Žiarivá hokkaido tekvica: Všetko, čo sa o hokkaido oplatí vedieť

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Hokkaido tekvica si nás získala žiarovo oranžovou farbou a delikátnou chuťou. Jesenné varenie a pečenie si už bez nej jednoducho nevieme predstaviť. Odkiaľ hokkaido tekvica pochádza, aké sú jej prednosti a ako ju čo najlepšie v kuchyni využiť?

REKLAMA

Krátky prehľad:

💡Čo je hokkaido? Odkiaľ pochádza?

Ako už napovedá samotný názov, hokkaido tekvica má pôvod v krajine vychádzajúceho slnka – v Japonsku. Hoci ju voláme podľa rovnomenného japonského ostrova, miestni jej nepovedia inak ako uchiki kiri. Táto tekvica s plodmi menšej veľkosti sa z východnej Ázie rozšírila do Ameriky a Európy v 19. storočí. Na prosperujúci rast jej vyhovuje aj podnebie strednej Európy, a keďže na pestovanie nie je náročnejšia od známej tekvice bielej či tekvice obyčajnej, veľmi rýchlo sa udomácnila v slovenských záhradách.

Pre hokkaido je typický menší vzrast. Rastliny sú mohutné, no na jednej dozrejú iba 2 až 3 plody s váhou od 1 do 2,5 kg a priemerom približne 15 – 18 cm. Nejde o tekvicových obrov, no delikátna chuť, maslová štruktúra a nenáročná príprava z nej urobili miláčika medzi tekvicami.

👌Ako chutí hokkaido?

Pre hokkaido tekvicu je typická oriešková chuť s jemne sladkastým podtónom. Niektorí jej chuť prirovnávajú k jedlým pečeným gaštanom. Okrem toho, že sa z nej dá pripraviť skvelá hokkaido polievka či hokkaido omáčka, svoje prednosti sa nebojí ukázať ani v sladkých domácich mučnikoch.

✔️Hokkaido je bohatá na dôležité živiny

Je oranžovanejšia ako mrkva! A to znamená, že obsah betakaroténu (provitamín A) bude prekvapivo vysoký. Obsahuje tiež slušné množstvo vitamínov B1, B2 a B6, vitamíny C a E, ako aj kyselinu listovú, draslík, horčík a železo. Je nízkokalorická, no s vyšším obsahom vlákniny.

REKLAMA

Ak hľadáš dôvody, prečo jesť hokkaido viac ako jedenkrát za rok, nasledujúce body ťa možno presvedčia:

  • Betakarotén ľudské telo premieňa na vitamín A, ktorý je prospešný pre zrak, pokožku a vlasy.
  • Má vyšší obsah draslíka a pôsobí močopudne, čím podporuje správnu činnosť močového mechúra.
  • Je veľmi ľahko stráviteľná a nezaťažuje žalúdok. Prítomná je aj v prvých detských príkrmoch.
  • Je nízkokalorická. Zaradiť do jedálnička ju tak môžeš aj pri chudnutí.
  • Obsahuje vitamíny zo skupiny B, ktoré pomáhajú podporovať zdravie nervového systému.
  • Výborne chutí a dá sa pripraviť na veľa spôsobov.

📌Ako spoznať, že je hokkaido tekvica zrelá?

Celkom jednoducho – podobne ako pri melóne. Zrelá hokaido tekvica bude po zaklepaní na šupku znieť duto. Pri nákupe v supermarkete si treba všímať celistvosť a neporušenosť šupky a rovnomernosť farby po celom povrchu. Pri domácom pestovaní je indikátorom zrelosti aj postupne vysychajúca stopka.

📝Do akých receptov použiť tekvicu hokkaido?

Existuje veľa receptov s hokkaido, pričom dužina a šupka sa pravidelne používa najmä v polievkach, dusených pokrmoch a či orientálnych jedlách z jednej panvice. Výborne chutí i hokkaido tekvica pečená v rúre. Vyskúšať však môžeš aj menej tradičné recepty, v ktorých naplno vynikne jej potenciál. Odporúčame napríklad tekvicový chlieb, brownies a sladké koláče z hokkaido tekvice.

Vyberáme niekoľko najobľúbenejších receptov s hokkaido tekvicou…Nech sa páči!

  • Hokkaido polievka so smotanou

Hokkaido polievka so smotanou

Iwa

Výborná hokkaido polievka so smotanou, ktorá je plná vitamínov a zahreje vás počas chladnejších dní.

Zobraziť recept

  • Hokkaido koláč

Hokkaido koláč

Iwa

Recept na koláč z tekvice hokkaido a vlašských orechov.

Zobraziť recept

  • Hokkaido omáčka

Hokkaido omáčka

Adri1017

Rýchla omáčka z hokkaido tekvice

Zobraziť recept

  • Tekvicový krém so sušenými feferónkami
REKLAMA

Tekvicový krém so sušenými feferónkami

doma_u_katky

Výborná krémová polievka dochutená so sušenými feferónkami a kyslou smotanou

Zobraziť recept

  • Jednoduché hokkaido placky

Jednoduché hakkaido placky

lucia.priedhorska

Rýchle placky z hokkaido tekvice.

Zobraziť recept

  • Chnocchi s omáčkou z tekvice hokkaido

Gnocchi s omáčkou z tekvice hokkaido

David719

Skúšali ste už tekvicovú omáčku na cestoviny? Ak nie, dajte šancu tomuto receptu - neoľutujete!

Zobraziť recept

  • Hokkaido krémové rizoto

REKLAMA

Ďalšie recepty nájdeš v kategórii Hokkaido na Tastelist alebo v našej výberovke chutných receptov z maslovej a hokkaido tekvice.

Vyhodiť semienka z hokkaido? V žiadnom prípade. Semená dôkladne umyjeme pod prúdom vody a necháme ich preschnúť. Ak na nich zvyšky vlásočníc stále zostávajú, ponoríme ich na niekoľko hodín do slanej vody a rýchlo sa oddelia. Očistené a suché tekvicové zrnká ďalej pripravíme ako zrnká inej tekvice – pečením v rúre alebo opražením na panvici. 

👩‍🍳Ako sa varí hokkaido tekvica?

Príprava hokkaido je prekvapivo jednoduchá. Najskôr však začneme často sa opakujúcou otázkou: Šúpať alebo nešúpať hokkaido? 

Šupka na zrelej a zdravej hokkaido tekvici sa po uvarení alebo upečení stane mäkkou. Dokonca po nej nezostávajú stopy ani po dôkladnom pomixovaní. Ak šupka nejaví závažné chyby, poškodenia a dá sa do nej ľahko zatlačiť necht, nemusí sa hokkaido šúpať. Bola by to škoda, pretože v šupke a tesne pod ňou je veľa cenných živín.

Staršie, dlhšie uskladnené hokkaido tekvice už môžu mať vrchnú šupku tvrdšiu alebo doudieranú. V takom prípade sa tekvica najskôr prekrojí na polovice, nakrája na polmesiace a z každého kúsku sa pomocou škrabky šupka jednoducho odstráni.

Varenie hokkaido

Tekvicu hokkaido pred varením očistíme od vnútorných zrniečok, nakrájame ju na rovnomerné kúsky a dáme variť do dostatočného množstva vody, aby boli všetky kúsky pod hladinou vody. Po približne 25 – 30 minútach bude hokkaido úplne zmäknutá. Týmto spôsobom sa hokaido pripravuje napríklad na polievku, omáčku či pyré.

Najlepšia hokkaido polievka
Videorecept

Najlepšia hokkaido polievka

Adri1017

Rýchly recept na krémovú hokkaido polievku s chlebovými krutónmi. Ak chcete polievku vo fit verzii, pripravte si hokkaido polievku bez smotany.

Zobraziť recept

Pečenie hokkaido

Pri pečení tekvicu hokkaido opäť prekrojíme na polovice, vyberieme zrnká a nakrájame ju na polmesiace. Pečú sa v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút. Vhodné je použiť plech vystlaný papierom na pečenie.

Upiecť sa dajú aj polovice očistenej tekvice. Časti uložíme rovnou stranou na plech a pečieme na 200 °C cca 40 – 45 minút. Vydlabaná upečená dužina sa dá použiť na prípravu sladkých koláčov. Veľmi obľúbené je tekvicové brownies.

Skvelá pečená hokkaido tekvica
Videorecept

Skvelá pečená hokkaido tekvica

lucia.priedhorska

Hokkaido pečené v rúre skvelé ako príloha alebo len tak samotné.

Zobraziť recept

👉Ako skladovať hokkaido?

Hokkaido je považovaná za jesenno-zimnú tekvicu. Za zrelú s dostatočne silnou šupkou sa považuje akonáhle jej začína zosychať stopka. Vtedy je už šupka pevnejšia a schopná ochrániť dužinu. Úroda sa preto zbiera najmä v septembri a októbri. 

Priamo neskonzumované tekvice vydržia v suchej pivnici 4 – 6 mesiacov, teda niekedy až do marca budúceho roka. Teplota v pivnici by však nemala klesnúť pod 10 °C ani vystúpiť nad 18 °C. Pri nízkych teplotách je riziko hniloby výrazne vyššie. Tekvice nekladieme priamo na zem. Najlepšie uskladniť hokkaido tekvice vo vzdušných debničkách tak, aby sa jednotlivé kusy medzi sebou nedotýkali.

👉Ako zmraziť hokkaido tekvicu?

Aj mrazenie hokkaido tekvice je veľmi jednoduché. Stačí ju nakrájať na kúsky (bez zrniek) alebo nastrúhať, vložiť do vrecúška/vhodnej plastovej nádoby a umiestniť do mrazničky. Ak ju najbližšie budeš potrebovať na varenie alebo pečenie, ponechaj hokkaido rozmraziť v chladničke. Neurýchľuj rozmrazenie pod prúdom teplej vody.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA