REKLAMA

Jemné tvarohové koláče

Výborné kysnuté koláče, ktoré už svojim vzhľadom lákajú na ochutnanie. 🙂 Robievam ich už pár rokov a sú to jedny z našich najobľúbenejších koláčov. Hodia sa na desiatu, na raňajky, alebo len tak na posedenie ku káve😊

REKLAMA
Čo na desiatu? Chce to nápad a lákavé prevedenie – vieme, ako na to!

Recept nájdeš v tomto článku

Čo na desiatu? Chce to nápad a lákavé prevedenie – vieme, ako na to!

Ingrediencie

porcií
8

Cesto

  • 500 g hladká múka Pridané do
  • 3 pl kukuričná múka Pridané do
  • 100 g kryštálový cukor Pridané do
  • 1 ks vajce Pridané do
  • 1 ks žĺtok Pridané do
  • 3 polievková lyžica smotany Pridané do
  • 75 g maslo Pridané do
  • 2 dl mlieko Pridané do
  • 21 g čerstvé droždie Pridané do
  • 112 kl soľ Pridané do
  • 2 pl Med Pridané do

Plnka

  • 500 g krémový tvaroh Pridané do
  • 1 dl kryštálový cukor Pridané do
  • podľa chuti hrozienka Pridané do
  • 2 Balíky vanilkový cukor Pridané do

Na potretie

  • 1 ks vajce Pridané do
  • 1 polievková lyžica smotany Pridané do
  • okrem toho trocha oleja (na vybitie cesta) Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

60 min.
1. Krok

V jednej miske najprv premiešame lyžicou obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme už spustené maslo, smotanu, med, vajce + žĺtok a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + droždie + 1 KL cukor. Vypracujeme cesto, ktoré je dosť mäkké a lepí sa, ale také má byť. Cesto nakoniec naolejovanou rukou krátko vybijeme do bochníka. To vybitie to cesto ešte zjemní a prevzdušní :-) Nakoniec vybité cesto na vrchu trošku poprášime múkou a dáme na cca 1 h kysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Toto je trocha ťažšie cesto a niekedy lenivo kysne :-) takže trpezlivosť. Ak chcete, môžete ho dať aj do igelitu.

2. Krok

Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na 8 rovnakých častí. Každý jeden kúsok ešte raz zľahka premiesime do bochníka. Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme cca 20 minút podkysnúť.

3. Krok

Kým bochníčky kysnú, prichystáme plnku. Zmiešame jemný tvaroh, hrozienka podľa chuti, cukor a vanilkový cukor. Na potieranie koláčov zmiešame 1 celé vajce s 1 PL smotany.

4. Krok

4. druhou stranou a prstami okraje popritláčame. Potom spravíme pozdĺž 3 zárezy a cesto zľahka a jemne asi 2x pretočíme a napokon spojíme ako do venca. Jeden koniec vopcháme zospodu nahor do stredu👍 Vlastne sa točia ako briošky🙂 Pre lepšiu a presnejšiu predstavu postupu si pozrite moje video.

5. Krok

Koláče poukladáme na plech s papierom, natrieme ich poriadne smotanovým vajcom. Medzitým môžeme dať rozohriať rúru na 180 °C. Stačí ak koláče postoja, kým sa rúra zohreje. Napokon koláče pečieme cca 25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

6. Krok

Koláče sú naozaj skvelé. Cesto jemné, vláčne a výbornou chuťou😊 Prajem dobrú chuť !

7. Krok

Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com 🙂

Komentáre (1)

Xenia 31. 3. 2022

vyzerá skuročne fajnovo...tiež vyskúšam

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4239 receptov

Mäsité jedlá

2035 receptov

Raňajky

1198 receptov

Mascarpone

296 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Večera

3910 receptov

Dezert

3220 receptov