Kysnutý makovník od babičky

REKLAMA

Tieto kysnuté koláče jednoducho musíte skúsiť!

  • 35Minút
  • 4Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4

Suroviny

  • 42 g droždia Pridané do
  • 150 ml vody Pridané do
  • 400 ml polotučného mlieka Pridané do
  • 4 čl soli Pridané do
  • 9 čl kryštálového cukru Pridané do
  • 65 g palmarínu Pridané do
  • 1 kg polohrubej múky Pridané do
  • 100 ml slnečnicového oleja Pridané do

Na plnky potrebujeme

  • 500 g mletý mak Pridané do
  • citrónová kôra Pridané do
  • 4 pl veľké bravčovej masti Pridané do
  • 50 ml slnečnicového oleja Pridané do
  • 1 vanilkový cukor Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Čerstvé droždie rozdrobíme do pohára so 125 ml studenej vody a necháme 5 minút odležať

2. Krok

Medzičasom si zohrejeme 4 deci mlieka a prelejeme ho do veľkej misy. Pridáme tam 4 lyžičky soli

3. Krok

Do droždia s vodou pridáme 9 lyžičiek cukru, krátko zamiešame a vlejeme do mlieka

4. Krok

Postupne prisypávame múku a zapracúvavame ju rukami (použijeme skoro celú múku, trochu si necháme na poprášenie neskôr)

5. Krok

Ďalej primiešame ešte palmarín a deci slnečnicového oleja. Spracujeme veľmi vláčne nadýchané cesto (skôr riedšie)

6. Krok

Hotové cesto v mise jemne pomúčime, misu prikryjeme čistou utierkou, celú misu zabalíme (aj zo spodu) do deky a necháme cesto kysnúť (čas kysnutia je individuálny, v zime je to dlhšie, v lete stačí aj 30-45 minút - treba nadvihnúť utierku a skontrolovať, či už dobre nakyslo)

7. Krok

Kým cesto kysne, pripravíme si plnky. My robievame 3 rôzne plnky. Na prvú - makovú - zmiešame veľa mletého maku, práškový cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Na kakaovú plnku zmiešame jednoducho kakao s práškovým cukrom. A na orechovú plnu zmiešame mleté vlašské orechy, práškový cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor

8. Krok

Ďalej si zohrejeme v malom hrnci 4 veľké lyžice bravčovej masti s 50 ml slnečnicového oleja (treba mať v zálohe ešte viac masti, možno ju budete potrebovať)

9. Krok

Pripravenou masťou pomastíme plech (s pierkom)

10. Krok

Dosku na vaľkanie pomúčime, celé vykysnuté cesto premiestnime na dosku a rukami z neho spravíme rovnomerný valec, ktorý rozdelíme na 4 rovnaké časti

11. Krok

Jednu časť si necháme na doske a ostatné 3 časti spracujeme do gule a odložíme bokom na pomúčený tanier

12. Krok

Rúru predhrejeme na 150 stupňov Celzia

13. Krok

Cesto na doske ešte pekne pomúčime a rozvaľkáme ho na tenko. Poriadne ho pierkom pomastíme a nanesieme hrubú vrstvu maku

14. Krok

Opäť pokvapkáme olejom a zatočíme smerom k sebe. Potom premiestnime na plech a poolejujeme tú stranu makovníka, ktorá sa bude dotýkať ďalšieho kusu makovníka na plechu

15. Krok

Tento postup opakujeme pri všetkých 4 kusoch. Keď sú už všetky na plechu, necháme ich tam ešte posedieť, nech trochu nakysnú

16. Krok

Vrch kysnutých koláčov popicháme vidličkou. V pohári vymiešame vajíčko s kvapkou oleja a touto zmesou potrieme vrch koláčov

17. Krok

Koláče dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 stupňov. Akonáhle tam vložíme pekáč, teplotu zvýšime na 210 stupňov a čakáme kým koláče začnú hnednúť (cca 10-15 minút) - potom znížime na 185 stupňov

18. Krok

Po 15 minútach znížime teplotu 170, po ďalších 5 minútach na 150 a pečieme kým nebudú koláče hotové. Celkový čas pečenia sa môže pohybovať od 28 do 35 minút

19. Krok

Po dopečení vypneme rúru a necháme v nej koláče ešte na také 3 minútky. Za tento čas si pripravíme do pohára deci studenej vody s 2 lyžičkami cukru

20. Krok

Koláče vyberieme z rúry a odvážne ich potrieme cukrovou vodou, aj dva-trikrát. Pekáč prikryjeme papierom na pečenie, na to dáme 2 utierky a necháme koláče odležať a trochu vychladnúť

21. Krok

Podávame ich mierne teplé, poprášené práškovým cukrom. Koláče počas celej doby uchovávame v pekáči pod papierom na pečenie a utierkami. Ak viete, že všetky koláče nestihnete zjesť do troch dní, časť si radšej zamrazte. Po rozmrazení budú chutnať ako čerstvo upečené

Podobné recepty

Makovo - višňové lístkové slimáky
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Makovo - višňové lístkové slimáky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Marhuľová Galetka
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Marhuľová Galetka

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2

Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
Briošky ako z detstva
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Koláč lenivej gazdinky
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Koláč lenivej gazdinky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 16

Makový koláč s lesným ovocím a tvarohom

4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 16
Domáce tradičné kysnuté koláče
Recept od prémiového používateľa

Podobné recepty

Makovo - višňové lístkové slimáky
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Makovo - višňové lístkové slimáky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Marhuľová Galetka
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Marhuľová Galetka

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2

Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
Briošky ako z detstva
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Koláč lenivej gazdinky
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Koláč lenivej gazdinky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 16

Makový koláč s lesným ovocím a tvarohom

4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 16
Domáce tradičné kysnuté koláče
Recept od prémiového používateľa

Top kategórie

Obed

1102 receptov

Mäsité jedlá

457 receptov

Lacné jedlá

626 receptov

Kuracie mäso

185 receptov

Dezert

845 receptov

Večera

951 receptov

Raňajky

422 receptov

Pečivo

130 receptov
Recipe author image David719

Kysnutý makovník od babičky

Tieto kysnuté koláče jednoducho musíte skúsiť!

35
Minút
4
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Čerstvé droždie rozdrobíme do pohára so 125 ml studenej vody a necháme 5 minút odležať

2. Krok

Medzičasom si zohrejeme 4 deci mlieka a prelejeme ho do veľkej misy. Pridáme tam 4 lyžičky soli

3. Krok

Do droždia s vodou pridáme 9 lyžičiek cukru, krátko zamiešame a vlejeme do mlieka

4. Krok

Postupne prisypávame múku a zapracúvavame ju rukami (použijeme skoro celú múku, trochu si necháme na poprášenie neskôr)

5. Krok

Ďalej primiešame ešte palmarín a deci slnečnicového oleja. Spracujeme veľmi vláčne nadýchané cesto (skôr riedšie)

6. Krok

Hotové cesto v mise jemne pomúčime, misu prikryjeme čistou utierkou, celú misu zabalíme (aj zo spodu) do deky a necháme cesto kysnúť (čas kysnutia je individuálny, v zime je to dlhšie, v lete stačí aj 30-45 minút - treba nadvihnúť utierku a skontrolovať, či už dobre nakyslo)

7. Krok

Kým cesto kysne, pripravíme si plnky. My robievame 3 rôzne plnky. Na prvú - makovú - zmiešame veľa mletého maku, práškový cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Na kakaovú plnku zmiešame jednoducho kakao s práškovým cukrom. A na orechovú plnu zmiešame mleté vlašské orechy, práškový cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor

8. Krok

Ďalej si zohrejeme v malom hrnci 4 veľké lyžice bravčovej masti s 50 ml slnečnicového oleja (treba mať v zálohe ešte viac masti, možno ju budete potrebovať)

9. Krok

Pripravenou masťou pomastíme plech (s pierkom)

10. Krok

Dosku na vaľkanie pomúčime, celé vykysnuté cesto premiestnime na dosku a rukami z neho spravíme rovnomerný valec, ktorý rozdelíme na 4 rovnaké časti

11. Krok

Jednu časť si necháme na doske a ostatné 3 časti spracujeme do gule a odložíme bokom na pomúčený tanier

12. Krok

Rúru predhrejeme na 150 stupňov Celzia

13. Krok

Cesto na doske ešte pekne pomúčime a rozvaľkáme ho na tenko. Poriadne ho pierkom pomastíme a nanesieme hrubú vrstvu maku

14. Krok

Opäť pokvapkáme olejom a zatočíme smerom k sebe. Potom premiestnime na plech a poolejujeme tú stranu makovníka, ktorá sa bude dotýkať ďalšieho kusu makovníka na plechu

15. Krok

Tento postup opakujeme pri všetkých 4 kusoch. Keď sú už všetky na plechu, necháme ich tam ešte posedieť, nech trochu nakysnú

16. Krok

Vrch kysnutých koláčov popicháme vidličkou. V pohári vymiešame vajíčko s kvapkou oleja a touto zmesou potrieme vrch koláčov

17. Krok

Koláče dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 stupňov. Akonáhle tam vložíme pekáč, teplotu zvýšime na 210 stupňov a čakáme kým koláče začnú hnednúť (cca 10-15 minút) - potom znížime na 185 stupňov

18. Krok

Po 15 minútach znížime teplotu 170, po ďalších 5 minútach na 150 a pečieme kým nebudú koláče hotové. Celkový čas pečenia sa môže pohybovať od 28 do 35 minút

19. Krok

Po dopečení vypneme rúru a necháme v nej koláče ešte na také 3 minútky. Za tento čas si pripravíme do pohára deci studenej vody s 2 lyžičkami cukru

20. Krok

Koláče vyberieme z rúry a odvážne ich potrieme cukrovou vodou, aj dva-trikrát. Pekáč prikryjeme papierom na pečenie, na to dáme 2 utierky a necháme koláče odležať a trochu vychladnúť

21. Krok

Podávame ich mierne teplé, poprášené práškovým cukrom. Koláče počas celej doby uchovávame v pekáči pod papierom na pečenie a utierkami. Ak viete, že všetky koláče nestihnete zjesť do troch dní, časť si radšej zamrazte. Po rozmrazení budú chutnať ako čerstvo upečené

Ingrediencie
Suroviny
42 g
droždia
150 ml
vody
400 ml
polotučného mlieka
4 čl
soli
9 čl
kryštálového cukru
65 g
palmarínu
1 kg
polohrubej múky
100 ml
slnečnicového oleja
Na plnky potrebujeme
500 g
mletý mak
citrónová kôra
4 pl
veľké bravčovej masti
50 ml
slnečnicového oleja
1
vanilkový cukor