingrediencie
Rozkvas
100 g
ražná celozrnná múka na kváskovanie
120 g
voda
112 pl
ražný kvások
Cesto
600 g
pšeničná chlebová múka na kváskovanie
330 g
voda
3 čl
soľ
1 čl
mletá rasca
150 g
oškvarky