Výborné lúhované pečivo ( Laugengebäck)

VIDEORECEPT Výborné lúhované pečivo ( Laugengebäck)

REKLAMA

Krásne vyzerajúce a chuťovo úžasné pečivo, ktoré si viete jednoducho pripraviť aj vy doma. V tomto recepte cesto kysne klasicky a nie v chladničke, preto ho máte ovela rýchlejšie na stole. Tu sa lúhuje nekomplikovane v jedlej sóde, čiže sódabikarbóne👍

  • 60Minút
  • 8Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
8

Cesto

  • 600 g múka hladká Pridané do
  • 400 ml voda Pridané do
  • 50 g rozpustené maslo Pridané do
  • 1 pl soľ Pridané do
  • 1 pl cukor kryštálový Pridané do
  • 21 g čerstvé droždie Pridané do

Vodný kúpeľ

  • 112 l voda Pridané do
  • 3 pl sóda bikarbóna (Natrium karbonát) Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Vo vode rozmiešame cukor, soľ a droždie. Pridáme tekuté maslo a postupne pomaly pridávame do vody aj múku. Aby sme dostali pekné polomäkké cesto, musíme ho na konci miesiť 2-3 minúty. Nakoniec necháme cesto 40 minút kysnúť. Nakysnuté cesto rozdelíme na 8 častí, ktoré upravíme do bochníkov. Každý bochník vytvarujeme do podlhovastého tvaru a zakryté necháme 15 minút oddychovať. Za ten čas pripravíme vodný kúpeľ z vody a sóda bikarbóny. Vodu so sódou bikarbónou necháme 2-3 minúty variť, potom stíšime na malý plameň, aby veľmi pomaly vrelo. Pečivo vkladáme do kúpeľa a necháme ho plávať 30 sekúnd. Za tých 30 sekúnd ho musíme 3-4x otočiť. Na každú stranu počítajte cca 10 sekúnd🙂 Pečivo vyberieme na pekáč s papierom na pečenie a ostrým nožom urobíme po 2 zárezy. Pečivo pečieme na 190 °C 20-25 minút, záleží od rúry👍

2. Krok

Toto pečivo je naozaj úžasné. Pečiem ozaj mnoho rôznych koláčov a pečív, ale ani jedno z nich sa tomuto nepodobá🙂 Je jemné, ľahučké a mäkké zvnútra a zvonka má krásnu kôrku. Ten sódový kúpeľ dodá nielen krásnu farbu počas pečenia, ale aj jedinečnú chuť. Mne tá chuť pripomína klasické tyčinky z obchodu😅 Vrelo odporúčam toto pečivo vyskúšať, výsledok vás milo prekvapí🙂 Prajem dobrú chuť !

Výborné lúhované pečivo ( Laugengebäck) - krok prípravy 2
3. Krok

P.S. Na originálne lúhované pečivo (Laugengebäck) sa používa lúh sodný, ale ja osobne robím len takto so sódou bikarbónou. Vraj rozdiel je len taký, že tento spôsob je menej intenzívnej chuti a vraj že neohnednú tak na tmavo ako originál🙂 Mne osobne to vôbec nevadí, aj takto chutí toto pečivo fantasticky, ja som spokojná. Kto chce, použije originál lúh, ale s tým sa narába inak, nie ako tu v tomto recepte.

4. Krok

Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Podobné recepty

Jednoduché a chrumkavé oškvarkové pagáče
Recept od prémiového používateľa
Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2

Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
Briošky ako z detstva
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Najlepšie univerzálne kysnuté cesto
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Najlepšie univerzálne kysnuté cesto

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Lístkujúce syrové pagáčiky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2

Lístkujúce syrové pagáčiky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Najlepšie pľundrové koláče z cesta z chladničky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Cesnakovo - bazalkový lámavý posúch
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Cesnakovo - bazalkový lámavý posúch

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Podobné recepty

Jednoduché a chrumkavé oškvarkové pagáče
Recept od prémiového používateľa
Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2

Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
Briošky ako z detstva
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Najlepšie univerzálne kysnuté cesto
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Najlepšie univerzálne kysnuté cesto

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Lístkujúce syrové pagáčiky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2

Lístkujúce syrové pagáčiky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Najlepšie pľundrové koláče z cesta z chladničky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Cesnakovo - bazalkový lámavý posúch
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Cesnakovo - bazalkový lámavý posúch

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Top kategórie

Obed

1102 receptov

Mäsité jedlá

457 receptov

Lacné jedlá

626 receptov

Kuracie mäso

185 receptov

Dezert

845 receptov

Večera

951 receptov

Raňajky

422 receptov

Pečivo

130 receptov
Recipe author image Cesminaz

Výborné lúhované pečivo ( Laugengebäck)

Krásne vyzerajúce a chuťovo úžasné pečivo, ktoré si viete jednoducho pripraviť aj vy doma. V tomto recepte cesto kysne klasicky a nie v chladničke, preto ho máte ovela rýchlejšie na stole. Tu sa lúhuje nekomplikovane v jedlej sóde, čiže sódabikarbóne👍

60
Minút
8
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Vo vode rozmiešame cukor, soľ a droždie. Pridáme tekuté maslo a postupne pomaly pridávame do vody aj múku. Aby sme dostali pekné polomäkké cesto, musíme ho na konci miesiť 2-3 minúty. Nakoniec necháme cesto 40 minút kysnúť. Nakysnuté cesto rozdelíme na 8 častí, ktoré upravíme do bochníkov. Každý bochník vytvarujeme do podlhovastého tvaru a zakryté necháme 15 minút oddychovať. Za ten čas pripravíme vodný kúpeľ z vody a sóda bikarbóny. Vodu so sódou bikarbónou necháme 2-3 minúty variť, potom stíšime na malý plameň, aby veľmi pomaly vrelo. Pečivo vkladáme do kúpeľa a necháme ho plávať 30 sekúnd. Za tých 30 sekúnd ho musíme 3-4x otočiť. Na každú stranu počítajte cca 10 sekúnd🙂 Pečivo vyberieme na pekáč s papierom na pečenie a ostrým nožom urobíme po 2 zárezy. Pečivo pečieme na 190 °C 20-25 minút, záleží od rúry👍

2. Krok

Toto pečivo je naozaj úžasné. Pečiem ozaj mnoho rôznych koláčov a pečív, ale ani jedno z nich sa tomuto nepodobá🙂 Je jemné, ľahučké a mäkké zvnútra a zvonka má krásnu kôrku. Ten sódový kúpeľ dodá nielen krásnu farbu počas pečenia, ale aj jedinečnú chuť. Mne tá chuť pripomína klasické tyčinky z obchodu😅 Vrelo odporúčam toto pečivo vyskúšať, výsledok vás milo prekvapí🙂 Prajem dobrú chuť !

3. Krok

P.S. Na originálne lúhované pečivo (Laugengebäck) sa používa lúh sodný, ale ja osobne robím len takto so sódou bikarbónou. Vraj rozdiel je len taký, že tento spôsob je menej intenzívnej chuti a vraj že neohnednú tak na tmavo ako originál🙂 Mne osobne to vôbec nevadí, aj takto chutí toto pečivo fantasticky, ja som spokojná. Kto chce, použije originál lúh, ale s tým sa narába inak, nie ako tu v tomto recepte.

4. Krok

Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Ingrediencie
Cesto
600 g
múka hladká
400 ml
voda
50 g
rozpustené maslo
1 pl
soľ
1 pl
cukor kryštálový
21 g
čerstvé droždie
Vodný kúpeľ
112 l
voda
3 pl
sóda bikarbóna (Natrium karbonát)