Oškvarkový kváskový chlieb

REKLAMA

Obľubujete oškvarky? V tom prípade musíte tento chutný chlebík určite vyskúšať.

  • 600Minút
  • 10Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
10

Rozkvas

  • 100 g ražná celozrnná múka na kváskovanie Pridané do
  • 120 g voda Pridané do
  • 112 polievková lyžica ražný kvások Pridané do

Cesto

  • 600 g pšeničná chlebová múka na kváskovanie Pridané do
  • 330 g voda Pridané do
  • 3 čajová lyžička soľ Pridané do
  • 1 čajová lyžička mletá rasca Pridané do
  • 150 g oškvarky Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

POSTUP: Rozkvas si pripravíme v miske tak, že zmiešame múku, vodu a kvások. Prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote 12h kvasiť.

2. Krok

Po 12h pridáme k rozkvasu múku, vodu, soľ a rascu. Premiešame, prikryjeme a necháme kysnúť 3h. Počas týchto 3h cesto 2x premiesime.

3. Krok

Keď je cesto vykysnuté, roztiahneme ho do tvaru štvorca, vložíme oškvarky a vytvarujeme do tvaru bochníka (oválneho alebo guľatého - záleží od tvaru ošatky).

4. Krok

Cesto preložíme do ošatky vysypanej škrobom. A pri izbovej teplote necháme kysnúť ešte 2h.

5. Krok

Trúbu rozohrejeme spolu s prázdnym plechom na 250 stupňov.

6. Krok

Vykysnuté cesto preložíme na plech, narežeme a postriekame vodou. Do spodného plechu, ktorý sa nám rozohrieval v trúbe, nalejeme pohár vody a trúbu rýchlo zatvoríme.

7. Krok

Pečieme na 250 stupňov 15 minút. Potom vyberieme plech s vodou, chlieb opäť postriekame a teplotu stiahneme na 200 stupňov. Pečieme cca 30 minút, až kým chlieb zo spodnej časti znie duto.

8. Krok

Po upečení chlieb prikryjeme utierkou a necháme ochladnúť na mriežke.

9. Krok

SERVÍROVANIE: Vychladnutý chlieb nakrájame a servírujeme s čímkoľvek, čo na chlebíku obľubujeme.

10. Krok

"Chlieb náš každodenný, daj nám dnes."

Komentáre (2)

Cooking_with_Moni
Odznak prémiového používateľa
13. 5. 2021

Ďakujem, chutí ešte lepšie, ako vyzerá. Nám chlebík vydrží cca 2 dni, skladujem v utierke a sáčiku. Ešte nám neobschol. :)

zuzana_vari 10. 5. 2021

Mňam, ten vyzerá úžasne! :-) A môžem sa spýtať, koľko dní takýto chlebík vydrží mäkký? Mne sa väčšinou na druhý deň zvrchu zosuší, kôrka stvrdne.

Podobné recepty

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Domáci "NEKVASKOVÝ" chlebík

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Domáci chlieb
Recept od prémiového používateľa
4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 13

Domáci chlieb

4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 13
Jednoduché a chrumkavé oškvarkové pagáče
Recept od prémiového používateľa
Syrové pagáčiky
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Syrové pagáčiky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Plnené slané rožteky
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2

Plnené slané rožteky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
Cesnakové uzle
Recept od prémiového používateľa
Fotorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Cesnakové uzle

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2

Domáci kváskový chlieb

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
Špenátový börek
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Špenátový börek

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Podobné recepty

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Domáci "NEKVASKOVÝ" chlebík

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Domáci chlieb
Recept od prémiového používateľa
4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 13

Domáci chlieb

4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 13
Jednoduché a chrumkavé oškvarkové pagáče
Recept od prémiového používateľa
Syrové pagáčiky
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Syrové pagáčiky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Plnené slané rožteky
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2

Plnené slané rožteky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
Cesnakové uzle
Recept od prémiového používateľa
Fotorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Cesnakové uzle

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2

Domáci kváskový chlieb

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
Špenátový börek
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Špenátový börek

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Top kategórie

Obed

1157 receptov

Mäsité jedlá

479 receptov

Kuracie mäso

196 receptov

Lacné jedlá

638 receptov

Raňajky

432 receptov

Večera

1000 receptov

Pečivo

133 receptov

Dezert

865 receptov
Recipe author image Cooking_with_Moni

Oškvarkový kváskový chlieb

Obľubujete oškvarky? V tom prípade musíte tento chutný chlebík určite vyskúšať.

600
Minút
10
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

POSTUP: Rozkvas si pripravíme v miske tak, že zmiešame múku, vodu a kvások. Prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote 12h kvasiť.

2. Krok

Po 12h pridáme k rozkvasu múku, vodu, soľ a rascu. Premiešame, prikryjeme a necháme kysnúť 3h. Počas týchto 3h cesto 2x premiesime.

3. Krok

Keď je cesto vykysnuté, roztiahneme ho do tvaru štvorca, vložíme oškvarky a vytvarujeme do tvaru bochníka (oválneho alebo guľatého - záleží od tvaru ošatky).

4. Krok

Cesto preložíme do ošatky vysypanej škrobom. A pri izbovej teplote necháme kysnúť ešte 2h.

5. Krok

Trúbu rozohrejeme spolu s prázdnym plechom na 250 stupňov.

6. Krok

Vykysnuté cesto preložíme na plech, narežeme a postriekame vodou. Do spodného plechu, ktorý sa nám rozohrieval v trúbe, nalejeme pohár vody a trúbu rýchlo zatvoríme.

7. Krok

Pečieme na 250 stupňov 15 minút. Potom vyberieme plech s vodou, chlieb opäť postriekame a teplotu stiahneme na 200 stupňov. Pečieme cca 30 minút, až kým chlieb zo spodnej časti znie duto.

8. Krok

Po upečení chlieb prikryjeme utierkou a necháme ochladnúť na mriežke.

9. Krok

SERVÍROVANIE: Vychladnutý chlieb nakrájame a servírujeme s čímkoľvek, čo na chlebíku obľubujeme.

10. Krok

"Chlieb náš každodenný, daj nám dnes."

Ingrediencie
Rozkvas
100 g
ražná celozrnná múka na kváskovanie
120 g
voda
112 polievková lyžica
ražný kvások
Cesto
600 g
pšeničná chlebová múka na kváskovanie
330 g
voda
3 čajová lyžička
soľ
1 čajová lyžička
mletá rasca
150 g
oškvarky