Mlieková polievka - Dokopy
Tradičná mlieková polievka nazývaná tiež dokopová alebo skrátka dokopy. Rýchla, lacná a veľmi chutná polievka.
Ingrediencie
- 3 ks zemiak
- 2 ks vajce
- 200 g múka
- 1⁄2 l mlieko
- voda
- soľ
- slanina
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Očistíme si zemiaky a nakrájame na menšie kocky, zalejeme vodou a dáme variť, stačí dať vody iba toľko, aby sa zemiaky ponorili.
Kým sa nám varia zemiaky si pripravíme cesto na halušky, zmiešame múku a vajíčka a vymiesime husté cesto.
Na záver je dobré polievku trochu omastiť, ja pridávam trochu škvarkou z oravskej slaninky, ale dá sa to urobiť aj s cibuľkou alebo iba s maslom/olejom. Ak sa rozhodnete pre škvarky je dobré si ich pripraviť dopredu, ideálne, kým sa varia zemiaky.
Keď máme zemiaky skoro úplne uvarené, tak do hrnca pridáme trochu vody a k zemiakom natrháme cesto a urobíme halušky (dokopy). Necháme spolu variť, kým sa halušky uvaria.
Ak už máme uvarené zemiaky aj halušky, tak polievku dolejeme mliekom a osolíme podľa chuti. Necháme prevariť. Nakoniec do polievky pridáme pripravené škvarky, necháme pár minút povariť a dochutíme soľou.