![Fantastické šišky Fantastické šišky](https://eu.tastescdn.net/thumbor/ySCq3bqnMRNslureA0BZ6Tqdi-4=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/-Wce0nbHdjufp0XVrso6/fdaf8e5aae6e982bffbc842a798c3f.jpeg)
Fantastické šišky
Deti sa ich nevedia dojesť, ale aj dospelí ich zbožňujú! Šišky sú jedny z najobľúbenejších sladkých pečív. Ich príprava je veľmi jednoduchá, tu sa naozaj nedá čo pokaziť :-) Sú fantastické s lekvárom, len tak posypané cukrom, alebo obliate čokopolevou🙂
Ingrediencie
Cesto
- 800 g hladká múka
- 200 g polohrubá múka
- 200 g kryštálový cukor
- 2 ks žĺtko
- 100 g maslo
- 3 pl šťava citrónová
- 6 dl mlieko
- 50 g čerstvé droždie
- 1 bal cukor vanilkový
Okrem toho
- na vyprážanie olej
- Lekvár (alebo iná plnka podľa chuti)
- cukor práškový (na posypanie)
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, kryštálový a vanilkový cukor a soľ. Pridáme žĺtky, tekuté maslo a v 2 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 4-4,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podľa toho, ako múka pije. Výsledné cesto má byť jemné, polomäkké a oddeľuje sa od misky. Nakoniec cesto krátko vymiesime do bochníka a necháme 1 h kysnúť.
Keď cesto nakyslo, na pomúčenej doske ho znova veľmi zľahka premiesime. Následne ho vyvaľkáme do kruhu hrúbky 1 cm a povykrajujeme pohárom (alebo vykrajovátkom na kolieska) šišky. Ja som robila o priemere 8 cm.
Do vykrojených koliesok vytlačíme hlboké jamky a následne šišky necháme zakryté 20 minút podkysnúť.
Podkysnuté vyprážame v horúcom oleji z oboch strán. Do oleja sa kladú vždy tou jamkou nadol, aby pri vyprážaní pekne zostala a nezanikla ;-) Upečené vykladáme na kuchynský papier, aby odsal prebytočný tuk.
Šišky podávame podľa chuti s lekvárom, nutellou, ovocnou penou, alebo len posypané cukrom :-) Sú výborné a veľmi obľúbené aj poliate čokopolevou a ozdobené cukríčkami, niečo ako donutky🙂👌
![Fantastické šišky - krok prípravy 1 Fantastické šišky - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/dRtagpzPN3Fz_1DkCILgtC7fcJs=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/-Wce0nbHdjufp0XVrso6/da37c7bd9b9ab86405fdd94fb30a0c.jpeg)
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com
![Fantastické šišky - krok prípravy 1 Fantastické šišky - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/SScVN56TnRSTqGF3hEjNMRe8T4M=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/-Wce0nbHdjufp0XVrso6/30e7bf064ccc7ed4c84e21b0298b93.jpeg)
uzasne moje oblubene