6
dní
3
hod.
33
min.

Overené nápady, ako spracovať paradajky

6 min. čítania

Máte bohatú úrodu paradajok? Ak už tušíte, že ich nestihnete všetky zjesť, oplatí sa mať po ruke čo najviac nápadov, ako paradajky spracovať. V kuchyni patria tieto červené (ale aj žlté) plody k jedným z najobľúbenejších.

REKLAMA

V našich zemepisných podmienkach sa rôznym odrodám paradajok darí veľmi dobre. Čo robiť s nadbytkom rajčín? Dobrou správou je, že v slovenských kuchyniach dokážeme rajčiny spracovať na desiatky spôsobov a ešte lepšou, že ani tepelná úprava nezničí ich zdravotný prínos. 

Prečo jesť paradajky?

V paradajkách sa ukrýva celý zástup vitamínov a minerálov. Ak ich budete mať pravidelne na tanieri, telu doprajete vitamíny C, A, B3, B7, E, K a minerály ako sú draslík, chróm a zinok.

Za krásnou červenou farbou sa ukrýva prítomnosť lykopénu, silného antioxidantu, ktorému sa pripisujú preventívne účinky pred viacerými druhmi rakoviny a výrazne pozitívny vplyv na imunitný a kardiovaskulárny systém. Lykopény v paradajkách nie sú citlivé na teplo, čo znamená, že paradajky môžete tepelne spracovať bez straty ich hlavných predností. Po tepelnej úprave sa dokonca lykopén ešte lepšie vstrebáva.

Tak čo – máte chuť na lečo, domáci kečup alebo to bude lahodná paradajková polievka, či bolonské špagety?

Paradajková polievka

Paradajková polievka z pár ingrediencií, ktorá zahreje a zachutí.

Bolonské špagety

Špagety s bolonskou omáčkou na lenivé dni. Rýchly a jednoduchý recept.

Ako na sušenie paradajok

Sušené paradajky sú výborne k mäsu, do omáčok aj k dochrumkava opečenému pečivu. Svoje nezastupiteľné miesto majú v talianskej kuchyni. Na sušenie sú najlepšie dužinaté podlhovasté odrody s menším obsahom vody. Vyberajte dozreté, zdravé paradajky bez náznakov choroby alebo poškodenia.

Sušenie paradajok môže prebiehať tromi spôsobmi - na slnku, v rúre a v sušičke potravín.

  • Na sušenie rajčín na slnku potrebujeme slnečné dni s nízkou vlhkosťou. Na noc ich prenášame dovnútra, aby neboli zbytočne vystavené vlhkosti. Rozkrojené paradajky sušíme šupkou navrch, prekryté sieťkami, aby sa k nim nedostal hmyz. Celý proces prirodzeného sušenia zaberie 5 - 10 dní.

  • Sušenie v sušičke na ovocie a zeleninu prebieha podstatne rýchlejšie. Základom úspechu je nakrájať paradajky na rovnako hrubé kúsky (hrúbka 0,5 - 1 cm), aby sa nestalo, že niektoré kúsky predčasne zhnednú a iné zostanú nadmerne vlhké. Sušíme pri teplote 55 - 60 °C približne 6 - 8 hodín.

  • Sušenie paradajok v rúre je azda najpopulárnejšou metódou, už len z dôvodu, že prebieha rýchlo a teplovzdušná rúra je takmer v každej domácnosti. Rajčiny nakrájané na rovnomerné kúsky zľahka postláčame, aby sa z nich uvoľnila prebytočná voda. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (alebo na mriežku) a vložíme do rúry vyhriatej na 90 °C. Sušíme približne 6 hodín. Sušenie neurýchľujeme, inak paradajky rýchlo stmavnú a uvaria sa.
REKLAMA

Tastelist

Dobre usušené paradajky sú pružné, medzi prstami ohybné. Nevyteká z nich šťava, ani nie sú krehké a praskajúce.

Uskladňujeme ich na suchom, chladnom a tmavom mieste vo vzduchotesnej nádobe. Pre arómu môžeme pridať cesnak alebo sušené bylinky (bazalka, rozmarín, oregano, tymián). Pri uskladnení v chladničke vydržia až 6 mesiacov.

Okrem suchého uskladnenia ich môžeme naložiť aj do vysterilizovaného pohára a zaliať olivovým olejom tak, aby bol celý obsah pohára pod hladinou oleja.

Vhodné na sterilizovanie aj mrazenie

Nadbytok paradajok sa spracováva prevažne tepelne - sterilizovaním. Takýmto spôsobom si môžete pripraviť kečup, pretlak, paradajkové základy do omáčok a k mäsu, pizzový základ, paradajkový džem, šťavu aj džús.

Výborné sú tiež celé paradajky menších odrôd (cherry a strapcovité) v sladkokyslom náleve.

Tastelist

Počuli ste však o tom, že rajčiny sú vhodné aj na zamrazenie? Najlepšie sú menšie dozreté sladké plody. Ak máte v mrazničke dostatok miesta, prekrojte paradajky, nabalíkujte ich do mikroténových vreciek (napríklad aj spolu s plátkami červenej papriky) a počas zimných mesiacov bude mať k dispozícii kedykoľvek čerstvý základ do guláša a omáčok. Počítajte s tým, že rozmrazené paradajky si neudržia svoju štruktúru. Najlepšie využiteľné sú preto pri varení alebo pečení. Neprídu však o svoju intenzívnu letnú chuť a bohatú dávku živín.

Náš tip: Ak nemáte v guláši radi šupky z rajčín, vložte do vreciek už vopred olúpané paradajky. Ako na to? Pozrite si postup, ako olúpať paradajky.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA