Zdroj: Canva

Domáce ríbezľové víno

REKLAMA

Recept na domáce ríbezľové víno

  • 100Minút
  • 6Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
6
  • 3 kg ríbezlí Pridané do
  • 1 kg cukru Pridané do
  • 2 l vody Pridané do
  • 1 bal sušených vinných kvasiniek Pridané do
  • 1 bal živnej soli pre kvasinky Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Čerstvo otrhané plody dôkladne očistite a zbavte všetkých listov a vetvičiek, ktoré by do vína mohli vniesť nepríjemnú trávnatú chuť. Guličky preperte najmenej 3x v studenej alebo vlažnej vode a potom ich vidličkou dôkladne roztlačte.

2. Krok

Roztlačené ríbezle nechajte 1-2 dni odležať, pravidelne ich ale premiešavajte.

3. Krok

Z odležaných ríbezlí vylisujte šťavu, stačiť vám bude obyčajné cedidlo alebo sitko. Vylisované šupky potom ešte preložte do čistej bavlnenej utierky alebo jemného plátna a vytlačte aj zvyšnú šťavu.

4. Krok

Zmiešajte cukor s vodou, roztok prevarte a nechajte vychladnúť.

5. Krok

Medzitým si všetky kuchynské pomôcky, ktoré budete používať, umyte horúcou vodou, aby prípadne nedošlo ku kontaminácii vína.

6. Krok

Vychladnutý cukrový rozvar prelejte do pripravenej nádoby, najlepší je demižón, a k nemu prilejte vylisovanú ríbezľovú šťavu. K roztoku pridajte živnú soľ a zmes dôkladne premiešajte tak, aby na dne nezostalo nič usadené.

7. Krok

Potom pridajte vrecúško sušených vinných kvasiniek a zmes znovu dôkladne premiešajte.

8. Krok

Nakoniec demižón starostlivo uzavrite kvasnou zátkou (bublátkom). Tá bude pri procese kvasenia odvádzať kvasné plyny (najmä CO2), ktoré transformáciou cukru na alkohol vznikajú.

9. Krok

Zazátkovaný demižón postavte na 4 týždne na miesto s maximálnou teplotou 20 ° C.

10. Krok

Po mesiaci získate mladé víno vyznačujúce sa jemnou perlivosť.

11. Krok

Ak dávate prednosť vínu „zrelšiemu“, prelejte ho do iného, čistého demižóna. Dajte pozor, aby sa kal zo dna pôvodného demižóna nedostal do toho nového. Ideálne je použiť na prečerpávanie hadičku.

12. Krok

Demižón znovu uzavrite a asi 2-2,5 mesiaca ho nechajte uložený na tmavom a chladnom mieste. Priebežne víno ochutnávajte až do doby, kedy bude chuťovo podľa vašich predstáv.

13. Krok

Hotové víno prelejte do fliaš, tie starostlivo uzavrite a skladujte v chlade, najlepšie v pivnici.

Komentáre (1)

Domca 15. 9. 2022

Som veľká fanúšička takýchto jedál.

Podobné recepty

Domáci rakytnikový sirup
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Domáci rakytnikový sirup

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Domáci sirup z arónie
Recept od prémiového používateľa
Domáci sirup z čiernych ríbezlí
Recept od prémiového používateľa
Domáce ríbezľové víno recept
Recept od prémiového používateľa
Domáci rakytníkový sirup
Recept od prémiového používateľa
Banánovo čučoriedkové smoothie
Recept od prémiového používateľa
Domáci ríbezľový sirup
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Domáci ríbezľový sirup

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Pravá domáca orechovica
Recept od prémiového používateľa

Podobné recepty

Domáci rakytnikový sirup
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Domáci rakytnikový sirup

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Domáci sirup z arónie
Recept od prémiového používateľa
Domáci sirup z čiernych ríbezlí
Recept od prémiového používateľa
Domáce ríbezľové víno recept
Recept od prémiového používateľa
Domáci rakytníkový sirup
Recept od prémiového používateľa
Banánovo čučoriedkové smoothie
Recept od prémiového používateľa
Domáci ríbezľový sirup
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Domáci ríbezľový sirup

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Pravá domáca orechovica
Recept od prémiového používateľa

Top kategórie

Obed

1102 receptov

Mäsité jedlá

457 receptov

Lacné jedlá

626 receptov

Kuracie mäso

185 receptov

Dezert

845 receptov

Večera

951 receptov

Raňajky

422 receptov

Pečivo

130 receptov
Recipe author image Adri1017

Domáce ríbezľové víno

Recept na domáce ríbezľové víno

100
Minút
6
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Čerstvo otrhané plody dôkladne očistite a zbavte všetkých listov a vetvičiek, ktoré by do vína mohli vniesť nepríjemnú trávnatú chuť. Guličky preperte najmenej 3x v studenej alebo vlažnej vode a potom ich vidličkou dôkladne roztlačte.

2. Krok

Roztlačené ríbezle nechajte 1-2 dni odležať, pravidelne ich ale premiešavajte.

3. Krok

Z odležaných ríbezlí vylisujte šťavu, stačiť vám bude obyčajné cedidlo alebo sitko. Vylisované šupky potom ešte preložte do čistej bavlnenej utierky alebo jemného plátna a vytlačte aj zvyšnú šťavu.

4. Krok

Zmiešajte cukor s vodou, roztok prevarte a nechajte vychladnúť.

5. Krok

Medzitým si všetky kuchynské pomôcky, ktoré budete používať, umyte horúcou vodou, aby prípadne nedošlo ku kontaminácii vína.

6. Krok

Vychladnutý cukrový rozvar prelejte do pripravenej nádoby, najlepší je demižón, a k nemu prilejte vylisovanú ríbezľovú šťavu. K roztoku pridajte živnú soľ a zmes dôkladne premiešajte tak, aby na dne nezostalo nič usadené.

7. Krok

Potom pridajte vrecúško sušených vinných kvasiniek a zmes znovu dôkladne premiešajte.

8. Krok

Nakoniec demižón starostlivo uzavrite kvasnou zátkou (bublátkom). Tá bude pri procese kvasenia odvádzať kvasné plyny (najmä CO2), ktoré transformáciou cukru na alkohol vznikajú.

9. Krok

Zazátkovaný demižón postavte na 4 týždne na miesto s maximálnou teplotou 20 ° C.

10. Krok

Po mesiaci získate mladé víno vyznačujúce sa jemnou perlivosť.

11. Krok

Ak dávate prednosť vínu „zrelšiemu“, prelejte ho do iného, čistého demižóna. Dajte pozor, aby sa kal zo dna pôvodného demižóna nedostal do toho nového. Ideálne je použiť na prečerpávanie hadičku.

12. Krok

Demižón znovu uzavrite a asi 2-2,5 mesiaca ho nechajte uložený na tmavom a chladnom mieste. Priebežne víno ochutnávajte až do doby, kedy bude chuťovo podľa vašich predstáv.

13. Krok

Hotové víno prelejte do fliaš, tie starostlivo uzavrite a skladujte v chlade, najlepšie v pivnici.

Ingrediencie
3 kg
ríbezlí
1 kg
cukru
2 l
vody
1 bal
sušených vinných kvasiniek
1 bal
živnej soli pre kvasinky