6
dní
2
hod.
6
min.

Ako správne skladovať orechy?

6 min. čítania

Máte doma vlašské orechy a nechcete ich ponechať napospas osudu? Potom máme pre vás tipy, ako skladovať orechy, aby ste z nich mali úžitok aj dlhé mesiace po jesennom zbere.

REKLAMA

Uskladnenie orechov sa riadi niekoľkými pravidlami. Prvým krokom úspechu je zber v správnom čase. Vlašské orechy, ktoré v našich končinách patria medzi najobľúbenejšie, sa zbierajú až po opadnutí zo stromov. Vtedy sa považujú za dostatočne zrelé. Najlepšie je orechy zbierať v suchý deň. Proces sušenia sa tak o niekoľko dní skráti a zároveň sa vyhnete aj nadmernému zafarbeniu rúk. Ak budete mať predsa len po zbere ruky zafarbené, najjednoduchšie ich vyčistíte citrónovou šťavou. Poďme však k samotnému skladovaniu orechov.

Skladovať orechy lúpané alebo nelúpané?

Nelúpané orechy sú v škrupine prirodzene chránené pred škodcami a zachovávajú si svoju dokonalú chuť a chrumkavosť. V priedušnom vrecku ich môžete skladovať dokonca aj zavesené vonku, na suchom a vetranom mieste. Aj do nelúpaných orechov sa však môžu dostať škodci alebo ich napadnúť pleseň, ak nie sú škrupiny dostatočne presušené. V neporušených škrupinách potom vydržia až jeden rok. Avšak, ak budete do koláča potrebovať hoci iba 200 gramov orechov, zakaždým si vyhraďte dostatok času na ich lúskanie (a následné upratovanie neporiadku). 

Na druhej strane, lúpané orechy zaberajú omnoho menej miesta. Už priamo pri ich lúskaní si ponecháte iba tie najzdravšie a najkrajšie. Avšak, stačí málo a začnú sa pomerne rýchlo kaziť – žltnú, plesnivejú alebo ich dokonca môžu napadnúť mole. Odhalené jadrá orechov preto potrebujú vhodné skladovanie na predĺženie trvanlivosti, vďaka ktorému ich budete mať kedykoľvek po ruke na prípravu obľúbených orechových koláčov a zákuskov. Napríklad do tejto skvelej citrónovo-orechovej torty alebo do dokonalých parížskych rožkov podľa klasického receptu!

Citrónovo-orechová torta

Rýchla a svieža torta.

Parížske rožky

Parížske rožky podľa klasického receptu. Kto nemá rád rastlinné tuky na pečenie, môže nahradiť maslom.

REKLAMA

Sušenie orechov

Očistené lúpané orechy stačí uložiť v jednej rovnomernej vrstve na plechy. Na suchom a dobre vetranom mieste sa presušia za približne 3 – 5 týždňov. Neoplatí sa sušenie urýchľovať pri vyšších teplotách, inak vlašské orechy zhorknú. 

Dôkladne presušené orechy sú bez zápachu, s príjemnou chuťou (bez horkosti) a jadro je po prekrojení biele.

Ak plánujete orechy použiť najbližšie týždne, napríklad na vianočné pečenie alebo na tieto tradičné žĺtkové rezy, vystačíte s jednoduchým uskladnením do čistého a suchého pohára s viečkom. Po odložení do chladničky vydržia vysušené orechy v uzatvorenom pohári minimálne 2 mesiace.

Žĺtkové rezy

Tentokrát obľúbený koláč môjho manžela, klasické žĺtkové rezy.

Mrazenie orechov

Presušené orechy vydržia v mrazničke až jeden rok. Skvelá správa! Môžete tak uskladniť lúpané polovičky orechov, orechy posekané na hrubo aj pomleté najemno. Ideálne je nabaliť si presne navážené množstvo orechov do mikroténových vreciek alebo uzatvárateľných malých dóz. 

Pamätajte na to, že orechy do seba dokážu až príliš rýchlo absorbovať pachy aromatickej zeleniny a húb, preto potrebujú precízne zabalenie. Nezabudnite si na každé vrecko zaznačiť dátum, aby ste vždy spracovávali dátumovo najstaršie orechy.

Zaváranie orechov na sucho

Už asi tušíte na sterilizovanie orechov na sucho nebudete potrebovať žiadny nálev. Ako postupovať?

  • Presušené zdravé orechy bez škrupín naložíme do čistých a suchých vysterilizovaných pohárov. Do jedného 7 dcl pohára sa zmestí približne 300 – 330 g orechov. Poháre pevne uzatvoríme viečkom.
  • Na dno hrnca dáme papier na pečenie. Do hrnca vložíme poháre naplnené orechmi. 
  • Dolejeme vodu cca 2 – 3 cm pod okraj viečok.
  • Orechy po dosiahnutí teploty 80 °C sterilizujeme približne 5 – 7 minút.
  • Opatrne ich vyberieme z vody a uložíme na rozloženú utierku vychladnúť. Poháre postavíme hore dnom, aby viečka lepšie chytili.
REKLAMA

Zaváranie orechov na sucho môže tiež prebehnúť v rúre alebo mikrovlnke

  • Naplníme zavárací pohár orechmi a dáme ho zohrievať na plný výkon do mikrovlnky aspoň na 2 minúty. Pohár však nezatvárame. Opatrne horúci pohár vyberieme z mikrovlnky, uzatvoríme viečkom. Viečko utiahneme a odložíme pohár chladnúť obrátený viečkom nadol.
  • Zaváranie orechov v rúre prebieha síce trochu dlhšie, no stále pomerne nenáročne. Poháre naplnené orechmi vložíme do rúry predhriatej na 70 °C na 10 minút bez viečok. Po prvých 10 minútach poháre vyberieme, uzatvoríme viečkami, avšak bez silného doťahovania a vložíme ich do rúry na ďalších 10 minút. Následne poháre s orechmi vyberieme z rúry, silno utiahneme viečka (s pomocou utierok) a odložíme chladnúť otočené hore dnom.

Tip na nový nedeľný dezert s orechmi? Vyskúšajte hruškový koláč s orechmi, nepečené žerbó guľky alebo opitého Izidora, no tentokrát v netradične v košíčkoch.

Hruškový koláč s orechmi

Vynikajúci kakaový koláčik s hruškami a nasekanými vlašskými a pekanovými orechmi je ďalší z experimentov, ktoré v mojej kuchyni vznikli a na tento som obzvlášť hrdá, pretože je fakt perfektný!

Nepečené žerbo guľky

Jednoduché, nenáročné na prípravu. U nás sú veľmi obľúbené 😋. Oriešky, sušienky... a marhuľový džem im dodá tú správnu chuť. Obalené v čokoláde 🍫 chutia výborne.

Opitý izidor košíčky

Klasický dezert, ktorý všetci poznáme len vo verzii v košíčkoch.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA