![Najlepšie smažené pirôžky Najlepšie smažené pirôžky](https://eu.tastescdn.net/thumbor/dVnXXOgWNB_37K95aRYR3cxXCW8=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/JR7NJYccyBPRpzVG99He/fc1aecff8a76d88f85d07cf99a5609.jpeg)
Zdroj: FB: Slovenské jedlá a iné...,,dobroty starých materí,,
Najlepšie smažené pirôžky
Makové pirôžky recept
Ingrediencie
Cesto
- 500 g polohrubá múka
- 300 ml vlažného mlieka
- 42 g droždia čerstvého
- 1 vajíčko
- 1 uvarený zemiak
- 1 pl oleja
- 2 pl kryštálový cukor
- Štipka soľ
Plnka
- 200 g mletý mak
- 200 g slivkového lekváru
- 1 pl rum
- 1 kl citrónovej kôry
- 3 pl práškový cukor
- 1 dcl mlieko
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Droždie vymiešame s cukrom na kašičku. Pridáme časť z vlažného mlieka a necháme prikryté utierkou asi 10 minút kysnúť. Uvarený vychladnutý zemiak na jemno nastrúhame a pridáme k osolenej múke.
Pridáme vajce, olej a nakysnutý kvások spolu so zvyškom vlažného mlieka.Spracujeme hustejšie cesto, pričom podsýpame múkou, ak by sa lepilo. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste.
Zmiešame mak s lekvárom, pridáme rum a citrónovú kôru, cukor. Podľa potreby pridáme mlieko. Plnka by mala byť hustá ale nesmie byť suchá.
Vykysnuté cesto na pirôžky rozvaľkáme asi na centimetrovú hrúbku do tvaru obdĺžnika a pokrájame na 25 dielov. Na každú časť dáme kúsok plnky. Pirôžky zavinieme, boky prstami pevne stlačíme. Rukou vyšúľame valčeky, ktoré necháme chvíľočku nakysnúť.
Rozpálime si olej v hlbšej panvici a pirôžky smažíme do zlata. nehcáme odkvapkať na papierovom obrúsku.