REKLAMA

Jednoduchá UDON polievka

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
2

Suroviny

  • 200 g udon rezance Pridané do
  • 1 l zeleninového vývaru domáci alebo z bujónu Pridané do
  • 2 pl sójovej omáčky Pridané do
  • 1 čl cukru alebo PL mirinu ak máš Pridané do
  • 1 čl sezamového oleja voliteľné Pridané do
  • 2 strúčiky cesnaku pretlačene Pridané do
  • 12 čl zázvoru čerstvý nastrúhaný alebo sušený Pridané do
  • 2 ks jarná cibuľka nakrájaná Pridané do

volitelné

  • 100 g shiitake alebo iné huby Pridané do
  • Hŕstka čerstvého špenátu pak choi alebo baby kel Pridané do
REKLAMA

Postup

20 min.
1. Krok

Zohrej vývar v stredne veľkom hrnci.

2. Krok

Pridaj do vývaru 2 PL sójovej omáčky , 1 ČL cukru (alebo 1 PL mirinu), cesnak, zázvor, sezamový olej.

3. Krok

Ak používaš huby, pridaj ich teraz a var ich cca 5–7 minút, kým zmäknú. (Ak sú sušené shiitake, najskôr ich namoč na 30 minút v teplej vode a túto vodu môžeš priliať do vývaru.)

4. Krok

Pridaj udon rezance. (Čerstvé/mrazené, stačí ich povariť 2–3 minúty. Suché, uvar ich zvlášť podľa návodu a potom pridaj do polievky.)

5. Krok

Nakoniec môžeš pridať trochu špenátu alebo zelenej listovej zeleniny, nech sa len krátko sparí (1 minútu).

6. Krok

Servíruj do misiek, posyp jarnou cibuľkou navrch.

7. Krok

Môžeš pridať aj trošku limetkovej šťavy, chilli oleja alebo praženého sezamu pre zaujímavejšiu chuť. (Ak máš prístup k ázijským potravinám, môžeš použiť aj dashi vývar.)

8. Krok

5 jednoduchých trikov pre autentickejšiu chuť udon polievky: 1. Použi kombu (morskú riasu) na vývar – Pred varením daj do vody kúsok sušenej riasy kombu (ak máš). – Nájdeš ju v ázijských potravinách alebo bio obchodoch. – Dá polievke jemnú, "umami" chuť podobnú japonskému dashi vývaru. (Alternatíva: daj do vývaru kvapku rybacej omáčky – nie je vegánska, ale dodá podobnú hĺbku.) 2. Použi kvalitnú sójovú omáčku (napr. Kikkoman) – Lacné verzie sú slané a ploché. Kikkoman má jemnú, fermentovanú chuť a fakt robí rozdiel. 3. Zázvor a sezamový olej sú tvoj kamoš – Kombinácia trochu zázvoru a pár kvapiek sezamového oleja dodá typickú vôňu a chuť – nie silnú, ale známu. 4. Pridaj trochu cukru alebo mirinu – Aj originál japonské vývary majú vždy jemnú sladkosť. Stačí 1 ČL cukru na liter. 5. Nevar všetko dlho – len spariť – Japonci nechávajú zeleninu a rezance krátko prejsť vývarom, aby bola chuť svieža a čistá, nie rozvarená.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4929 receptov

Kuracie mäso

795 receptov

Mäsité jedlá

2275 receptov

Lacné jedlá

1540 receptov

Dezert

3808 receptov

Raňajky

1525 receptov

Večera

4647 receptov

Nápoje

316 receptov