Domáci kváskový chlieb

60 min
5
REKLAMA

Domáci chlieb z kvásku, mäkký aj na druhý či tretí deň

60 min
5
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
6

Štartér

  • 1 pl kvások Pridané do
  • 130 ml voda Pridané do
  • 160 g chlebová múka Pridané do

K štartéru pridáme ďalej

  • 360 g chlebová múka Pridané do
  • 12 pl soľ Pridané do
  • 1 čl kmín Pridané do
  • 200 ml voda Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Na prípravu kváskového chleba treba vždy viac času, preto si rozkvas alebo štartér pripravím už skoro ráno. Zmiešam v miske všetky suroviny na rozkvas a rukou premiešam. Zakryjem čistou utierkou a nechám kvasiť minimálne 10 hodín.

2. Krok

Po uplynutí tohto času si nachystám veľkú misu, do ktorej dám rozkvas s múkou a vodou a ručne poriadne cesto premiešam. Znova zakryjem a nechám hodinu postáť. Potom cesto ochutím soľou a drveným kmínom a poriadne rukou premiešam tak, aby sa odliepalo od misy. Znova nechám oddychovať 60 minút. Na pomúčenej doske ho rukami natiahnem do strán, preložím a opäť natiahnem. Urobím si tvar bochníka a ten preložím do misy (alebo ošatky ak máte), ktorú som vystlal utierkou a posypal škrobom. Misu prikryjem fóliou a nechám ešte dokvasiť, kým cesto nezdvojnásobí svoju veľkosť.

3. Krok

Potom cesto vyklopím na papier na pečenie a jemne narežem vrch chleba.

4. Krok

Pripravím si dva plechy na pečenie. Na spodok dám hlbší, do ktorého budem liať vodu a nad ním bude ten, kde sa bude piecť chlieb. Rúru si rozohrejem na pečenie zvrchu a zospodu a nastavím teplotu 250 stupňov.

5. Krok

Papier na pečenie s pripraveným chlebom opatrne prenesiem na vrchný plech. Do spodného nalejem pohár vody a zavriem rúru. Takto pečiem zhruba 10-12 minút, potom spodný plech vyberiem a dopekám 20 minút pri zníženej teplote 220 stupňov. Upečený chlieb spoznám podľa zlatej chrumkavej kôrke a dutého zvuku, ktorý sa ozve po zaklopkaní prstami zospodu chleba. Chlieb je vtedy akurát hotový a môže chladnúť na mriežke.

Komentáre (2)

Anetka 30. 8. 2021

Toto je jedlo, ktoré vždy chutí a nikdy sa nepreje. Tuším sa doňho aj zajtra pustím :-))

Martin_Chudomel 23. 4. 2021

Tento chlieb má jednu nevýhodu - zmizne skôr, než stihne vychladnúť rúra.

Podobné recepty

Tekvicové tyčinky
Recept od prémiového používateľa
Veľkonočná vianočka recept
Recept od prémiového používateľa
Praclíkový chleba
Recept od prémiového používateľa
Fantastické domáce rožky
Recept od prémiového používateľa
Lístkujúce syrové pagáčiky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Cesnakovo - bazalkový lámavý posúch
Recept od prémiového používateľa
Videorecept

Podobné recepty

Tekvicové tyčinky
Recept od prémiového používateľa
Veľkonočná vianočka recept
Recept od prémiového používateľa
Praclíkový chleba
Recept od prémiového používateľa
Fantastické domáce rožky
Recept od prémiového používateľa
Lístkujúce syrové pagáčiky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Cesnakovo - bazalkový lámavý posúch
Recept od prémiového používateľa
Videorecept

Top kategórie

Pečivo

218 receptov

Obed

1673 receptov

Lacné jedlá

856 receptov

Dezert

1178 receptov

Mäsité jedlá

743 receptov

Kuracie mäso

282 receptov

Šaláty

133 receptov

Pečenie

1421 receptov