REKLAMA

Zdroj: Facebook - Varenie je radosť.

Domáca čalamáda bez sterilizácie

Pripravte si domácu čalamádu. ktorú netreba sterilizovať a zostane chrumkavá a čerstvá. Výborne sa hodí napríklad k pečenému mäsu, rezňom, zabíjačkovým špecialitám.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
1
  • 2 kg hlávková kapusta Pridané do
  • 500 g Cibuľa Pridané do
  • 1 kg šalátová uhorka Pridané do
  • 1 kg paprika Pridané do
  • 400 g mrkva Pridané do
  • 300 ml ocot 8% Pridané do
  • 400 g kryštálový cukor Pridané do
  • 70 g soľ Pridané do
  • 1 pl celé čierne korenie Pridané do
  • chili paprička Pridané do
  • 3 ks bobkový list Pridané do
  • 1 čl kyselina citrónová Pridané do
  • 1 čl borkén - potravinárska konzervačná látka Pridané do
REKLAMA

Postup

400 min.
1. Krok

Zeleninu očistíme a nakrájame. Hlavkovú kapustu a papriku nakrájame na tenké pásiky, cibuľu na mesiačiky, uhorku a mrkvu na kolieska. Všetko spolu premiešame.

2. Krok

V druhej miske zmiešame kryštáľový cukor, soľ, kyselinu citrónovú, borkén, polámaný bobkový list a celé čierne korenie.

3. Krok

Zmes pridáme k nakrájanej zelenine a poriadne premiešame. Na koniec prilejeme ocot. Vodu netreba, pretože zelenina pustí dosť štavy.

4. Krok

Rukami poriadne všetko spolu premiešame a necháme 6 hodín odpočívať.

5. Krok

Pripravenú zmes naložíme do pohárov. Do každého pohára môžeme vložiť jednu feferónku a zalejeme až po okraj šťavou zo zmesi. Poháre uzavieme vysterilizovaným suchým viečkom.

6. Krok

Čalamádu treba odložiť do tmavej miestnosti - špajze. Môžeme ju konzumovať približne o 1 mesiac. Po otvorení skladovať v chladničke. Takto pripravená čalamáda vydrží približne 2 roky.

Komentáre (2)

Maria_Lassuova 20. 10. 2023

Mne sa nikdy nepodarí Čalamáda ani lečo vyskúšam a uvidím možno to bude teraz ďakujem ♥️💕🥹😍🥰

Xenia 26. 10. 2022

také ste mi chute narobili :-)

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4197 receptov

Mäsité jedlá

2022 receptov

Mascarpone

292 receptov

Dezert

3174 receptov

Raňajky

1181 receptov

Večera

3871 receptov

Cestoviny

463 receptov