Úžasný jahodový džem
Fantastický jahodový džem plný ovocia. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Teraz je sezóna jahôd a jahodový džem je jeden z najlepších a najchutnejších. Ja ho robím doma každý rok.
Ingrediencie
- 4 kg jahoda
- 2 kg cukor kryštál
- 40 g pektin
- 1 kl kyselina citrónová
Najnovšie letáky
Postup
Očistené jahody zasypeme cukrom a dobre premiešame. Jahody necháme takto stáť 1 hodinu.
Potom pridáme pektín aj kyselinu citrónovú. Dobre premiešame a necháme variť kým jahody nezmäknú.
Keď sú už jahody dostatočne mäkké, tak ich roztlačíme. Potom necháme ešte džem cca15 minút povariť a skontrolujeme jeho konzistenciu/hustotu tak, že si na tanierik dáme 1 PL džemu a necháme ho vychladnúť.
Hotový džem dáme do fliaš, uzavrieme a fľaše otočíme hore dnom. Takto otočené necháme stáť 20 minút, aby sa viečka prichytili. Po uplynutí času fľaše otočíme naspäť a necháme celkom vychladnúť.
Džem chutí naozaj úžasne, aromaticky jahodovo a má krásnu farbu. Moje deti zbožňujú jahodový džem a je to jeden z našich každoročných stálic. Prajem dobrú chuť!
Ešte zopár tipov: 1. Pektínu sa dáva toľko, ako máte udané na sáčku. Ja som dala 2x20 g pektínu na 4 kg ovocia. Konzistencia džemu je podľa mňa presne dobrá hustá, ale keď chce niekto tvrdší / hustejší džem, tak dajte ešte 20 g pektínu na 4 kg ovocia/jahôd. 2. Kyselinu citrónovú som dala 1 kopcovitú kávovú lyžičku. Viac netreba, lebo jahody sú tiež kyslé. 3. Vrchnáky na fľaše nesmiete mať poškodené, inak sa vám neprichytí riadne o fľašu. Otočenie horúcej fľaše nahrádza sterilizovanie. Horúce otáčajte veľmi pomaly!!!
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube