REKLAMA

Zdroj: FB: Obľúbené recepty pre každého

Kváskový chlieb pre začiatočníkov

Recept na chutný kváskový chlieb, ktorý zvládnu aj začiatočníci. Aj keď sa kváskovanie javí ako zdĺhavý proces pečenia, určite sa ho oplatí vyškúšať. Chuť chleba je neporovnateľná.

REKLAMA
Toto sú najčastejšie chyby pri pečení chleba: Väčšine sa dá šikovne predísť!

Recept nájdeš v tomto článku

Toto sú najčastejšie chyby pri pečení chleba: Väčšine sa dá šikovne predísť!

Ingrediencie

porcií
1

Štartér

  • 80 g ražná celozrnná múka na kváskovanie Pridané do
  • 100 g voda Pridané do
  • 20 g materský kvások Pridané do

Chlieb

  • 400 g chlebová múka Pridané do
  • 23 g voda Pridané do
  • 2 kl soľ Pridané do
REKLAMA

Postup

600 min.
1. Krok

Príprava štartéra Všetky suroviny spolu zmiešame, prekryjeme fóliou a kvások necháme pracovať pri izbovej teplote 9 až 12 hodín, resp. pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.

2. Krok

V miske zmiešame múku s vodou, soľou a kváskom. Vymiesime cesto, ktoré sa nelepí na stenu misky ani na ruky a zakryjeme ho fóliou. Takto pripravené cesto na kváskový chlieb necháme kysnúť 90 minút pri izbovej teplote.

3. Krok

Po 90 minútach cesto premiesime a opäť necháme kysnúť.

4. Krok

Po vykysnutí cesto preložíme na múkou vysypanú pracovnú dosku a preložíme ho v rukách.

5. Krok

Vytvarované cesto vložíme do ošatky, ktorá je vysypaná zemiakovým škrobom. Spoj cesta je navrchu ošatky. Cesto prekryjeme fóliou a počkáme pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.

6. Krok

Pred pečením zapneme rúru a vložíme do nej plech na pečenie so starým plechom, do ktorého budeme neskôr liať vodu. Rúru vyhrejeme na 250°C.

7. Krok

Cesto vyklopíme z ošatky na papier na pečenie. Ostrým nožnom ho narežeme a prenesieme do rúry na plech.

8. Krok

Do starého plechu nalejeme vodu a rúru zavrieme.

9. Krok

Časy pečenia kváskového chleba pre začiatočníkov Prvých 10 minút chlieb pečieme na 250 °C - horný/dolný ohrev. Po 10 minútach, vyberieme plech s vodou, teplotu znížime na 200°C a pečieme 20 minút. Či je chlieb upečený zistíme podľa zvuku, keď naň zo spodu zaklopeme. Ak je zvuk dutý, znamená to, že je upečený.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov