Domáci kváskový chlieb

REKLAMA

Domáci chlieb z kvásku, mäkký aj na druhý či tretí deň

  • 60Minút
  • 6Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
6

Štartér

  • 1 polievková lyžica kvások Pridané do
  • 130 ml voda Pridané do
  • 160 g chlebová múka Pridané do

K štartéru pridáme ďalej

  • 360 g chlebová múka Pridané do
  • 12 polievková lyžica soľ Pridané do
  • 1 čajová lyžička kmín Pridané do
  • 200 ml voda Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Na prípravu kváskového chleba treba vždy viac času, preto si rozkvas alebo štartér pripravím už skoro ráno. Zmiešam v miske všetky suroviny na rozkvas a rukou premiešam. Zakryjem čistou utierkou a nechám kvasiť minimálne 10 hodín.

2. Krok

Po uplynutí tohto času si nachystám veľkú misu, do ktorej dám rozkvas s múkou a vodou a ručne poriadne cesto premiešam. Znova zakryjem a nechám hodinu postáť. Potom cesto ochutím soľou a drveným kmínom a poriadne rukou premiešam tak, aby sa odliepalo od misy. Znova nechám oddychovať 60 minút. Na pomúčenej doske ho rukami natiahnem do strán, preložím a opäť natiahnem. Urobím si tvar bochníka a ten preložím do misy (alebo ošatky ak máte), ktorú som vystlal utierkou a posypal škrobom. Misu prikryjem fóliou a nechám ešte dokvasiť, kým cesto nezdvojnásobí svoju veľkosť.

3. Krok

Potom cesto vyklopím na papier na pečenie a jemne narežem vrch chleba.

4. Krok

Pripravím si dva plechy na pečenie. Na spodok dám hlbší, do ktorého budem liať vodu a nad ním bude ten, kde sa bude piecť chlieb. Rúru si rozohrejem na pečenie zvrchu a zospodu a nastavím teplotu 250 stupňov.

5. Krok

Papier na pečenie s pripraveným chlebom opatrne prenesiem na vrchný plech. Do spodného nalejem pohár vody a zavriem rúru. Takto pečiem zhruba 10-12 minút, potom spodný plech vyberiem a dopekám 20 minút pri zníženej teplote 220 stupňov. Upečený chlieb spoznám podľa zlatej chrumkavej kôrke a dutého zvuku, ktorý sa ozve po zaklopkaní prstami zospodu chleba. Chlieb je vtedy akurát hotový a môže chladnúť na mriežke.

Komentáre (2)

Anetka 30. 8. 2021

Toto je jedlo, ktoré vždy chutí a nikdy sa nepreje. Tuším sa doňho aj zajtra pustím :-))

Martin_Chudomel 23. 4. 2021

Tento chlieb má jednu nevýhodu - zmizne skôr, než stihne vychladnúť rúra.

Podobné recepty

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Domáci "NEKVASKOVÝ" chlebík

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Nemiesený chleba s brusnicami a vlašskými orechmi
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Nemiesený chleba s brusnicami a vlašskými orechmi

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Banánový chleba so sezamovým maslom
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Banánový chleba so sezamovým maslom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Praclíkový chleba
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Praclíkový chleba

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Briošky ako z detstva
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Cesnakovo - bazalkový lámavý posúch
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Cesnakovo - bazalkový lámavý posúch

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Tekvicové tyčinky
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Tekvicové tyčinky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
Veľkonočná vianočka recept
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Veľkonočná vianočka recept

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Podobné recepty

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Domáci "NEKVASKOVÝ" chlebík

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Nemiesený chleba s brusnicami a vlašskými orechmi
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Nemiesený chleba s brusnicami a vlašskými orechmi

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Banánový chleba so sezamovým maslom
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Banánový chleba so sezamovým maslom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Praclíkový chleba
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Praclíkový chleba

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Briošky ako z detstva
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Cesnakovo - bazalkový lámavý posúch
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Cesnakovo - bazalkový lámavý posúch

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Tekvicové tyčinky
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Tekvicové tyčinky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
Veľkonočná vianočka recept
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Veľkonočná vianočka recept

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Top kategórie

Obed

1103 receptov

Mäsité jedlá

457 receptov

Lacné jedlá

626 receptov

Kuracie mäso

185 receptov

Dezert

846 receptov

Raňajky

422 receptov

Večera

951 receptov

Pečivo

130 receptov
Recipe author image Janci

Domáci kváskový chlieb

Domáci chlieb z kvásku, mäkký aj na druhý či tretí deň

60
Minút
6
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Na prípravu kváskového chleba treba vždy viac času, preto si rozkvas alebo štartér pripravím už skoro ráno. Zmiešam v miske všetky suroviny na rozkvas a rukou premiešam. Zakryjem čistou utierkou a nechám kvasiť minimálne 10 hodín.

2. Krok

Po uplynutí tohto času si nachystám veľkú misu, do ktorej dám rozkvas s múkou a vodou a ručne poriadne cesto premiešam. Znova zakryjem a nechám hodinu postáť. Potom cesto ochutím soľou a drveným kmínom a poriadne rukou premiešam tak, aby sa odliepalo od misy. Znova nechám oddychovať 60 minút. Na pomúčenej doske ho rukami natiahnem do strán, preložím a opäť natiahnem. Urobím si tvar bochníka a ten preložím do misy (alebo ošatky ak máte), ktorú som vystlal utierkou a posypal škrobom. Misu prikryjem fóliou a nechám ešte dokvasiť, kým cesto nezdvojnásobí svoju veľkosť.

3. Krok

Potom cesto vyklopím na papier na pečenie a jemne narežem vrch chleba.

4. Krok

Pripravím si dva plechy na pečenie. Na spodok dám hlbší, do ktorého budem liať vodu a nad ním bude ten, kde sa bude piecť chlieb. Rúru si rozohrejem na pečenie zvrchu a zospodu a nastavím teplotu 250 stupňov.

5. Krok

Papier na pečenie s pripraveným chlebom opatrne prenesiem na vrchný plech. Do spodného nalejem pohár vody a zavriem rúru. Takto pečiem zhruba 10-12 minút, potom spodný plech vyberiem a dopekám 20 minút pri zníženej teplote 220 stupňov. Upečený chlieb spoznám podľa zlatej chrumkavej kôrke a dutého zvuku, ktorý sa ozve po zaklopkaní prstami zospodu chleba. Chlieb je vtedy akurát hotový a môže chladnúť na mriežke.

Ingrediencie
Štartér
1 polievková lyžica
kvások
130 ml
voda
160 g
chlebová múka
K štartéru pridáme ďalej
360 g
chlebová múka
12 polievková lyžica
soľ
1 čajová lyžička
kmín
200 ml
voda