Oškvarkový kváskový chlieb

Oškvarkový kváskový chlieb

REKLAMA

Obľubujete oškvarky? V tom prípade musíte tento chutný chlebík určite vyskúšať.

  • 600Minút
  • 10Počet porcií

Ingrediencie

počet porcií 10

Rozkvas

  • 100 ražná celozrnná múka na kváskovanie
  • 120 voda
  • 1.5 pl ražný kvások

Cesto

  • 600 pšeničná chlebová múka na kváskovanie
  • 330 voda
  • čl soľ
  • čl mletá rasca
  • 150 oškvarky
REKLAMA

Postup

1. Krok

POSTUP: Rozkvas si pripravíme v miske tak, že zmiešame múku, vodu a kvások. Prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote 12h kvasiť.

2. Krok

Po 12h pridáme k rozkvasu múku, vodu, soľ a rascu. Premiešame, prikryjeme a necháme kysnúť 3h. Počas týchto 3h cesto 2x premiesime.

REKLAMA
3. Krok

Keď je cesto vykysnuté, roztiahneme ho do tvaru štvorca, vložíme oškvarky a vytvarujeme do tvaru bochníka (oválneho alebo guľatého - záleží od tvaru ošatky).

4. Krok

Cesto preložíme do ošatky vysypanej škrobom. A pri izbovej teplote necháme kysnúť ešte 2h.

5. Krok

Trúbu rozohrejeme spolu s prázdnym plechom na 250 stupňov.

REKLAMA
6. Krok

Vykysnuté cesto preložíme na plech, narežeme a postriekame vodou. Do spodného plechu, ktorý sa nám rozohrieval v trúbe, nalejeme pohár vody a trúbu rýchlo zatvoríme.

7. Krok

Pečieme na 250 stupňov 15 minút. Potom vyberieme plech s vodou, chlieb opäť postriekame a teplotu stiahneme na 200 stupňov. Pečieme cca 30 minút, až kým chlieb zo spodnej časti znie duto.

8. Krok

Po upečení chlieb prikryjeme utierkou a necháme ochladnúť na mriežke.

9. Krok

SERVÍROVANIE: Vychladnutý chlieb nakrájame a servírujeme s čímkoľvek, čo na chlebíku obľubujeme.

10. Krok

"Chlieb náš každodenný, daj nám dnes."

Hodnotenia (2)

3.0
a month ago

Ďakujem, chutí ešte lepšie, ako vyzerá. Nám chlebík vydrží cca 2 dni, skladujem v utierke a sáčiku. Ešte nám neobschol. :)

a month ago

Mňam, ten vyzerá úžasne! :-) A môžem sa spýtať, koľko dní takýto chlebík vydrží mäkký? Mne sa väčšinou na druhý deň zvrchu zosuší, kôrka stvrdne.

Zdieľaj recept s ostatnými

Podobné recepty

Top kategórie