Domáci kváskový chlieb

Domáci kváskový chlieb

REKLAMA

Domáci chlieb z kvásku, mäkký aj na druhý či tretí deň

  • 60Minút
  • 6Počet porcií

Ingrediencie

počet porcií 6

Štartér

  • pl kvások
  • 130 ml voda
  • 160 chlebová múka

K štartéru pridáme ďalej

  • 360 chlebová múka
  • 0.5 pl soľ
  • čl kmín
  • 200 ml voda
REKLAMA

Postup

1. Krok

Na prípravu kváskového chleba treba vždy viac času, preto si rozkvas alebo štartér pripravím už skoro ráno. Zmiešam v miske všetky suroviny na rozkvas a rukou premiešam. Zakryjem čistou utierkou a nechám kvasiť minimálne 10 hodín.

2. Krok

Po uplynutí tohto času si nachystám veľkú misu, do ktorej dám rozkvas s múkou a vodou a ručne poriadne cesto premiešam. Znova zakryjem a nechám hodinu postáť. Potom cesto ochutím soľou a drveným kmínom a poriadne rukou premiešam tak, aby sa odliepalo od misy. Znova nechám oddychovať 60 minút. Na pomúčenej doske ho rukami natiahnem do strán, preložím a opäť natiahnem. Urobím si tvar bochníka a ten preložím do misy (alebo ošatky ak máte), ktorú som vystlal utierkou a posypal škrobom. Misu prikryjem fóliou a nechám ešte dokvasiť, kým cesto nezdvojnásobí svoju veľkosť.

REKLAMA
3. Krok

Potom cesto vyklopím na papier na pečenie a jemne narežem vrch chleba.

4. Krok

Pripravím si dva plechy na pečenie. Na spodok dám hlbší, do ktorého budem liať vodu a nad ním bude ten, kde sa bude piecť chlieb. Rúru si rozohrejem na pečenie zvrchu a zospodu a nastavím teplotu 250 stupňov.

5. Krok

Papier na pečenie s pripraveným chlebom opatrne prenesiem na vrchný plech. Do spodného nalejem pohár vody a zavriem rúru. Takto pečiem zhruba 10-12 minút, potom spodný plech vyberiem a dopekám 20 minút pri zníženej teplote 220 stupňov. Upečený chlieb spoznám podľa zlatej chrumkavej kôrke a dutého zvuku, ktorý sa ozve po zaklopkaní prstami zospodu chleba. Chlieb je vtedy akurát hotový a môže chladnúť na mriežke.

REKLAMA

Hodnotenia (1)

5.0
2 months ago

Tento chlieb má jednu nevýhodu - zmizne skôr, než stihne vychladnúť rúra.

Zdieľaj recept s ostatnými

Podobné recepty

Top kategórie