Výborné lúhované pečivo (Laugengebäck)

Výborné lúhované pečivo (Laugengebäck)

60 min
1
REKLAMA

Krásne vyzerajúce a chuťovo úžasné pečivo, ktoré si viete jednoducho pripraviť aj vy doma. V tomto recepte cesto kysne klasicky a nie v chladničke, preto ho máte oveľa rýchlejšie na stole. Tu sa lúhuje nekomplikovane v jedlej sóde, čiže sóda bikarbóne👍

60 min
1
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
8

Cesto

  • 600 g múka hladká Pridané do
  • 400 ml voda Pridané do
  • 50 g rozpustené maslo Pridané do
  • 1 pl soľ Pridané do
  • 1 pl cukor kryštálový Pridané do
  • 21 g čerstvé droždie Pridané do

Vodný kúpeľ

  • 112 l voda Pridané do
  • 3 pl sóda bikarbóna (Natrium karbonát) Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Vo vode rozmiešame cukor, soľ a droždie. Pridáme tekuté maslo a postupne pomaly pridávame do vody aj múku. Aby sme dostali pekné polomäkké cesto, musíme ho na konci miesiť 2-3 minúty. Nakoniec necháme cesto 40 minút kysnúť. Nakysnuté cesto rozdelíme na 8 častí, ktoré upravíme do bochníkov. Každý bochník vytvarujeme do podlhovastého tvaru a zakryté necháme 15 minút oddychovať. Za ten čas pripravíme vodný kúpeľ z vody a sóda bikarbóny. Vodu so sódou bikarbónou necháme 2-3 minúty variť, potom stíšime na malý plameň, aby veľmi pomaly vrelo. Pečivo vkladáme do kúpeľa a necháme ho plávať 30 sekúnd. Za tých 30 sekúnd ho musíme 3-4x otočiť. Na každú stranu počítajte cca 10 sekúnd🙂 Pečivo vyberieme na pekáč s papierom na pečenie a ostrým nožom urobíme po 2 zárezy. Pečivo pečieme na 190 °C 20-25 minút, záleží od rúry👍

2. Krok

Toto pečivo je naozaj úžasné. Pečiem ozaj mnoho rôznych koláčov a pečív, ale ani jedno z nich sa tomuto nepodobá🙂 Je jemné, ľahučké a mäkké zvnútra a zvonka má krásnu kôrku. Ten sódový kúpeľ dodá nielen krásnu farbu počas pečenia, ale aj jedinečnú chuť. Mne tá chuť pripomína klasické tyčinky z obchodu😅 Vrelo odporúčam toto pečivo vyskúšať, výsledok vás milo prekvapí🙂 Prajem dobrú chuť !

Výborné lúhované pečivo (Laugengebäck) - krok prípravy 2
3. Krok

P.S. Na originálne lúhované pečivo (Laugengebäck) sa používa lúh sodný, ale ja osobne robím len takto so sódou bikarbónou. Vraj rozdiel je len taký, že tento spôsob je menej intenzívnej chuti a vraj že neohnednú tak na tmavo ako originál🙂 Mne osobne to vôbec nevadí, aj takto chutí toto pečivo fantasticky, ja som spokojná. Kto chce, použije originál lúh, ale s tým sa narába inak, nie ako tu v tomto recepte.

4. Krok

Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Nahlásiť chybu v recepte

Komentáre (1)

Jaroslava 27. 9. 2022

Ďakujem za krásny recept!

Podobné recepty

Bavorské praclíky
Recept od prémiového používateľa
Jednoduché a chrumkavé oškvarkové pagáče
Recept od prémiového používateľa
Plnené slané rožteky
Recept od prémiového používateľa
Jednoduchý plochý chlebík
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Trojuholníky s medvedím cesnakom a syrom
Recept od prémiového používateľa
Hrnčekové osie hniezda
Recept od prémiového používateľa
Rýchly posúch bez kysnutia
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Cesnakové trojuholníky
Recept od prémiového používateľa

Podobné recepty

Bavorské praclíky
Recept od prémiového používateľa
Jednoduché a chrumkavé oškvarkové pagáče
Recept od prémiového používateľa
Plnené slané rožteky
Recept od prémiového používateľa
Jednoduchý plochý chlebík
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Trojuholníky s medvedím cesnakom a syrom
Recept od prémiového používateľa
Hrnčekové osie hniezda
Recept od prémiového používateľa
Rýchly posúch bez kysnutia
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Cesnakové trojuholníky
Recept od prémiového používateľa

Top kategórie

Pečivo

219 receptov

Obed

1690 receptov

Cestoviny

179 receptov

Lacné jedlá

856 receptov

Kuracie mäso

285 receptov

Mäsité jedlá

752 receptov

Dezert

1183 receptov

Šaláty

134 receptov