:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/aEUPa10pCyKX3abZlvGA/1980e672ed8d71e609c69151350fff.jpeg)
Jednoduchá UDON polievka
Ingrediencie
Suroviny
- 200 g udon rezance
- 1 l zeleninového vývaru domáci alebo z bujónu
- 2 pl sójovej omáčky
- 1 čl cukru alebo PL mirinu ak máš
- 1 čl sezamového oleja voliteľné
- 2 strúčiky cesnaku pretlačene
- 1⁄2 čl zázvoru čerstvý nastrúhaný alebo sušený
- 2 ks jarná cibuľka nakrájaná
volitelné
- 100 g shiitake alebo iné huby
- Hŕstka čerstvého špenátu pak choi alebo baby kel
Najnovšie letáky
Postup
Zohrej vývar v stredne veľkom hrnci.
Pridaj do vývaru 2 PL sójovej omáčky , 1 ČL cukru (alebo 1 PL mirinu), cesnak, zázvor, sezamový olej.
Ak používaš huby, pridaj ich teraz a var ich cca 5–7 minút, kým zmäknú. (Ak sú sušené shiitake, najskôr ich namoč na 30 minút v teplej vode a túto vodu môžeš priliať do vývaru.)
Pridaj udon rezance. (Čerstvé/mrazené, stačí ich povariť 2–3 minúty. Suché, uvar ich zvlášť podľa návodu a potom pridaj do polievky.)
Nakoniec môžeš pridať trochu špenátu alebo zelenej listovej zeleniny, nech sa len krátko sparí (1 minútu).
Servíruj do misiek, posyp jarnou cibuľkou navrch.
Môžeš pridať aj trošku limetkovej šťavy, chilli oleja alebo praženého sezamu pre zaujímavejšiu chuť. (Ak máš prístup k ázijským potravinám, môžeš použiť aj dashi vývar.)
5 jednoduchých trikov pre autentickejšiu chuť udon polievky: 1. Použi kombu (morskú riasu) na vývar – Pred varením daj do vody kúsok sušenej riasy kombu (ak máš). – Nájdeš ju v ázijských potravinách alebo bio obchodoch. – Dá polievke jemnú, "umami" chuť podobnú japonskému dashi vývaru. (Alternatíva: daj do vývaru kvapku rybacej omáčky – nie je vegánska, ale dodá podobnú hĺbku.) 2. Použi kvalitnú sójovú omáčku (napr. Kikkoman) – Lacné verzie sú slané a ploché. Kikkoman má jemnú, fermentovanú chuť a fakt robí rozdiel. 3. Zázvor a sezamový olej sú tvoj kamoš – Kombinácia trochu zázvoru a pár kvapiek sezamového oleja dodá typickú vôňu a chuť – nie silnú, ale známu. 4. Pridaj trochu cukru alebo mirinu – Aj originál japonské vývary majú vždy jemnú sladkosť. Stačí 1 ČL cukru na liter. 5. Nevar všetko dlho – len spariť – Japonci nechávajú zeleninu a rezance krátko prejsť vývarom, aby bola chuť svieža a čistá, nie rozvarená.