Kapustníky
Recept našich babičiek ,,patria medzi tradičné dobroty pretože spojenie krehkého cesta a usmaženej hlávkovej kapusty dostaneme naozaj skvelú pochúťku.
Ingrediencie
Cesto
- 20 g kryštálový cukor
- 650 ml mlieko
- 42 g Kvasnice
- 2 kl soľ
- 300 g hladká múka
- 650 g hrubá múka
Kapusta,, plnka"
- 1 kapusta hlávková
- soľ a korenie
- bravčová masť
- oškvarky
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najskôr si spravíme kvások. Do vlažného mlieka dáme cukor a rozdrobíme kvasnice. Počkáme kým nakysnú .
Pridáme oba druhy múky, mlieko, soľ a vymiesime cesto.Necháme asi 1h-1,5h nakysnúť.
Medzi tým si nakrájame kapustu a na masti s oškvarkami osmažíme. Pridáme soľ a korenie a hotovú kapustu necháme vychladnúť.
Z vykysnutého cesta urobíme malé bochník a necháme ich asi 10 minút nakysnúť. Každý bochníček v ruke roztiahneme a naplníme kapustou. Zvinieme a jemne rukami roztlačíme. Plechy si vystelieme mastným papierom a kapustníky uložíme na plechy.Dôležité je poprepichovať vidličkou aby sa pri pečení nenafúkli.Pečieme ich asi 30 minút na 190st.Po vybratí z rúry ešte horúce potrieme bravčovou masťou.
Kto ma rád na sladko, pridá si pri dusení do kapusty cukor.Kto rád mastnejšie tak plech potrie bravčovou masťou. Ak máte cesto hustejšie, pridajte si mlieko.
Ku kapustníkom sa super hodí fazuľová polievka. Pozrite moje recepty 😉