:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/UNncBXmMHtwqN3JBUoki/86528565502193a061813d8b4d049b.jpeg)
Jednoduchý mrkvový koláč s makom
Mrkvový koláč je skvelou voľbou pre každého, kto hľadá niečo sladké, ale zároveň zdravé. Pridať do neho môžete orechy, sušené ovocie, čokoládu a mnoho ďalších surovín.
Ingrediencie
- 3 hrnčeky hladká múka
- 1 Lyžice Jedlá sóda
- 3 hrnčeky strúhaná mrkva
- 1⁄2 hrnček Nasekané vlašské orechy
- 1⁄3 hrnček mletý mak
- 3 ks vajcia
- 1⁄2 hrnček olej
- 11⁄2 a hrnčeka krupicový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Žĺtky oddelíme od bielkov a vyšľaháme ich s krupicovým cukrom. Keď sa cukor rozpustí, postupne k nim zašľaháme olej.
Bielky vyšľaháme zvlášť do tuhého snehu, ktorý zaistí, že mrkvový koláč bude dokonale nadýchaný a jemný.
V samostatnej mise zmiešame múku, jedlú sódu, vlašské orechy a mak.
K suchým ingredienciám pridáme nastrúhanú mrkvu, vyšľahané žĺtky a nakoniec opatrne sneh.
Cesto vlejeme do plechu, tortovej formy alebo formy na chlebíček, ktoré sme vopred vyložili papierom na pečenie, a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 °C približne 40 minút – sledujeme.
Hotový koláč nechajte vychladnúť. Potom ho nakrájajte na obdĺžniky alebo štvorce a môžete podávať. Pokiaľ by sa vám zdal príliš jednoduchý, posypte ho práškovým cukrom alebo ozdobte citrónovou polevou. Tá má mierne kyslý podtón, ktorý bude perfektne kontrastovať so sladkým cestom.