REKLAMA
Výborné lúhované pečivo (Laugengebäck)

Výborné lúhované pečivo (Laugengebäck)

Krásne vyzerajúce a chuťovo úžasné pečivo, ktoré si viete jednoducho pripraviť aj vy doma. V tomto recepte cesto kysne klasicky a nie v chladničke, preto ho máte oveľa rýchlejšie na stole. Tu sa lúhuje nekomplikovane v jedlej sóde, čiže sóda bikarbóne👍

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
8

Cesto

  • 600 g hladká múka Pridané do
  • 400 ml voda Pridané do
  • 50 g maslo rozpustené Pridané do
  • 1 pl soľ Pridané do
  • 1 pl kryštálový cukor Pridané do
  • 21 g čerstvé droždie Pridané do

Vodný kúpeľ

  • 112 l voda Pridané do
  • 3 pl sóda bikarbóna (Natrium karbonát) Pridané do
REKLAMA

Postup

60 min.
1. Krok

Vo vode rozmiešame cukor, soľ a droždie. Pridáme tekuté maslo a postupne pomaly pridávame do vody aj múku. Aby sme dostali pekné polomäkké cesto, musíme ho na konci miesiť 2-3 minúty. Nakoniec necháme cesto 40 minút kysnúť. Nakysnuté cesto rozdelíme na 8 častí, ktoré upravíme do bochníkov. Každý bochník vytvarujeme do podlhovastého tvaru a zakryté necháme 15 minút oddychovať. Za ten čas pripravíme vodný kúpeľ z vody a sóda bikarbóny. Vodu so sódou bikarbónou necháme 2-3 minúty variť, potom stíšime na malý plameň, aby veľmi pomaly vrelo. Pečivo vkladáme do kúpeľa a necháme ho plávať 30 sekúnd. Za tých 30 sekúnd ho musíme 3-4x otočiť. Na každú stranu počítajte cca 10 sekúnd🙂 Pečivo vyberieme na pekáč s papierom na pečenie a ostrým nožom urobíme po 2 zárezy. Pečivo pečieme na 190 °C 20-25 minút, záleží od rúry👍

2. Krok

Toto pečivo je naozaj úžasné. Pečiem ozaj mnoho rôznych koláčov a pečív, ale ani jedno z nich sa tomuto nepodobá🙂 Je jemné, ľahučké a mäkké zvnútra a zvonka má krásnu kôrku. Ten sódový kúpeľ dodá nielen krásnu farbu počas pečenia, ale aj jedinečnú chuť. Mne tá chuť pripomína klasické tyčinky z obchodu😅 Vrelo odporúčam toto pečivo vyskúšať, výsledok vás milo prekvapí🙂 Prajem dobrú chuť !

Výborné lúhované pečivo (Laugengebäck) - krok prípravy 1
3. Krok

P.S. Na originálne lúhované pečivo (Laugengebäck) sa používa lúh sodný, ale ja osobne robím len takto so sódou bikarbónou. Vraj rozdiel je len taký, že tento spôsob je menej intenzívnej chuti a vraj že neohnednú tak na tmavo ako originál🙂 Mne osobne to vôbec nevadí, aj takto chutí toto pečivo fantasticky, ja som spokojná. Kto chce, použije originál lúh, ale s tým sa narába inak, nie ako tu v tomto recepte.

4. Krok

Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4691 receptov

Mäsité jedlá

2205 receptov

Dezert

3594 receptov

Lacné jedlá

1484 receptov

Cestoviny

532 receptov

Večera

4402 receptov

Mascarpone

335 receptov

Raňajky

1394 receptov