:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/fGE3lSJZ3OgHwsz4fO1D/4fb9c3d43d382534c236026d561b77.jpeg)
Šolet s klobáskami Kishke
Toto je tradičné židovské jedlo, ktoré sa varí v noci veľmi dlho a pomaly. Pripravuje sa na sabat.
Ingrediencie
Suroviny
- 500 g hovädzie mäso
- 2 ks dreňové kosti
- 500 g zemiak
- 2 ks stredne veľké cibule
- 250 g biela fazuľa
- 1 l hovädzí vývar
- 1 čl paprika
- 1 čl soľ
- 1 čl mleté čierne korenie
Kishke
- 150 g pomletý Matzo (slovenská verzia je Maces)
- 20 g husací alebo kurací tuk
- 12 g strúhanka
- 1 ks veľká cibuľa
- 1 ks mrkva
- 2 ks paličky zeleru
- 5 ks strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- kurací vývar
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že si namočíme fazuľu na 4 hodiny. Jačmeň opláchneme v studenej vode. Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do vysokého hrnca. Na zemiaky uložíme nakrájanú cibuľu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/fGE3lSJZ3OgHwsz4fO1D/cb14a9d4680e1fd76f232079cc36fc.jpeg)
Zdroj: Youtube
Na cibuľu uložíme mäso s kosťami.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/fGE3lSJZ3OgHwsz4fO1D/46754599b8791a39b96b2091208169.jpeg)
Zdroj: Youtube
Na mäso nasypeme fazuľu, jačmeň, lyžičku soli, papriky a čierneho korenia.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/fGE3lSJZ3OgHwsz4fO1D/064ac0baac0c777666a23d81e537d8.jpeg)
Zdroj: Youtube
Nakoniec všetko zalejeme vývarom. Varíme veľmi pomaly 10 hodín.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/fGE3lSJZ3OgHwsz4fO1D/29276a3e1b3d92322d7dd082044332.jpeg)
Zdroj: Youtube
Ďalej pokračujeme s prípravou Kishke. Zeleninu očístíme a nakrájame na kocky. Cesnak rozdrvíme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/fGE3lSJZ3OgHwsz4fO1D/78912e6fb3ff4ad0852c20518c1724.jpeg)
Zdroj: Youtube
V hrnci rozpálime tuk a pridáme nakrájanú zeleninu. Taktiež v mixéri rozdrtíme Maces na prášok. Zeleninu dusíme približne 20 minút a vypneme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/fGE3lSJZ3OgHwsz4fO1D/7d675eb42fd27aac656d245531cf4a.jpeg)
Zdroj: Youtube
Potom pridáme maces prášok, osolíme a okoreníme a prilejeme trošku vývaru. Vznikne tuhá kaša, ktorú zmixujeme ručným mixérom.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/fGE3lSJZ3OgHwsz4fO1D/3dcedd3547fdfb841559a3829db711.jpeg)
Zdroj: Youtube
Pokračujeme s prípravou klobás. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 160°C. Pripravíme si papier na pečenie a alobal. Vytvoríme z nich obal na klobásu, do ktorého naložíme rozmixovanú zmes.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/fGE3lSJZ3OgHwsz4fO1D/d84b3ec3f11987c4726dbe0f58b0ff.jpeg)
Zdroj: Youtube
Klobásy pečieme približne 45 minút.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/fGE3lSJZ3OgHwsz4fO1D/585c78a4d00f3d5a0dc09003279411.jpeg)
Zdroj: Youtube