Najlepšie jablkové pité

Najlepšie jablkové pité

60 min
2
REKLAMA

Klasika, ktorá chutí vždy. Fantastický, jednoduchý koláčik plný šťavnatého ovocia v kombinácii s krehkým cestom🙂

60 min
2
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
10

Cesto

  • 600 g múka hladká Pridané do
  • 250 g cukor práškový Pridané do
  • 250 g mäkké maslo Pridané do
  • 2 ks vajec Pridané do
  • 1 z citróna kôra citrónová Pridané do
  • 1 bal prášok do pečiva Pridané do
  • 12 kl soľ Pridané do

Plnka

  • 112 kg jablká (už očistené) Pridané do
  • 2 dl cukor kryštálový Pridané do
  • 1 bal prášok pudingový vanilkový Pridané do
  • 1 pl škorica mletá Pridané do
  • 2 balíčky cukor vanilkový Pridané do

Na potretie

  • 1 ks vajce Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Potom pridáme 2 celé vajcia, nastrúhanú citrónovú kôru a mäkké maslo. Vypracujeme jemné, mastné, polomäkké cesto. Cesto necháme 20 minút postáť.

2. Krok

Medzitým si očistíme toľko jabĺk, aby sme ich čistú váhu mali 1,5 kg. Polovicu postrúhame nahrubo a druhú polku pokrájame na malé kocky/kúsky. Ďalej potrebujeme vanilkový puding, aby zahustil počas pečenia tú šťavu, čo jablká pustia. Cukor a škoricu si môžete dať podľa chuti, ja som dala ako my ľúbime :-) Čo sa týka plnky, zamiešajte ju až tesne pred plnením, inak vám zbytočne do misky pustí veľa šťavy od cukru. Takto pripravené jablká dáme zatiaľ bokom a zamiešame ich až tesne pred plnením.

3. Krok

Cesto na trocha pomúčenej doske rozdelíme na 2 časti, jedna nech je o niečo väčšia. Tú väčšiu časť vyvaľkáme na o trocha väčšiu veľkosť než je plech. To preto, lebo spodné cesto musí mať okraje nahor. Môj plech má vnútorný rozmer 25 x 35 cm. Cesto prenesieme valčekom na plech s papierom na pečenie, upravíme mu okraje a cesto popicháme vidličkou

4. Krok

Na cesto rovnomerne nanesieme jablkovú plnku a prikryjeme druhým cestom, ktoré sme si vyvaľkali na veľkosť plechu. Potrieme vrch rozšľahaným vajcom a popicháme vidličkou. Napokon dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 35-40 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

5. Krok

Pité je krehučké a úžasne šťavnaté!!! Najsamlepšie je ale až o niekoľko hodín, alebo na druhý deň, keď už postálo.

Najlepšie jablkové pité - krok prípravy 5
6. Krok

Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Komentáre (1)

Lena 26. 5. 2022

len toľko - je to nebíčko v papuľke........úžasná chuť

Podobné recepty

Podobné recepty

Top kategórie

Mäsité jedlá

571 receptov

Obed

1324 receptov

Lacné jedlá

695 receptov

Kuracie mäso

223 receptov

Raňajky

480 receptov

Pre diabetikov

602 receptov

Dezert

961 receptov

Večera

1145 receptov