Ako spracovať paradajky? Tieto recepty a kombinácie patria k tomu najlepšiemu
9. 2. 2022
6 min. čítania
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/29/1dbd24fa37881f79263269bcfc3bd013.jpg)
Máte bohatú úrodu paradajok? Ak už tušíte, že ich nestihnete všetky zjesť, oplatí sa mať po ruke čo najviac nápadov, ako paradajky spracovať. V kuchyni patria tieto červené (ale aj žlté) plody k jedným z najobľúbenejších.
V našich zemepisných podmienkach sa rôznym odrodám paradajok darí veľmi dobre. Čo robiť s nadbytkom rajčín? Dobrou správou je, že v slovenských kuchyniach dokážeme rajčiny spracovať na desiatky spôsobov a ešte lepšou, že ani tepelná úprava nezničí ich zdravotný prínos.
🍅Prečo jesť paradajky?
V paradajkách sa ukrýva celý zástup vitamínov a minerálov. Ak ich budete mať pravidelne na tanieri, telu doprajete vitamíny C, A, B3, B7, E, K a minerály ako sú draslík, chróm a zinok.
Za krásnou červenou farbou sa ukrýva prítomnosť lykopénu, silného antioxidantu, ktorému sa pripisujú preventívne účinky pred viacerými druhmi rakoviny a výrazne pozitívny vplyv na imunitný a kardiovaskulárny systém. Lykopény v paradajkách nie sú citlivé na teplo, čo znamená, že paradajky môžete tepelne spracovať bez straty ich hlavných predností. Po tepelnej úprave sa dokonca lykopén ešte lepšie vstrebáva.
Tak čo – máte chuť na lečo, domáci kečup alebo to bude lahodná paradajková polievka, či bolonské špagety?
Paradajková polievka
Bolonské špagety
Studená polievka gazpacho
Zdroj: Youtube
Jednoduchý domáci kečup
Zdroj: Youtube
⏳Ako na sušenie paradajok
Sušené paradajky sú výborne k mäsu, do omáčok aj k dochrumkava opečenému pečivu. Svoje nezastupiteľné miesto majú v talianskej kuchyni. Na sušenie sú najlepšie dužinaté podlhovasté odrody s menším obsahom vody. Vyberajte dozreté, zdravé paradajky bez náznakov choroby alebo poškodenia.
Sušenie paradajok môže prebiehať tromi spôsobmi - na slnku, v rúre a v sušičke potravín.
- Na sušenie rajčín na slnku potrebujeme slnečné dni s nízkou vlhkosťou. Na noc ich prenášame dovnútra, aby neboli zbytočne vystavené vlhkosti. Rozkrojené paradajky sušíme šupkou navrch, prekryté sieťkami, aby sa k nim nedostal hmyz. Celý proces prirodzeného sušenia zaberie 5 - 10 dní.
- Sušenie v sušičke na ovocie a zeleninu prebieha podstatne rýchlejšie. Základom úspechu je nakrájať paradajky na rovnako hrubé kúsky (hrúbka 0,5 - 1 cm), aby sa nestalo, že niektoré kúsky predčasne zhnednú a iné zostanú nadmerne vlhké. Sušíme pri teplote 55 - 60 °C približne 6 - 8 hodín.
- Sušenie paradajok v rúre je azda najpopulárnejšou metódou, už len z dôvodu, že prebieha rýchlo a teplovzdušná rúra je takmer v každej domácnosti. Rajčiny nakrájané na rovnomerné kúsky zľahka postláčame, aby sa z nich uvoľnila prebytočná voda. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (alebo na mriežku) a vložíme do rúry vyhriatej na 90 °C. Sušíme približne 6 hodín. Sušenie neurýchľujeme, inak paradajky rýchlo stmavnú a uvaria sa.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/29/0b60981b403fbdb98bf59d83f3aa19e5.jpg)
Dobre usušené paradajky sú pružné, medzi prstami ohybné. Nevyteká z nich šťava, ani nie sú krehké a praskajúce.
Uskladňujeme ich na suchom, chladnom a tmavom mieste vo vzduchotesnej nádobe. Pre arómu môžeme pridať cesnak alebo sušené bylinky (bazalka, rozmarín, oregano, tymián). Pri uskladnení v chladničke vydržia až 6 mesiacov.
Okrem suchého uskladnenia ich môžeme naložiť aj do vysterilizovaného pohára a zaliať olivovým olejom tak, aby bol celý obsah pohára pod hladinou oleja.
📌Vhodné na sterilizovanie aj mrazenie
Nadbytok paradajok sa spracováva prevažne tepelne - sterilizovaním. Takýmto spôsobom si môžete pripraviť kečup, pretlak, paradajkové základy do omáčok a k mäsu, pizzový základ, paradajkový džem, šťavu aj džús.
Výborné sú tiež celé paradajky menších odrôd (cherry a strapcovité) v sladkokyslom náleve.
Domáci hustý paradajkový pretlak
Domáca salsa recept
Zdroj: Pixabay
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/29/9e4aeb51186ac2f7c8e8078139704d7e.jpg)
Počuli ste však o tom, že rajčiny sú vhodné aj na zamrazenie? Najlepšie sú menšie dozreté sladké plody. Ak máte v mrazničke dostatok miesta, prekrojte paradajky, nabalíkujte ich do mikroténových vreciek (napríklad aj spolu s plátkami červenej papriky) a počas zimných mesiacov bude mať k dispozícii kedykoľvek čerstvý základ do guláša a omáčok. Počítajte s tým, že rozmrazené paradajky si neudržia svoju štruktúru. Najlepšie využiteľné sú preto pri varení alebo pečení. Neprídu však o svoju intenzívnu letnú chuť a bohatú dávku živín.
Náš tip: Ak nemáte v guláši radi šupky z rajčín, vložte do vreciek už vopred olúpané paradajky. Ako na to? Pozrite si postup, ako olúpať paradajky.