Oškvarkový kváskový chlieb

600 min
3
REKLAMA

Obľubujete oškvarky? V tom prípade musíte tento chutný chlebík určite vyskúšať.

600 min
3
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
10

Rozkvas

  • 100 g ražná celozrnná múka na kváskovanie Pridané do
  • 120 g voda Pridané do
  • 112 pl ražný kvások Pridané do

Cesto

  • 600 g pšeničná chlebová múka na kváskovanie Pridané do
  • 330 g voda Pridané do
  • 3 čajová lyžička soľ Pridané do
  • 1 čajová lyžička mletá rasca Pridané do
  • 150 g oškvarky Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

POSTUP: Rozkvas si pripravíme v miske tak, že zmiešame múku, vodu a kvások. Prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote 12h kvasiť.

2. Krok

Po 12h pridáme k rozkvasu múku, vodu, soľ a rascu. Premiešame, prikryjeme a necháme kysnúť 3h. Počas týchto 3h cesto 2x premiesime.

3. Krok

Keď je cesto vykysnuté, roztiahneme ho do tvaru štvorca, vložíme oškvarky a vytvarujeme do tvaru bochníka (oválneho alebo guľatého - záleží od tvaru ošatky).

4. Krok

Cesto preložíme do ošatky vysypanej škrobom. A pri izbovej teplote necháme kysnúť ešte 2h.

5. Krok

Trúbu rozohrejeme spolu s prázdnym plechom na 250 stupňov.

6. Krok

Vykysnuté cesto preložíme na plech, narežeme a postriekame vodou. Do spodného plechu, ktorý sa nám rozohrieval v trúbe, nalejeme pohár vody a trúbu rýchlo zatvoríme.

7. Krok

Pečieme na 250 stupňov 15 minút. Potom vyberieme plech s vodou, chlieb opäť postriekame a teplotu stiahneme na 200 stupňov. Pečieme cca 30 minút, až kým chlieb zo spodnej časti znie duto.

8. Krok

Po upečení chlieb prikryjeme utierkou a necháme ochladnúť na mriežke.

9. Krok

SERVÍROVANIE: Vychladnutý chlieb nakrájame a servírujeme s čímkoľvek, čo na chlebíku obľubujeme.

10. Krok

"Chlieb náš každodenný, daj nám dnes."

Komentáre (2)

Cooking_with_Moni
13. 5. 2021

Ďakujem, chutí ešte lepšie, ako vyzerá. Nám chlebík vydrží cca 2 dni, skladujem v utierke a sáčiku. Ešte nám neobschol. :)

zuzana_vari 10. 5. 2021

Mňam, ten vyzerá úžasne! :-) A môžem sa spýtať, koľko dní takýto chlebík vydrží mäkký? Mne sa väčšinou na druhý deň zvrchu zosuší, kôrka stvrdne.

Podobné recepty

Podobné recepty

Top kategórie

Šaláty

121 receptov

Obed

1517 receptov

Mäsité jedlá

669 receptov

Lacné jedlá

787 receptov

Raňajky

513 receptov

Pečivo

194 receptov

Pre diabetikov

605 receptov