Šťavnatá vianočka plnená jablkami
Šťavnatá vianočka plnená jablkami. To musíte vyskúšať. Budete to chcieť každý deň.
Ingrediencie
Plnka:
- 8 ks stredne veľké jablká
- 20 g trstinový cukor
- 5 g škorica mletá
- 55 g hrozienka
Kvások:
- 15 g trstinový cukor
- 14 g aktívne sušené droždie
- 15 g múka
- 25 ml kozie mlieko
Cesto:
- 650 g hladká múka
- 140 g trstinový cukor
- 8 g soľ
- 120 g maslo rozpustené
- 1 ks vajce
Ostatné:
- 1 vajce na potretie
Najnovšie letáky
Postup
Jablká očistíme a nastrúhame na hrubo.
V miske ich zmiešame s trstinovým cukrom, škoricou a hrozienkami.
Na panvici ich dusíme zakryté cca 15 - 20 minút. Po udusení ich necháme vychladnúť.
Kvások - v miske zmiešame trstinový cukor, droždie, múku a vlažné kozie mlieko. Zamiešajte spolu a nechajte prikryté odpočívať 15 minút.
V druhej miske zmiešajte múku na cesto, trstinový cukor, soľ, maslo, vajce, kvások. Cesto vymiešame a necháme prikryté 30 minút odpočívať.
Cesto rozdelíme na 10 ks, každý kus vyvaľkajte, naplňte plnkou a zrolujte.
Vezmeme si 3 rolky a prepletieme ich medzi sebou. Na ne položíme ďalšie 2 rolky. Necháme ich prikryté 30 minút odpočívať.
Vianočku pred pečením potrieme vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C zhruba 30 minút.