REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KcnuQsuX3kW2-I9861uU/5a233c5c180b8a3ccc7e74393811ee2b.jpeg)
Najlepšie kysnuté cesto
Základný recept na kysnuté cesto. Ja som sa z neho rozhodla pripraviť žemle.
REKLAMA
Ingrediencie
porcií
8
- 1 dcl mlieka
- 1 kl kryštálový cukor
- 4 hrnčeky hladká múka
- 11⁄2 kl soľ
- 2 vajcia celé
- 60 g maslo
- semienka/rasca (voliteľné)
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
REKLAMA
Postup
110 min.
1. Krok
Nechajte kvasnice napučať v mlieku s cukrom.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KcnuQsuX3kW2-I9861uU/10a8a1d27894cef6bee95824cb80eecd.jpeg)
2. Krok
Zmiešajte múku so soľou. Potom pridajte kvasnice a jedno vajce a vypracujte cesto.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KcnuQsuX3kW2-I9861uU/5fdc0790f87a5d79dc4e7da257bb766e.jpeg)
3. Krok
Nechajte cesto hodinu vykysnúť.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KcnuQsuX3kW2-I9861uU/ffd892479e6f626a1810251c1eb3cb87.jpeg)
4. Krok
Predhrejte rúru na 175 °C a vypracujte z cesta 8 guličiek. Vytvarujte ich do žemlí a nechajte ich ešte pár minút kysnúť.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KcnuQsuX3kW2-I9861uU/4b59dc9fe8d7cc432972a04193c2ed18.jpeg)
5. Krok
Potrite ich druhým vajíčkom a posypte semienkami. Dajte piecť na 15-20 minút.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KcnuQsuX3kW2-I9861uU/f81b221026fdc8be2d27e52b712f5023.jpeg)