REKLAMA
Bobáľky

Bobáľky

Vianočné bobáľky, pupáčky, pupáky alebo opekance. Každý ich volá inak, ale všetci majú na mysli tradičnú vianočnú dobrotu s makom, ktorá je v mnohých domácnostiach neodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného menu.

REKLAMA
Vianočné jedlá na Slovensku: Od regionálnych špecialít po nenahraditeľné stálice

Recept nájdeš v tomto článku

Vianočné jedlá na Slovensku: Od regionálnych špecialít po nenahraditeľné stálice

Ingrediencie

porcií
8

Suroviny

  • 500 g hladkej múky Pridané do
  • 150 g droždia Pridané do
  • 3 čl práškového cukru do droždia Pridané do
  • 2 dcl mlieka Pridané do
  • 60 g mäkkého masla Pridané do
  • štipka soľ Pridané do

Na posypanie

  • mak Pridané do
  • práškový cukor Pridané do

Na poliatie (množstvo podľa chuti)

  • mlieko Pridané do
  • med Pridané do
  • maslo Pridané do
REKLAMA

Postup

90 min
1. Krok

Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, pridáme cukor, štipku soli, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások (cca 20-30 minút). Kvások premiestnime do väčšej misky a pridáme múku, 60g masla a vypracujeme cesto (ani husté ani riedke). Necháme na teplom mieste zakryté utierkou vykysnúť.

2. Krok

Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie časti, každú časť rozvaľkáme do tvaru valčeka, ktoré pokrájame na cca 3 cm kúsky, tie uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, rezom dolu/ hore, aby sa všetky dotýkali a zaplnili plech. Dáme do vyhriatej rúry na cca 180°C po dobu 30-40 minút, pre istotu som ich cca po 20 minútach prikryla papierom na pečenie/ alebo alobalom, aby náhodou neprihoreli.

3. Krok

Následne som ich ešte horúce čerstvo vytiahnuté z rúry hneď poriadne ponatierala vodou - nebojte sa, voda sa do horúcich bobáľkov krásne natiahne a tak zostanú mäkké.

4. Krok

Pred podávaním potrháme bobáľky od seba ako malé buchtičky, a polejeme sladkým mliekom / osladíme podľa chuti. Následne posypeme makom s cukrom. Dobrú chuť.

Komentáre (1)

Ninka 15. 12. 2021

Tento recept je výborný, super podaný a aj nafotený. Gratulujem Ti. Určite vyskúšam.

Podobné recepty

Panettone

Panettone je taliansky vianočný koláč, ktorý si určite zamilujete. Chuťovo pripomína niečo medzi bábovkou a biskupským chlebíkom.

Lieskovcovo čokoládové koláčiky

Vianočné koláčiky plné čokoládovej chuti a lieskovcov.

Medový krémeš

Opekance s makom

Tradičná vianočná večera

Mandľovo - lieskovcové linecké s vanilkou

Linecké koláčiky sú moje najobľúbenejšie vianočné koláčiky. Tentokrát som ich vylepšila skvelou vanilkou a extraktom z vanilky. Tá chuť sa nedá porovnať s lineckým pečivom bez tejto skvelej koreniny. Rozvoňajú celú kuchyňu a Vianoce cítiť vo vzduchu.
TASTElist
TASTElist
Náhľad receptu Marlenkové guličky
Fotorecept

Marlenkové guličky

Ak nám ostali medové pláty alebo odrezky z marlenky či medovníkov, môžeme si pripraviť jednoduché marlenka guličky.

Podobné recepty

Panettone

Panettone je taliansky vianočný koláč, ktorý si určite zamilujete. Chuťovo pripomína niečo medzi bábovkou a biskupským chlebíkom.

Lieskovcovo čokoládové koláčiky

Vianočné koláčiky plné čokoládovej chuti a lieskovcov.

Medový krémeš

Opekance s makom

Tradičná vianočná večera

Mandľovo - lieskovcové linecké s vanilkou

Linecké koláčiky sú moje najobľúbenejšie vianočné koláčiky. Tentokrát som ich vylepšila skvelou vanilkou a extraktom z vanilky. Tá chuť sa nedá porovnať s lineckým pečivom bez tejto skvelej koreniny. Rozvoňajú celú kuchyňu a Vianoce cítiť vo vzduchu.
TASTElist
TASTElist
Náhľad receptu Marlenkové guličky
Fotorecept

Marlenkové guličky

Ak nám ostali medové pláty alebo odrezky z marlenky či medovníkov, môžeme si pripraviť jednoduché marlenka guličky.

Top kategórie

Obed

2518 receptov

Mäsité jedlá

1180 receptov

Lacné jedlá

971 receptov

Cestoviny

261 receptov

Torty

155 receptov

Patizón

10 receptov

Dezert

1782 receptov

Pre diabetikov

626 receptov