REKLAMA

Domáci kváskový chlieb

Domáci chlieb z kvásku, mäkký aj na druhý či tretí deň

REKLAMA
Starodávne recepty presvedčia aj dnes! Tieto jedlá starých mám máme najradšej

Recept nájdeš v tomto článku

Starodávne recepty presvedčia aj dnes! Tieto jedlá starých mám máme najradšej

Ingrediencie

porcií
6

Štartér

  • 1 polievková lyžica droždia Pridané do
  • 130 ml voda Pridané do
  • 160 g chlebová múka Pridané do

K štartéru pridáme ďalej

  • 360 g chlebová múka Pridané do
  • 12 polievková lyžica soľ Pridané do
  • 1 čajová lyžička kmín Pridané do
  • 200 ml voda Pridané do
REKLAMA

Postup

60 min.
1. Krok

Na prípravu kváskového chleba treba vždy viac času, preto si rozkvas alebo štartér pripravím už skoro ráno. Zmiešam v miske všetky suroviny na rozkvas a rukou premiešam. Zakryjem čistou utierkou a nechám kvasiť minimálne 10 hodín.

2. Krok

Po uplynutí tohto času si nachystám veľkú misu, do ktorej dám rozkvas s múkou a vodou a ručne poriadne cesto premiešam. Znova zakryjem a nechám hodinu postáť. Potom cesto ochutím soľou a drveným kmínom a poriadne rukou premiešam tak, aby sa odliepalo od misy. Znova nechám oddychovať 60 minút. Na pomúčenej doske ho rukami natiahnem do strán, preložím a opäť natiahnem. Urobím si tvar bochníka a ten preložím do misy (alebo ošatky ak máte), ktorú som vystlal utierkou a posypal škrobom. Misu prikryjem fóliou a nechám ešte dokvasiť, kým cesto nezdvojnásobí svoju veľkosť.

3. Krok

Potom cesto vyklopím na papier na pečenie a jemne narežem vrch chleba.

4. Krok

Pripravím si dva plechy na pečenie. Na spodok dám hlbší, do ktorého budem liať vodu a nad ním bude ten, kde sa bude piecť chlieb. Rúru si rozohrejem na pečenie zvrchu a zospodu a nastavím teplotu 250 stupňov.

5. Krok

Papier na pečenie s pripraveným chlebom opatrne prenesiem na vrchný plech. Do spodného nalejem pohár vody a zavriem rúru. Takto pečiem zhruba 10-12 minút, potom spodný plech vyberiem a dopekám 20 minút pri zníženej teplote 220 stupňov. Upečený chlieb spoznám podľa zlatej chrumkavej kôrke a dutého zvuku, ktorý sa ozve po zaklopkaní prstami zospodu chleba. Chlieb je vtedy akurát hotový a môže chladnúť na mriežke.

Komentáre (2)

Anetka 30. 8. 2021

Toto je jedlo, ktoré vždy chutí a nikdy sa nepreje. Tuším sa doňho aj zajtra pustím :-))

Martin_Chudomel 23. 4. 2021

Tento chlieb má jednu nevýhodu - zmizne skôr, než stihne vychladnúť rúra.

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4242 receptov

Mäsité jedlá

2036 receptov

Raňajky

1199 receptov

Mascarpone

296 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Večera

3912 receptov

Dezert

3224 receptov