:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/49aCw2ptLaRPlNseTNld/9209159124885bf7ab4cfc032ebf4e.jpeg)
Banoffee pie - Írsky koláč
Úplne najlepšia torta s karamelovou plnkou, banánmi a ľahko šľahačkou.
Ingrediencie
- 100 g maslo
- 250 g maslové sušienky
- 100 g ďalšieho masla na plnku
- 100 g trstinového cukru
- 397 g plechovku kondenzovaného mlieka
- 4 menšie banány
- 300 ml smotany na šľahanie
- nugát alebo čokoládu na ozdobenie
Najnovšie letáky
Postup
Maslové keksy rozdrvíme a zmiešame ich s maslom. Pripravený základ utľapkáme chrbtom lyžice na dno a okraje tortovej formy, ktorá má cca 20 cm priemer. (Keď chceme mať tortu pevnejšiu, dá zapiecť na 10 minúť do rúry na 180 stupňov)
V hrnci roztopíme maslo, pridáme cukor a na malom ohni ho necháme úplne rozpustiť. Potom pridáme kondenzované mlieko, zvýšime plameň na stredný a za stáleho miešanie necháme plnku zhustnúť - čím hustejšiu plnku vymiešate, tým lepšie bude držať formu v torte - keď krém málo povaríte, torta sa bude roztekať. Krém by mal aspoň na 1 minútu bublať
Hotový krém rozotrieme na pripravený korpus, necháme vychladnúť a odložíme do chladničky na minimálne 1 hodinu
Smotanu na šľahanie vyšľaháme na tuhú šľahačku v dobre vychladenej nádobe a necháme zachladiť. Banán nakrájame na kolieska
Schladenú tortu vyberieme z chladničky, poukladáme vrstvu banánov a vrstvu šľahačky. Potom ďalšiu vrstvu banánov a šľahačky
Vrch ozdobíme pár banánovými kolieskami a nugátovými hoblinami (môžu byť aj čokoládové hobliny alebo jednoducho nastrúhaná čokoláda)