REKLAMA

Zdroj: FB: Slovenské jedlá a iné...,,dobroty starých materí,,

Najlepšie smažené pirôžky

Makové pirôžky recept

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
25

Cesto

  • 500 g polohrubá múka Pridané do
  • 300 ml vlažného mlieka Pridané do
  • 42 g droždia čerstvého Pridané do
  • 1 vajíčko Pridané do
  • 1 uvarený zemiak Pridané do
  • 1 pl oleja Pridané do
  • 2 pl kryštálový cukor Pridané do
  • Štipka soľ Pridané do

Plnka

  • 200 g mletý mak Pridané do
  • 200 g slivkového lekváru Pridané do
  • 1 pl rum Pridané do
  • 1 kl citrónovej kôry Pridané do
  • 3 pl práškový cukor Pridané do
  • 1 dcl mlieko Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

120 min.
1. Krok

Droždie vymiešame s cukrom na kašičku. Pridáme časť z vlažného mlieka a necháme prikryté utierkou asi 10 minút kysnúť. Uvarený vychladnutý zemiak na jemno nastrúhame a pridáme k osolenej múke.

2. Krok

Pridáme vajce, olej a nakysnutý kvások spolu so zvyškom vlažného mlieka.Spracujeme hustejšie cesto, pričom podsýpame múkou, ak by sa lepilo. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste.

3. Krok

Zmiešame mak s lekvárom, pridáme rum a citrónovú kôru, cukor. Podľa potreby pridáme mlieko. Plnka by mala byť hustá ale nesmie byť suchá.

4. Krok

Vykysnuté cesto na pirôžky rozvaľkáme asi na centimetrovú hrúbku do tvaru obdĺžnika a pokrájame na 25 dielov. Na každú časť dáme kúsok plnky. Pirôžky zavinieme, boky prstami pevne stlačíme. Rukou vyšúľame valčeky, ktoré necháme chvíľočku nakysnúť.

5. Krok

Rozpálime si olej v hlbšej panvici a pirôžky smažíme do zlata. nehcáme odkvapkať na papierovom obrúsku.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov