Bobáľky

Bobáľky

REKLAMA

Vianočné bobáľky, pupáčky, pupáky alebo opekance. Každý ich volá inak, ale všetci majú na mysli tradičnú vianočnú dobrotu s makom, ktorá je v mnohých domácnostiach neodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného menu.

  • 90Minút
  • 8Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
8

Suroviny

  • 500 g hladkej múky Pridané do
  • 150 g droždia Pridané do
  • 3 čl práškového cukru do droždia Pridané do
  • 2 dcl mlieka Pridané do
  • 60 g mäkkého masla Pridané do
  • štipka soli Pridané do

Na posypanie

  • mak Pridané do
  • práškový cukor Pridané do

Na poliatie (množstvo podľa chuti)

  • mlieko Pridané do
  • med Pridané do
  • maslo Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, pridáme cukor, štipku soli, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások (cca 20-30 minút). Kvások premiestnime do väčšej misky a pridáme múku, 60g masla a vypracujeme cesto (ani husté ani riedke). Necháme na teplom mieste zakryté utierkou vykysnúť.

2. Krok

Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie časti, každú časť rozvaľkáme do tvaru valčeka, ktoré pokrájame na cca 3 cm kúsky, tie uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, rezom dolu/ hore, aby sa všetky dotýkali a zaplnili plech. Dáme do vyhriatej rúry na cca 180°C po dobu 30-40 minút, pre istotu som ich cca po 20 minútach prikryla papierom na pečenie/ alebo alobalom, aby náhodou neprihoreli.

3. Krok

Následne som ich ešte horúce čerstvo vytiahnuté z rúry hneď poriadne ponatierala vodou - nebojte sa, voda sa do horúcich bobáľkov krásne natiahne a tak zostanú mäkké.

4. Krok

Pred podávaním potrháme bobáľky od seba ako malé buchtičky, a polejeme sladkým mliekom / osladíme podľa chuti. Následne posypeme makom s cukrom. Dobrú chuť.

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Hodnotenia (1)

4.0

Tento recept je výborný, super podaný a aj nafotený. Gratulujem Ti. Určite vyskúšam.

Podobné recepty

"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Nekysnuté tvarohovo - citrónové šišky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
Briošky ako z detstva
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Mäkké kakaové medvedie labky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Mäkké vianočné medovníčky
Recept od prémiového používateľa
Fotorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Mäkké vianočné medovníčky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Dukátové buchty s krémom
Fotorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Dukátové buchty s krémom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Kysnuté buchty plnené slivkovým lekvárom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Podobné recepty

"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Nekysnuté tvarohovo - citrónové šišky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
Briošky ako z detstva
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Mäkké kakaové medvedie labky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Mäkké vianočné medovníčky
Recept od prémiového používateľa
Fotorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Mäkké vianočné medovníčky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Dukátové buchty s krémom
Fotorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Dukátové buchty s krémom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Kysnuté buchty plnené slivkovým lekvárom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Top kategórie

Mäsité jedlá

359 receptov

Obed

881 receptov

Lacné jedlá

529 receptov

Raňajky

359 receptov

Dezert

735 receptov

Večera

759 receptov

Nápoj

40 receptov
Recipe author image TASTElist

Bobáľky

Vianočné bobáľky, pupáčky, pupáky alebo opekance. Každý ich volá inak, ale všetci majú na mysli tradičnú vianočnú dobrotu s makom, ktorá je v mnohých domácnostiach neodmysliteľnou súčasťou štedrovečerného menu.

90
Minút
8
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, pridáme cukor, štipku soli, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások (cca 20-30 minút). Kvások premiestnime do väčšej misky a pridáme múku, 60g masla a vypracujeme cesto (ani husté ani riedke). Necháme na teplom mieste zakryté utierkou vykysnúť.

2. Krok

Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie časti, každú časť rozvaľkáme do tvaru valčeka, ktoré pokrájame na cca 3 cm kúsky, tie uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, rezom dolu/ hore, aby sa všetky dotýkali a zaplnili plech. Dáme do vyhriatej rúry na cca 180°C po dobu 30-40 minút, pre istotu som ich cca po 20 minútach prikryla papierom na pečenie/ alebo alobalom, aby náhodou neprihoreli.

3. Krok

Následne som ich ešte horúce čerstvo vytiahnuté z rúry hneď poriadne ponatierala vodou - nebojte sa, voda sa do horúcich bobáľkov krásne natiahne a tak zostanú mäkké.

4. Krok

Pred podávaním potrháme bobáľky od seba ako malé buchtičky, a polejeme sladkým mliekom / osladíme podľa chuti. Následne posypeme makom s cukrom. Dobrú chuť.

Ingrediencie
Suroviny
500 g
hladkej múky
150 g
droždia
3 čl
práškového cukru do droždia
2 dcl
mlieka
60 g
mäkkého masla
štipka
soli
Na posypanie
mak
práškový cukor
Na poliatie (množstvo podľa chuti)
mlieko
med
maslo