Šišky s domácim džemom
- 90Minút
- 20Počet porcií
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 3 žltky
- Štipka soli
- 1 balík sušeného droždia
- 4 pl kryštálového cukru
- 4 pl olej
Postup
Ako prvé si urobíme kvások. Do malej misky si nalejeme cca 1 dcl mlieka, do ktorého nasypeme sušené droždie, 1 čl kryštálového cukru, 1 čl múky a necháme 5 minút odpočívať.
Do misy nasypeme múku, ku ktorej postupne pridávame žĺtka, vlažné mlieko, cukor, olej, štipku soli a na záver pridáme kvások. Vypracujeme ručne alebo kuchynským robotom s hákom na hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme cca 1 hodinu odpočívať.
Vykysnuté cesto prenesieme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na cca 2 cm plát. Vezmeme si pohár alebo kruhovú formičku s priemerom 5 cm a vykrajujeme kolieska. Necháme ich cca 10 minút odpočívať.
Medzitým si do hlbokej panvice alebo hrnca nalejeme olej a necháme ho poriadne rozohriať. Do každého kolieska urobíme prstom do stredu dierku pre džem a pokladáme ich postupne do rozpáleného oleja. Šišky pretáčame a keď začnú chytať farbu vyberieme ich na tanier vystlaný servítkou, aby odkvapkal prebytočný olej. Šišky potrieme džemom, posypeme práškovým cukrom a podávame.
Zdieľaj recept s ostatnými
Obľúbené recepty
Top kategórie
Šišky s domácim džemom
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/0xkccDhydLN_lke065b2/6f5c2b4cce81b5e53a5f700ad07b10.jpeg)
Ako prvé si urobíme kvások. Do malej misky si nalejeme cca 1 dcl mlieka, do ktorého nasypeme sušené droždie, 1 čl kryštálového cukru, 1 čl múky a necháme 5 minút odpočívať.
Do misy nasypeme múku, ku ktorej postupne pridávame žĺtka, vlažné mlieko, cukor, olej, štipku soli a na záver pridáme kvások. Vypracujeme ručne alebo kuchynským robotom s hákom na hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme cca 1 hodinu odpočívať.
Vykysnuté cesto prenesieme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na cca 2 cm plát. Vezmeme si pohár alebo kruhovú formičku s priemerom 5 cm a vykrajujeme kolieska. Necháme ich cca 10 minút odpočívať.
Medzitým si do hlbokej panvice alebo hrnca nalejeme olej a necháme ho poriadne rozohriať. Do každého kolieska urobíme prstom do stredu dierku pre džem a pokladáme ich postupne do rozpáleného oleja. Šišky pretáčame a keď začnú chytať farbu vyberieme ich na tanier vystlaný servítkou, aby odkvapkal prebytočný olej. Šišky potrieme džemom, posypeme práškovým cukrom a podávame.