:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/ME0n0Y8Eo8jJGdAh8Ikw/d226f087fab00fb4b678aae0c9f703.jpeg)
Chrumkavé pečené zemiaky
Ingrediencie
- 1 kg zemiaky
- 1⁄2 kl soľ
- 1⁄2 kl mlete c ierne korenie
- 1 kl rasca drvená alebo celá
- 1 kl údená paprika
- 1 kl sušený cesnak al strúčiky čerstvý
- 4 pl olej
- petržlenová vňať nemusí byť
Najnovšie letáky
Postup
Zemiaky môžeme a nemusíme ošúpať. Pokrájame ich menšie kúsky. TIP: ak máme podlhovasté zemiaky urobíme hrubšie hranolčeky, guľaté zas pokrájame na väčšie kocky.
Pokrájané zemiaky zalejeme studenou vodou a necháme postáť približne 30 minút. Voda ich zbaví škrobu na povrchu, a tak budú chrumkavejšie. TIP: kúpeľ bude ešte účinnejší ak zemiaky a vodu schladíme zopár kockami ľadu.
Následne zemiaky dobre osušíme, nasypeme na plech vystlaný papierom na pečenie, osolíme, okoreníme, pridáme cesnak, rascu, papriku, olej a všetko spolu premiešame priamo na plechu. TIP: ak pridávame čerstvý cesnak, pridáme celé strúčiky aj so šupkou. Tá ochráni cesnak pred spálením a neskôr ho môžeme na zemiaky roztlačiť.
Zemiaky vložíme do rúry vyhriatej na 220°C a pečieme ich zhruba 30 až 40 minút v závislosti od veľkosti, na ktorú sme ich pokrájali. Zhruba v strede pečenia ich poprehŕňame, aby chytili krásnu farbu zo všetkých strán.
Pečené zemiaky pred podávaním môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou. Najradšej ich máme samotné a acidofilným mliekom, ale výborne sa hodia aj ako príloha k mäsu a omáčke.