REKLAMA
Paradajkovo-papriková omáčka na zimu (základ na Bolognese omáčku)

Paradajkovo-papriková omáčka na zimu (základ na Bolognese omáčku)

Výborná omáčka z letných surovín, plná pravej chuti voňavej zeleniny, na ktorej si môžte pochutnať v takejto podobe aj v zime🙂 Túto omáčku robievam ako ZÁKLAD na Bolognese omáčku, alebo Tuniakovú omáčku.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
10
  • 5 kg paradajky Pridané do
  • 2 kg paprika Pridané do
  • 1 kg Cibuľa Pridané do
  • 300 ml olej Pridané do
  • 200 ml cukor kryštálový alebo podla chuti Pridané do
  • 4 pl paradajková pasta Pridané do
  • 3 pl mletá červená paprika Pridané do
  • 1 pl mleté čierne korenie Pridané do
  • 3 pl soľ alebo podla chuti Pridané do
  • 10 g oregano Pridané do
  • 10 g bazalka Pridané do
REKLAMA

Postup

120 min.
1. Krok

Zeleninu si najprv dobre umyjeme. Papriku pokrájame na malé tenké kúsky, cibulu na drobno a paradajky tiež na menšie kusy. Je to chutnejšie a aj oku lahodiace, ked tam v omáčke neplávajú velké šupky

2. Krok

Do hrnca dáme olej a zosklovatíme na ňom cibulu, ktorú sme trocha osolili. Následne dáme mletú papriku a necháme minutku poškvrčať. Pridáme pokrájanú papriku, osolíme 1/2pl soli, premiešame a necháme, nech sa za občasného miešania celá poriadne prehreje, poprípade trocha zmenší svoj objem

3. Krok

Následne pridáme pokrájané paradajky, soľ, oregano, bazalku, mleté čierne korenie a paradajkovú pastu/pyré. Poriadne premiešame a necháme variť 1 hodinu

4. Krok

Asi po 1 hodine varenia(od bodu varu) pridáme cukor a varíme pomaly ešte cca.1hodinu. To záleží aj od toho, že či chcete mať redšiu, alebo hustejšiu omáčku a aj od toho, že aké šťavnaté sú vaše paradajky🙂 Ak chcete mať redšiu, postačí aj 1/2 hodina. Chodte jednoducho podla oka

5. Krok

Omáčku dáme do fliaš, poriadne zakrútime a otočíme hore dnom. Necháme takto celkom vychladnúť. Ja odkladám vždy takto, bez sterilizovania a nikdy sa mi nič nepokazilo. Jedine musíte dávať pozor na to, aby ste mali dobré vrchnáky a nie s nejakou chybou. Z tejto dávky mi vyšlo 10ks 7decových fliaš.

Paradajkovo-papriková omáčka na zimu (základ na Bolognese omáčku) - krok prípravy 1
6. Krok

Omáčka je naozaj výborná🥰 Neskôr, podla toho že akú omáčku budete z nej pripravovať, pridáte ostatné už klasické prísady. Ja napríklad do Bolognese dám mleté mäso a dochutím ešte cesnakom a rascou. Prípadne ešte oregano👍 Keď robím tuniakovú, tak tam dávam už jedine tuniakové filé v oleji. Nedochucujem ničím iným. Poprípade zvyknem omáčku trošku zahustiť škrobom, to preto aby omáčka zjemnela a mala peknú hladkú chuť🥰👌 Fantázia je jednoducho vo vašich rukách, vytvorte si z tohto základu vašu obľúbenú omáčku na cestoviny.

Paradajkovo-papriková omáčka na zimu (základ na Bolognese omáčku) - krok prípravy 1
7. Krok

Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4939 receptov

Lacné jedlá

1546 receptov

Mäsité jedlá

2278 receptov

Kuracie mäso

796 receptov

Dezert

3822 receptov

Nátierky

336 receptov