![Výborné lístkujúce zemiakové pagáče Výborné lístkujúce zemiakové pagáče](https://eu.tastescdn.net/thumbor/BXuOTlgpH9xqJKEbk7VgSWBtr74=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kHC0jPpBoRGqercGHS9U/6e6f84288fac0f3f92a183701f582e.jpeg)
Výborné lístkujúce zemiakové pagáče
Pagáčiky sú velmi obľúbenou chuťovkou v mnohých domácnostiach. Ani u nás tomu nieje inak, robievam ich hneď niekolko. Jedny z našich TOP sú tieto zemiakové :-)
Ingrediencie
Cesto
- 300 g hladká múka
- 200 g polohrubá múka
- 300 ml mlieko
- 50 ml olej
- 1 ks žĺtok
- 30 g čerstvé droždie
- 11⁄2 pl soľ
Okrem toho
- 125 g maslo
- 2 ks zemiaky Uvarené
- 1 vajce na potretie
- na posyp semienka
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z udaných surovín si vypracujeme mäkké cesto, ktoré sa už začína oddelovať od misky. Posypeme ho trochou múky a ešte krátko premiesime do bochníka. Zakryjeme a necháme cca.45 minút kysnúť, záleží od izbovej teploty.
Medzitým si uvaríme 2 stredné zemiaky v šupe. Necháme ich vychladnúť a očistíme. Budeme potrebovať aj studené, dobre tvrdé maslo, ktoré budeme potom strúhať.
Nakysnuté cesto vyválkame na tenšie - na podsypávanie používame zemiakový škrob. Na cesto nastrúhame najprv polovicu masla a potom aj 1 zemiak. Poprášime trochou škrobu a aj trochu osolíme. Cesto napokon poskladáme klasicky ako pri každých prekladaných pagáčoch. Zakryjeme utierkou a necháme 25 minút oddychovať. Po uplynutí času postup zopakujeme ešte raz a necháme znovu 25 minút oddychovať.
Nakoniec cesto vyváľkame na hrúbku cca.1,5- 2cm a vykrajujeme pagáčiky. Pagáčiky pokladieme na plech s papierom a na 15 minút prikryjeme utierkou. Zatial si vyhrejeme rúru na 190°C. Po uplynutí času pagáčiky natrieme vajcom, posypeme semienkami a pečieme na 190°C cca.20 minút.
![Výborné lístkujúce zemiakové pagáče - krok prípravy 1 Výborné lístkujúce zemiakové pagáče - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/9wogKAi2IlPf9TfzORHRS2DE22U=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kHC0jPpBoRGqercGHS9U/b9495e90c401eb078d90303324334f.jpeg)
Pagáčiky sú výborné. Cesto lahučké a krásne sa lístkuje, pekne oddeluje :-) Odporúčam vyskúšať, sú naozaj velmi chutné! Prajem dobrú chuť!
![Výborné lístkujúce zemiakové pagáče - krok prípravy 1 Výborné lístkujúce zemiakové pagáče - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/cVYgdgw_jKryWaIzOcp1AH9TYBo=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/kHC0jPpBoRGqercGHS9U/871240f6f735368ad01e3c3e12fe05.jpeg)
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube