REKLAMA

Zdroj: madeleinesteinbach from Canva

Mazanec z kvásku

Tradičný český Veľkonočný mazanec z kvásku je voňavý, nadýchaný a mäkučký. Chutná určite celým rodine. Príprava nie je zložitá, len je potrebné mať trochu trpezlivosti.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
10

Kvások:

  • 150 g Manitobská múka Pridané do
  • 100 g vody Pridané do
  • 1 pl Text: kvasok Pridané do

Cesto:

  • Sourdough Pridané do
  • 250 g Manitobská múka Pridané do
  • 80 g Cukor Pridané do
  • štipka soli Pridané do
  • 90 g mleko Pridané do
  • 2 žĺtky Pridané do
  • 50 g Maslo Pridané do
  • vanilka Pridané do
  • 50 g Sušené ovocie Pridané do

Ďalšie:

  • 1 ks Vaječný žĺtok s kvapkou mlieka Pridané do
  • mandľové lupienky Pridané do
REKLAMA

Postup

180 min.
1. Krok

Večer pred pečením pripravte kvások. V mise zmiešajte múku s vodou a kváskom. Nechajte ho kysnúť pri izbovej teplote asi 9 hodín.

2. Krok

Do múčnej zmesi pridajte múku, cukor a žĺtky a niekoľko minút miesite. Potom do cesta pridajte maslo, vanilku a štipku soli.

3. Krok

Nakoniec do cesta pridajte cez noc namočené sušené ovocie.

4. Krok

Zakryte cesto a nechajte ho 3 hodiny kysnúť. Počas tejto doby ho dvakrát preložte.

5. Krok

Keď cesto vykysne, vyberieme ho na pracovnú plochu a rukami z neho vytvarujeme bochník.

6. Krok

Cesto položíme na plech vyložený pečiacim papierom. Zakryjeme veľkou misou a necháme 4 hodiny kysnúť.

7. Krok

Predohrejte rúru na 200 stupňov, potrite sadlo žĺtkom a pridajte trochu mlieka.

8. Krok

Posypte plátkami mandlí a nakrájajte na kríž.

9. Krok

Pečte približne 50 minút.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4968 receptov

Mäsité jedlá

2292 receptov

Cuketa

466 receptov

Rýchle jedlá

4219 receptov

Lacné jedlá

1552 receptov

Večera

4684 receptov

Patizón

13 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

801 receptov