Mrežovník
Klasický koláčik od babičky
- 40Minút
- 24Počet porcií
Ingrediencie
- 550 g hladká múka
- 250 g Hera
- 250 g práškový cukor
- 2 ks vajec
- 100 g mleté orechy
- štipka soli
- 1⁄2 balíčka prášku do pečiva
- na špičku noža sódy bikarbóny
- džem
Postup
Do misky si odvážime múku, cukor, orechy, heru. Pridáme soľ, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a vajcia. Vypracujeme hladké cesto. Bude sa lepiť , preto je dôležité si ho pre ďalšou prácou dať do chladu. Ja dávam na 10 minút do mraziaku. Keď je cesto vychladené, rozdelíme ho na dve časti, tá časť ktorá údená spodok plechu musí byť väčšia. Z druhej časti budeme tvarovať mriežku. Prvý časť cesta teda vyvaľkáme a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto natrieme poriadne džemom (ja používam džem z čiernych ríbezlí, vždy je lepší výrazný džem). Džem si môžeme nechať povoliť v mikrovlnke, aby sa lepšie natieral. Na vrstvu džemu ukladáme mriežku zo zvyšného cesta. Pečieme vo vyhriatej trúbe na 200stupňov zhruba 20 minút. Keď je koláčik upečený a vychladnutý môžeme ho posypať práškovým cukrom.
Zdieľaj recept s ostatnými
Obľúbené recepty
Top kategórie
Mrežovník
Klasický koláčik od babičky
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/z100ruTq6pZx3vjdyGmZ/4fe3143c9be74ebf3453f2503e6603d1.jpeg)
Do misky si odvážime múku, cukor, orechy, heru. Pridáme soľ, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a vajcia. Vypracujeme hladké cesto. Bude sa lepiť , preto je dôležité si ho pre ďalšou prácou dať do chladu. Ja dávam na 10 minút do mraziaku. Keď je cesto vychladené, rozdelíme ho na dve časti, tá časť ktorá údená spodok plechu musí byť väčšia. Z druhej časti budeme tvarovať mriežku. Prvý časť cesta teda vyvaľkáme a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto natrieme poriadne džemom (ja používam džem z čiernych ríbezlí, vždy je lepší výrazný džem). Džem si môžeme nechať povoliť v mikrovlnke, aby sa lepšie natieral. Na vrstvu džemu ukladáme mriežku zo zvyšného cesta. Pečieme vo vyhriatej trúbe na 200stupňov zhruba 20 minút. Keď je koláčik upečený a vychladnutý môžeme ho posypať práškovým cukrom.