REKLAMA

Zdroj: Pixabay

Lahodný koláč z čerstvej jahodovej peny

Jahodová pena je nádherný a osviežujúci koláč s ovocnou náplňou, ideálny na jarné a letné oslavy. Vrstvy jemného, vzdušného piškótového koláča sa prelínajú s nadýchanou jahodovou penou a na záver sa poleje lesklou jahodovou polevou.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
12

Na tortu:

  • 6 Veľké vajcia, oddelené Pridané do
  • 1 pohár múka Pridané do
  • 1 pohár kryštálový cukor Pridané do
  • 12 čajová lyžička prášok do pečiva Pridané do
  • 14 čajová lyžička soľ Pridané do

Na jahodovú penu:

  • 2 poháre čerstvé jahody, olúpané a nakrájané Pridané do
  • 1 pohár kryštálový cukor Pridané do
  • 2 pl želatína v prášku Pridané do
  • 14 pohár studená voda Pridané do
  • 2 poháre Hustá smotana, vychladená Pridané do

Na jahodovú polevu:

  • 1 pohár čerstvé jahody, olúpané a nakrájané Pridané do
  • 12 pohár kryštálový cukor Pridané do
  • 1 polievková lyžica želatína v prášku Pridané do
  • 2 pl studená voda Pridané do
REKLAMA

Postup

180 min.
1. Krok

Začnite s pečením koláča: predhrejte rúru na 180 °C (350 °F). Vymastite a vysypte múkou 9-palcovú formu.

2. Krok

Bielka vyšľahajte v miske do peny. Postupne pridávajte cukor a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky. V inej miske zľahka vyšľahajte žĺtky. Do bielkovej zmesi vmiešajte žĺtky, múku, prášok do pečiva a soľ. Cesto nalejte do pripravenej formy.

3. Krok

Pečte asi 20-25 minút, alebo kým špajdľa nevyjde čistá. Po upečení ho nechajte vychladnúť.

4. Krok

Prejdime k pene: jahody rozmixujte na pyré v mixéri. Pridajte cukor a opäť rozmixujte do hladka.

5. Krok

Želatínu zalejte studenou vodou v malom hrnci a nechajte minútu odstáť. Po zmäknutí ju zahrievajte na miernom ohni a miešajte, kým sa želatína úplne nerozpustí. Želatínovú zmes vmiešajte do jahodovej zmesi.

6. Krok

Šľahajte smotanu, kým sa nevytvoria tuhé špičky. Postupne vmiešajte jahodovú zmes do šľahačky, kým sa dobre nepremieša. Penu nalejte na vychladnutý koláč vo forme. Nechajte v chladničke stuhnúť.

7. Krok

Na glazúru: Postupujte rovnako ako pri pene, ale šľahačku do nej nevkladajte. Túto polevu rozotrite na stuhnutú vrstvu peny. Tortu vráťte do chladničky, kým poleva nezostane stála.

8. Krok

Nakoniec odstráňte boky formy, nakrájajte koláč a podávajte ho vychladený.

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4183 receptov

Mäsité jedlá

2017 receptov

Dezert

3164 receptov

Mascarpone

292 receptov

Raňajky

1175 receptov

Večera

3856 receptov

Cestoviny

461 receptov