VIDEORECEPT Mäsové guľky v paradajkovej omáčke
Klasický talianský recept na mäsové guľky v paradajkovej omáčke, chutný s cestovinami ale aj s chlebom.
- 55Minút
- 4Počet porcií
Ingrediencie
Mäsové guľky
- 1⁄2 kg mletého hovädzieho mäsa
- 1⁄2 kg mletého bravčového alebo kuracieho mäsa
- 0.7 šálky strúhanky
- 0.3 šálky mlieka
- 1 šálka strúhaného parmezánu
- 2 ks vajec
- 1 cibuľa
- 1 lyžica sušeného cesnakového korenia
- 1⁄2 lyžičky sušeného oregana
- 1 lyžička soli
- 1 šálka nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- mletá paprika
- olivový olej na opekanie
Omáčka
- 0.3 šálky extra panenského olivového oleja
- 1 cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- Štipka červenej mletej papriky
- 1 plechovka drvených paradajok
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička soli
- 1⁄2 lyžičky sušeného oregana
- 2 listy sušené bobkové
Na dokončenie
- strúhaný parmezán
- listy čerstvej bazalky
- špagety alebo opečený chlieb
Postup
Ako prvé si spravíme fašírky: Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso, strúhanku, mlieko, parmezán, vajce, nakrájanú cibuľu, cesnakový prášok, oregano, soľ, petržlenovú vňať a mletú papriku – všetko okrem oleja. Miešajte rukami, kým sa rovnomerne zmes nespojí. Vyhnite sa ich nadmernému miešaniu, aby mäsové guľky neboli pri opekaní príliž tvrdé.
Zdroj: Youtube
Vytvarujte guľôčky veľkosti, aká je vám najmilšia.
Zdroj: Youtube
Použite veľkú panvicu s vysokými stenami a pokrievkou. Mala by byť dostatočne veľká, aby sa do nej zmestili mäsové guľky aj omáčka. Na strednom ohni zohrejte olej. Guličky opečieme zo všetkých strán. Netlačte ich na panvicu. Keď sú dostatočné opečené, guľky vyberieme a dáme bokom na tanier.
Zdroj: Youtube
Na tú istú panvicu, aj so všetkými opečenými kúskami, ktoré zostali na dne, pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak a papriku. Varte asi 2 minúty do zmäknutia.
Zdroj: Youtube
Pridajte paradajky, oregano, cukor, soľ, korenie a bobkové listy. Premiešame a necháme podusiť. Vráťte mäsové guľky späť.
Zdroj: Youtube
Všetky guľky pooblievajte omáčkou. Prikryte a nechajte variť asi 20-30 minút. V prípade potreby môžete dosoliť alebo alebo pridať cukor.
Zdroj: Youtube
Podávame so špagetami alebo cesnakovým chlebom. Guľky posypeme petržlenovou vňaťou a parmezánom. Mňam!
Zdroj: Youtube
Zdieľaj recept s ostatnými
Obľúbené recepty
Top kategórie
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke
Klasický talianský recept na mäsové guľky v paradajkovej omáčke, chutný s cestovinami ale aj s chlebom.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/1vlA_xfsFGrQSbIOQdDY/b27160009ad492f606b7d00d981aff.jpeg)
Ako prvé si spravíme fašírky: Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso, strúhanku, mlieko, parmezán, vajce, nakrájanú cibuľu, cesnakový prášok, oregano, soľ, petržlenovú vňať a mletú papriku – všetko okrem oleja. Miešajte rukami, kým sa rovnomerne zmes nespojí. Vyhnite sa ich nadmernému miešaniu, aby mäsové guľky neboli pri opekaní príliž tvrdé.
Vytvarujte guľôčky veľkosti, aká je vám najmilšia.
Použite veľkú panvicu s vysokými stenami a pokrievkou. Mala by byť dostatočne veľká, aby sa do nej zmestili mäsové guľky aj omáčka. Na strednom ohni zohrejte olej. Guličky opečieme zo všetkých strán. Netlačte ich na panvicu. Keď sú dostatočné opečené, guľky vyberieme a dáme bokom na tanier.
Na tú istú panvicu, aj so všetkými opečenými kúskami, ktoré zostali na dne, pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak a papriku. Varte asi 2 minúty do zmäknutia.
Pridajte paradajky, oregano, cukor, soľ, korenie a bobkové listy. Premiešame a necháme podusiť. Vráťte mäsové guľky späť.
Všetky guľky pooblievajte omáčkou. Prikryte a nechajte variť asi 20-30 minút. V prípade potreby môžete dosoliť alebo alebo pridať cukor.
Podávame so špagetami alebo cesnakovým chlebom. Guľky posypeme petržlenovou vňaťou a parmezánom. Mňam!