:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/Oj7xeOY6vhE6aBER1Bc5/86007333d24db8912d1e0bcc85cff9.jpeg)
Zdroj: Jobrestful from Getty Images
Domáce maslové croissanty
Recept na domáce maslové croissanty, ktoré si dokážete sami upiecť.
Ingrediencie
- 500 g hladká múka
- 11⁄2 kl soľ
- 55 g cukru
- 21⁄4 kl sušeného droždia
- 240 ml mlieka
- 280 g masla
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Zmiešajte múku, soľ, cukor a droždie v miske. Prilejte mlieko a vypracujte cesto.
Cesto potom nechajte asi hodinu kysnúť na teplom mieste.
Maslo roztlačte medzi dvomi kusmi papiera do tvaru štvorca a nechajte ho v chladničke vychladnúť. Je dôležité, aby maslo bolo studené, ale mäkké, aby sa dalo ľahko zrolovať do cesta.
Po hodine cesto vyvaľkáme, vložíme doň studené maslo a zvaľkáme ho do obdĺžnika.
Cesto potom dáme opäť do chladničky, aby sa maslo v ceste nestihlo roztopiť. To je kľúčové pre dosiahnutie dokonalých vrstiev.
Po 30 minútach v chladničke cesto opäť vyvaľkáme, zložíme na štvrtiny a opäť necháme v chladničke odpočívať.
Tento proces opakujeme ešte dva krát.
Napokon cesto rozkrájame na trojuholníky, ktoré zrolujeme do tvaru croissantov a necháme ešte hodinu kysnúť.
Upečieme ich pri teplote 200°C cca 15-20 minút.