REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/IXERnBwmxF81nUMV0vqc/0c9a1f2728814e85a0467062cce279.jpeg)
Zdroj: Pixabay
Hrušovský lepník
Recept na lepník v domácich podmienkach.
REKLAMA
Ingrediencie
porcií
4
Suroviny
- 500 g múka
- 300 g varené zemiaky
- 21 g droždia
- 1 vajce
- 1⁄2 dcl olej
- 250 ml vlažné mlieko
- troška cukor
- soľ
Na potretie
- masť husacia
- soľ
- sézamové semienko

REKLAMA
Postup
60 min
1. Krok
Najskôr si uvaríme zemiaky a postrúhame ich na jemno. Dobré je mať zemiaky uvarené deň predom.
2. Krok
Do hrnčeka si pripravíme kvások z droždia, trošky mlieka a cukru. Vrch poprášime múkou. Necháme vykysnúť.
3. Krok
Do misy si dáme múku,olej,soľ, vajce, postrúhané zemiaky a pridáme kvások. Vypracujeme hladké cesto. Necháme ho vykysnúť.
4. Krok
Z vykysnutého cesta vytvarujeme malé bochníky a necháme ich ešte raz vykysnúť na pomúčenej doske.
5. Krok
Vyvaľkáme na hrubšie placky a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Znovu necháme chvíľu nakysnúť.
6. Krok
Vložíme do rúry na 200 stupňov a pečiem 8 minút. Mali by mierne napuchnúť. Vytiahneme, horúce natrieme masťou, posolíme a môžeme posypať sezamovými semienkami.