Výborné koláče so salkom – jeden lepší ako druhý! Chuť, ktorej sa nedá odolať

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Tieto recepty na koláče so salkom padnú vhod, ak máš neodolateľnú chuť na sladké alebo potrebuješ dezert, ktorým očaríš návštevu. Je ťažké rozhodnúť sa, ktorý z nich je najlepší! Bude to Marlenka, rezy s kakaom, kokosom, nepečené grilážky alebo karamelové guľky?

REKLAMA

Nasledujúcu extra sladkú výberovku si zamiluje každý, kto má rád výborné domáce dezerty. Salko samotné sa hodí do kávy, na preliatie lesného ovocia v dezertnom pohári či ako najsladšia bodka na zmrzline. Toto zahustené, sladené kondenzované mlieko je základom pre viacero delikátnych krémov, ktorým prepožičiava svoju nezameniteľnú chuť. Salko tak našlo využitie v mnohých dezertoch, koláčoch a zákuskoch, z ktorých niektoré už tradične patria na slávnostný stôl.

👍Nepečené dezerty so salkom, ktoré nesmú chýbať na podnose

Karamelové burizónové guľky sú síce na prvý pohľad jednoduché, spojenie týchto ingrediencií je však neodolateľné. Kto sa nechce “hrať” s lepkavým tvarovaním guliek, môže hmotu rovnomerne rozprestrieť na plech vystlaný papierom na pečenie. Po stuhnutí potom stačí sladkú dobrotu nakrájať na rezy (tyčinky).

Jednoduché karamelové burizónové guľky

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
30 min.
4
30 min.
4
Ak máte doma burizony spravte si jednoduché burizónové guľky! Burizónové guľky s karamelovým salkom sú chutnou mňamkou, ktorú si zamiluje celá rodina. Sú hotové rýchlo a stačí k tomu len pár ingrediencií.
Ak máte doma burizony spravte si jednoduché burizónové guľky! Burizónové guľky s karamelovým salkom sú chutnou mňamkou, ktorú si zamiluje celá rodina. Sú hotové rýchlo a stačí k tomu len pár ingrediencií.

Zdroj: Canva

Ďalšia nepečená klasika v podobe karamelových grilážok je typickým spestrením veľkých sviatkov v roku. Hoci sa traduje, že grilážky dlho vydržia, zjedia sa tak rýchlo, že tento “fakt” ešte nebol potvrdený!

Grilážky

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
30 min.
16
30 min.
16
Opäť raz jeden z našich obľúbených vianočných receptov. Tentokrát na famózne karamelové grilážky, ktoré u nás na Vianoce nemôžu chýbať.
Opäť raz jeden z našich obľúbených vianočných receptov. Tentokrát na famózne karamelové grilážky, ktoré u nás na Vianoce nemôžu chýbať.

Skvelé recepty so salkom, ktoré obsahujú aj karamel, uzatvárame jednoduchým karamelovým zákuskom.

Jednoduchý karamelový zákusok

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
50 min.
1
50 min.
1
Karamelový zákusok zo salka, čokoládovo karamelové brownies so salkom
Karamelový zákusok zo salka, čokoládovo karamelové brownies so salkom

Zdroj: Canva

Lahodné a výnimočne chutné domáce Rafaelo guľky sa podaria na prvýkrát – bez jedinej chybičky.

Rafaelo guľky

Profilová fotka používateľa
Naty 78 receptov
15 min.
15 min.
Postup
Salko vylejeme do misky. Pripravíme si strúhaný kokos a mandle, môžeme aj lúpané, aj nelúpané. K Salku postupne primiešavame strúhaný kokos. Kokosu pridáme toľko, koľko Salko pohltí. Mala by nám vzniknúť lepkavá vláčna hmota, s ktorou sa veľmi dobre pracuje. Z kokosovej hmoty odoberáme malé kúsky, do vnútra vložíme mandľu, postláčame a tvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanom kokose. Dáme na hodinu do chladničky.
Salko vylejeme do misky. Pripravíme si strúhaný kokos a mandle, môžeme aj lúpané, aj nelúpané. K Salku postupne primiešavame strúhaný kokos. Kokosu pridáme toľko, koľko Salko pohltí. Mala by nám vzniknúť lepkavá vláčna hmota, s ktorou sa veľmi dobre pracuje. Z kokosovej hmoty odoberáme malé kúsky, do vnútra vložíme mandľu, postláčame a tvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanom kokose. Dáme na hodinu do chladničky.
REKLAMA

Na tento drobný dezert si budú hostia pýtať recept. Vyskúšaj intenzívnu chuť domácich čokoládok na štýl dezertu Mon Cheri.

Čokoládky Mon cheri

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
20 min.
3
20 min.
3
Podľa receptu @lenkamajtanova. Vlani som tieto čokoládky vyskúšala a tento rok sú už pripravené opäť 😏. Zdravá maškrta to nie je 🙅, ale určite stojí za vyskúšanie 🙂
Podľa receptu @lenkamajtanova. Vlani som tieto čokoládky vyskúšala a tento rok sú už pripravené opäť 😏. Zdravá maškrta to nie je 🙅, ale určite stojí za vyskúšanie 🙂

Zahustené sladené kondenzované mlieko má svoje stabilné miesto v populárnom dezerte s názvom Marlenka. Ak si práve netrúfaš na jeho prípravu, uľahči si to a zoznám sa s týmto parádnym receptom na marlenkové guličky.

Marlenkové guličky

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
10 min.
6
10 min.
6
Ak nám ostali medové pláty alebo odrezky z marlenky či medovníkov, môžeme si pripraviť jednoduché marlenka guličky.
Ak nám ostali medové pláty alebo odrezky z marlenky či medovníkov, môžeme si pripraviť jednoduché marlenka guličky.

Koláč s kondenzovaným mliekom

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
50 min.
50 min.
Salko koláč s čokoládou
Salko koláč s čokoládou

Zdroj: Canva

⏰Rýchle koláče so salkom ako stvorené na nedeľné poobedie

Banány, smotana, sušienky, karamelové salko – to znie ako tradičný nepečený írsky koláč Banoffee Pie. Jedným slovom – mňam!

Nepečený Banoffee koláčik

Profilová fotka používateľa
Michliko 41 receptov
20 min.
3
20 min.
3
Rýchly, nepečený banánovo karamelový koláčik :)
Rýchly, nepečený banánovo karamelový koláčik :)
REKLAMA

Rovnaký názov, trochu odlišná receptúra a postup. Aj ďalší Banoffee koláč sa svojím lákavým prevedením uchádza o titul „Nový nedeľný TOP koláč“.

Banoffee pie - Írsky koláč

Profilová fotka používateľa
David719 163 receptov
50 min.
50 min.
Úplne najlepšia torta s karamelovou plnkou, banánmi a ľahko šľahačkou.
Úplne najlepšia torta s karamelovou plnkou, banánmi a ľahko šľahačkou.

Nepečený taliansky dezert Tiramisu už netreba v našich končinách zvlášť predstavovať. Vo verzii so salkom a ovocím je ideálny na oddychové víkendové popoludnie.

Tiramisu trochu inak s ovocím

Profilová fotka používateľa
PeciemsVeronikou 9 receptov
25 min.
1
25 min.
1
Tento recept vás zaveje na juh Európy, kde si vychutnáte tento skvost tradičnej talianskej kuchyne. Tiramisu je nepečený taliansky dezert, jeho príprava je rýchla a nenáročná.
Tento recept vás zaveje na juh Európy, kde si vychutnáte tento skvost tradičnej talianskej kuchyne. Tiramisu je nepečený taliansky dezert, jeho príprava je rýchla a nenáročná.

✨Výborné zákusky a koláče so salkom, ktoré sa oplatí vyskúšať

Ak hľadáš recept na rezy, ktoré sa hodia na slávnostné príležitosti, odporúčame tieto kakaové rezy so salkovou plnkou. Overenú receptúru dopĺňa starostlivo spracovaný postup, vďaka ktorému sa nič nemôže pokaziť.

Kakaové rezy so salkovou plnkou

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Rezy sú výborné, vhodné na slávnostné príležitosti
Rezy sú výborné, vhodné na slávnostné príležitosti

Čokoládové cupcaky plnené vanilkovým krémom sú neodolateľné už na prvý pohľad. Aj v tomto prípade je recept perfektne detailný a vysvetlený!

Chceš sa v pečení zase raz posunúť o úroveň vyššie? Potom si nenechaj ujsť recept na orechovú Marlenku s jemnou salkovou-maslovou plnkou. Z tanierikov bude miznúť rýchlosťou blesku.

Orechová marlenka

Profilová fotka používateľa
Laura 2 recepty
120 min.
1
120 min.
1
Postup
V mise si poriadne zmiešajte roztopené maslo s múkou, kypriacim práškom do pečiva, cukrom, medom a vajcami. Postupne pridávajte k cestu mlieko, aby ste cesto rozriedili. Vzniknuté poloriedke cesto si rozdelíte na 3 časti, ktoré si prelejete na 3 plechy, vystlané papierom na pečenie a postupne ich budete piecť pri teplote 180 stupňov, každé cca. 10 minút. . Upečené medové pláty si nechajte vychladnúť a okraje si rovnomerne orežte. Nevyhadzujte ich, použijú sa na posýpku marlenky. Na plnku si rozmixujte maslo s konzervou Salka. Salko pridávajte postupne, podľa hustoty plnky. Jedna plechovka, prípadne jedna a pol plechovky by mali stačiť. Pripravíte si prvý (spodný plát), ktorý potriete plnkou. Naň navrstvíte druhý plát, ktorý opäť potriete plnkou a zvyšnou časťou plnky natriete tretí (vrchný) plát. Vrch posypte rozdrvenými okrajmi plátov, ktoré ste si odložili zmiešané s pomletými vlašskými orieškami. Marlenku nechajte v chladničke stuhnúť aspoň na hodinku.
V mise si poriadne zmiešajte roztopené maslo s múkou, kypriacim práškom do pečiva, cukrom, medom a vajcami. Postupne pridávajte k cestu mlieko, aby ste cesto rozriedili. Vzniknuté poloriedke cesto si rozdelíte na 3 časti, ktoré si prelejete na 3 plechy, vystlané papierom na pečenie a postupne ich budete piecť pri teplote 180 stupňov, každé cca. 10 minút. . Upečené medové pláty si nechajte vychladnúť a okraje si rovnomerne orežte. Nevyhadzujte ich, použijú sa na posýpku marlenky. Na plnku si rozmixujte maslo s konzervou Salka. Salko pridávajte postupne, podľa hustoty plnky. Jedna plechovka, prípadne jedna a pol plechovky by mali stačiť. Pripravíte si prvý (spodný plát), ktorý potriete plnkou. Naň navrstvíte druhý plát, ktorý opäť potriete plnkou a zvyšnou časťou plnky natriete tretí (vrchný) plát. Vrch posypte rozdrvenými okrajmi plátov, ktoré ste si odložili zmiešané s pomletými vlašskými orieškami. Marlenku nechajte v chladničke stuhnúť aspoň na hodinku.
REKLAMA

To najlepšie pre milovníkov kokosu! Výnimočný kokosový rez s perfektným krémom (ako inak so salkom a kokosom), doplnený o čokoládovú ganache vyzerá a chutí dokonale.

Kokosová klasika

Profilová fotka používateľa
dobrotkyodnatky 5 receptov
25 min.
1
25 min.
1
Pre milovníkov kokosu...
Pre milovníkov kokosu...

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA