Zdroj: Johanna Mühlbauer for Adobe Stock
Zemiaková polievka za 35 minút
Jednou z mojich najobľúbenejších polievok je táto zemiakové pyré. Je výživná, sýta a má hladkú, krémovú konzistenciu, ktorá je jednoducho úžasná. Je to skvelý recept, ktorý robím už mnoho rokov a každú chvíľu ho upravujem, ale základná chuť zostáva vždy rovnaká a je jednoducho neodolateľná.
Ingrediencie
- 6 veľké zemiaky
- 2 mrkiev
- 1 Cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l zeleninový bujón
- 200 ml Krém
- soľ a korenie
- 2 Tablespoon maslo
- čerstvá petržlenová vňať
- Krutóny (voliteľné)
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu zemiakovej polievky najprv ošúpte zemiaky, mrkvu a cibuľu a nakrájajte ich na stredne veľké kúsky. Na tomto mieste je dôležité spomenúť, že veľkosť kúskov ovplyvňuje čas varenia. Veľké kusy si vyžadujú dlhší čas varenia.
Do veľkého hrnca dajte maslo a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezpriehľadnie. Počas varenia sa ma často pýtajú, aká má byť teplota. Tu odporúčam cibuľu a cesnak dusiť na strednom ohni.
Teraz pridajte kúsky zemiakov a mrkvy a nechajte ich niekoľko minút smažiť. Zistil som, že to dodá pokrmu hlbšiu chuť.
Pridajte zeleninový vývar a polievku varte asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
Keď je zelenina mäkká, môžete polievku rozmixovať ručným mixérom alebo v kuchynskom robote do hladka. Nezabudnite nastaviť prístroj na plný výkon, inak bude polievka príliš riedka. Odporúčam začať pomaly a postupne zvyšovať rýchlosť.
Nakoniec vmiešajte smotanu a dochuťte soľou a korením. Pridaním smotany na konci dosiahnete extra krémovú konzistenciu a chuť.
Zemiakovú polievku podávajte horúcu a ozdobte ju petržlenovou vňaťou a krutónmi (voliteľné). Na vrch polievky pridajte trochu smotany.