REKLAMA

Oškvarkový kváskový chlieb

Obľubujete oškvarky? V tom prípade musíte tento chutný chlebík určite vyskúšať.

REKLAMA
Domáce pečivo, ktorému sa nedá odolať – rožky, žemle, bagety aj chlieb

Recept nájdeš v tomto článku

Domáce pečivo, ktorému sa nedá odolať – rožky, žemle, bagety aj chlieb

Ingrediencie

porcií
10

Rozkvas

  • 100 g ražná celozrnná múka na kváskovanie Pridané do
  • 120 g voda Pridané do

Cesto

  • 600 g chlebová múka Pridané do
  • 330 g voda Pridané do
  • 3 čajová lyžička soľ Pridané do
  • 1 čajová lyžička mletej rasce Pridané do
  • 150 g špargľa Pridané do
REKLAMA

Postup

600 min.
1. Krok

POSTUP: Rozkvas si pripravíme v miske tak, že zmiešame múku, vodu a kvások. Prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote 12h kvasiť.

2. Krok

Po 12h pridáme k rozkvasu múku, vodu, soľ a rascu. Premiešame, prikryjeme a necháme kysnúť 3h. Počas týchto 3h cesto 2x premiesime.

3. Krok

Keď je cesto vykysnuté, roztiahneme ho do tvaru štvorca, vložíme oškvarky a vytvarujeme do tvaru bochníka (oválneho alebo guľatého - záleží od tvaru ošatky).

4. Krok

Cesto preložíme do ošatky vysypanej škrobom. A pri izbovej teplote necháme kysnúť ešte 2h.

5. Krok

Trúbu rozohrejeme spolu s prázdnym plechom na 250 stupňov.

6. Krok

Vykysnuté cesto preložíme na plech, narežeme a postriekame vodou. Do spodného plechu, ktorý sa nám rozohrieval v trúbe, nalejeme pohár vody a trúbu rýchlo zatvoríme.

7. Krok

Pečieme na 250 stupňov 15 minút. Potom vyberieme plech s vodou, chlieb opäť postriekame a teplotu stiahneme na 200 stupňov. Pečieme cca 30 minút, až kým chlieb zo spodnej časti znie duto.

8. Krok

Po upečení chlieb prikryjeme utierkou a necháme ochladnúť na mriežke.

9. Krok

SERVÍROVANIE: Vychladnutý chlieb nakrájame a servírujeme s čímkoľvek, čo na chlebíku obľubujeme.

10. Krok

"Chlieb náš každodenný, daj nám dnes."

Komentáre (2)

Cooking_with_Moni
13. 5. 2021

Ďakujem, chutí ešte lepšie, ako vyzerá. Nám chlebík vydrží cca 2 dni, skladujem v utierke a sáčiku. Ešte nám neobschol. :)

zuzana_vari 10. 5. 2021

Mňam, ten vyzerá úžasne! :-) A môžem sa spýtať, koľko dní takýto chlebík vydrží mäkký? Mne sa väčšinou na druhý deň zvrchu zosuší, kôrka stvrdne.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov