REKLAMA

Zdroj: LeventKonuk from Getty Images

Buchta bez oleja

Moja rodina miluje buchty a kysnutý chlieb, ale ako dietologička sa vždy snažím nájsť zdravšie verzie našich obľúbených jedál. Toto cesto som zachovala bez oleja a vďaka svojej profesii a osobným skúsenostiam viem, že spĺňa všetky kritériá zdravej výživy.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
6
  • 500 g hladká múka Pridané do
  • 1 Lyžica soľ Pridané do
  • 30 g cukor Pridané do
  • 1 taška sušené kvasnice Pridané do
  • 300 ml Vlažné mlieko Pridané do
  • 1 ks vajce Pridané do
  • Tuk na vymastenie formy Pridané do
REKLAMA

Postup

60 min.
1. Krok

Najprv zmiešajte všetky suché prísady v miske - múku, soľ, cukor a droždie. Vo vedľajšej miske vyšľahajte vajcia s vlažným mliekom a potom túto zmes pridajte k suchým prísadám.

2. Krok

Začnite miesiť cesto s papierovou vareškou. Ide o dôležitý krok, ktorý by sa nemal uponáhľať. Hnetenie cesta by malo trvať aspoň 10 minút, aby sa všetky prísady správne spojili a cesto bolo hladké a pružné.

3. Krok

Cesto nechajte v miske, prikryte ho utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň 30 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem. Túto časť prípravy mala rada moja babička, ktorá mala vždy rada dokonale vykysnuté cesto.

4. Krok

Medzitým vymastite formu. Keď cesto vykysne, prelož ho na pomúčenú pracovnú plochu a vytvaruj z neho požadovaný tvar buchty. Buďte opatrní, aby ste cesto príliš nepoškodili a aby sa nezväčšilo.

5. Krok

Pečte 35-40 minút pri teplote 180 stupňov dozlatista. Pri pečení buchty vždy používajte strednú úroveň rúry, aby sa buchta upiekla rovnomerne.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4726 receptov

Mäsité jedlá

2219 receptov

Kuracie mäso

778 receptov

Dezert

3629 receptov

Na panvici

1221 receptov

Vianočné

243 receptov

Mascarpone

338 receptov

Pre diabetikov

633 receptov